czwartek, 9 stycznia 2014

KOSTKA ALPEJSKA

Mąż w ramach prezentu noworocznego kupił do domu nową kuchenkę, musiałam ją od razu wypróbować, na pierwszy ogień poszła szarlotka, a zaraz potem trafiłam na świetny przepis na blogu Kwestia Smaku i zrobiłam przepyszną jak się okazało kostkę alpejską. 



Składniki
Biszkopt:

-        4 jaja
-        1/3 szklanki gorzkiego kakao
-        1/3 szklanki mąki
-        1/2 szklanki cukru
-        do nasączenia: 8 łyżek czarnej herbaty
-        do posmarowania: 260 g powideł śliwkowych
Krem:

-        1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)
-        200 g masła
-        2 łyżki bardzo mocnej kawy rozpuszczonej w  1 łyżce wody
-        200 g małych bezów ( gotowych)

Bita śmietana:

-        800 g śmietany 36%, zimnej
-        2 łyżki cukru pudru
-        3 łyżki soku z limonki lub cytryny
-        1 łyżka żelatyny
-        na wierzch: tabliczka gorzkiej czekolady

Oddzielić żółtka od białek, ogrzać w temperaturze pokojowej. Kakao z mąką wymieszać i przesiać do czystej miski. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Białka ubijać na średnich obrotach miksera przez około 2 - 3 minuty aż dobrze się spienią. Zwiększyć obroty miksera do dużych i stopniowo dodawać po łyżce cukier cały czas miksując (w sumie przez około 5 minut). Gdy cukier się skończy ubijać białka jeszcze przez około 3 minuty aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po trochu. Jajka ubijać jeszcze przez około 3 minuty aż będą bardzo puszyste.
Dodać kakao z mąką po trochę dodawać i krótko oraz na minimalnych obrotach miksera połączyć z masą. Ciasto wyłożyć do formy, delikatnie wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i ostudzić.
Nasączyć i posmarować powidłami
Masło ubijać mikserem. Gdy masło będzie już ubite dodawać po łyżce masy krówkowej, a następnie rozpuszczoną i ostudzoną kawę. Gotową masę wyłożyć posmarowanego powidłami biszkopta. Wyrównać powierzchnię. A na masie poukładać małe bezy. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach soku z cytryny, odstawić na kilka minut. Ciągle mieszając podgrzewać w garnuszku, aż żelatyna się rozpuści, w razie konieczności można dodać trochę wody gdyby żelatyna za mocno zgęstniała. Przelać do kubeczka i dokładnie ostudzić. Zimną śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na sztywno. Dodać 2 - 3 łyżki śmietany do żelatyny i wymieszać, dodać do pozostałej śmietany i zmiksować. Wyłożyć na krem i bezy i wyrównać powierzchnię. Na wierzch zetrzeć czekoladę i wstawić do lodówki. 


5 komentarzy:

  1. Kostka jest moim ulubionym ciachem :) Uwielbiam go ponad wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Robiłam go po raz pierwszy, ale na pewno moim ulubionym też zostanie :)

      Usuń
  2. Wygląda cudownie :) A w smaku pewnie jeszcze lepsze :D
    Pozdrawiam,
    www.monikoza.blog.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jest pyszne :). Pozdrawiam i na bloga chętnie zaglądnę :)

      Usuń
  3. Swietny przepis :) Ogolnie,caly blog bardzo mi sie podoba,zalecam tylko zapoznanie sie e slownikiem!
    Pozdrawiam
    Anna

    OdpowiedzUsuń