sobota, 3 listopada 2012

ROZDANIE

Tylko do jutra  - rozdanie u mnie na blogu.

PIECZARKI FASZEROWANE


Natrafiłam w sklepie na super duże pieczarki, pomyślałam, że nie można przejść obok nich obojętnie i zabrałam sześć najładniejszych do domu. Zrobiłam z nich przekąskę na kolację.


Składniki
-        6 dużych pieczarek
-        20 dag mięsa mielonego
-        1 nieduża cebula
-        Pół czerwonej papryki
-        100g żółtego sera
-        Natka pietruszki
-        Szczypiorek
-        sól, pieprz
-        olej

Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę. Pieczarki obieramy, wyjmujemy z nich ogonki, kroimy w kostkę i dorzucamy do cebulki. Paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do smażących się warzyw. Następnie dodajemy mięso mielone i natkę pietruszki. Doprawiamy sola i pieprzem, smażymy do momentu aż mięso mielone będzie gotowe. Farsz podsmażamy kilka minut, doprawiając solą i pieprzem. Na każdą pieczarkę kładziemy plasterek żółtego sera (można tez ser zetrzeć i posypać pieczarki). Tak przygotowane pieczarki przykrywamy folią aluminiową, kładziemy na blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po wyciągnięciu posypujemy pieczarki szczypiorkiem.




HELLOWEENOWE DANIA KASI


Moja córka oprócz przebrania na Helloween przygotowała również kilka dań na to święto i wieczór był  starsznyyyyyy……….. i smaczny, a poniżej:
Oko Margolci i zmumifikowane ziemniaki,
Oczywiście to nie autorskie przepisy mojej córki (znalazła je gdzieś w Internecie), ale dania i zdjęcia jak najbardziej wykonane samodzielnie.


Składniki na oko Margolci:
-        Deser panna cotta z sosem truskawkowym
-        250 ml śmietanki 30%
-        250 ml mleka
-        Kiwi
Deser panna cotta wykonać według przepisu na opakowaniu, kiwi obrać, odciąć plasterek i ułożyć na dnie naczynia, zalać deserem i wstawić do lodówki, po wyjęciu deseru zalać go przygotowanym sosem truskawkowym, na kiwi ułożyć kawałek czekoladki. 



Składniki na zmumifikowane ziemniaki

-        2 większe ziemniaki
-        2 łyżki oleju
-        2 łyżeczki suszonego oregano,
-        Sól,
-        Pieprz
-        Sos do pizzy,
-        8 plastrów salami,
-        16 oliwki,
-        Ser żółty,
Obrać ziemniaki. Ser żółty pokroić w cienkie plasterki a następnie w paseczki. Plasterki salami drobno posiekać. Każdego ziemniaka pokroić wzdłuż na 4 plastry. Na blasze ułożyć folię aluminiową (można nie dawać). Plastry ziemniaków posmarować z każdej strony olejem a następnie doprawić oregano, solą i pieprzem. Ułożyć je na blasze. Ziemniaki piec w piekarniku, aż będą miękkie ( ok. 20 minut), w połowie pieczenia obrócić je na drugą stronę. Na każdego ziemniaczka nałożyć sos do pizzy, posypać drobno pokrojonym salami i położyć po jednej oliwce ( żeby imitowały nos). Poukładać w poprzek plastrów ziemniaków paseczki sera żółtego, aby wyglądały jak bandaż. Pozostałe oliwki przekrój na pół i zrób z nich oczy. Ziemniaczki włożyć jeszcze raz do piekarnika, do rozpuszczenia sera. Podawać na ciepło.


piątek, 2 listopada 2012

KURCZAK FASZEROWANY


Najwspanialszy smak mojego dzieciństwa to właśnie to danie, które usilnie próbuję odtworzyć i mimo, że smaczne to nigdy nie będzie smakować tak jak u mojej babci (musiała w nim tkwić jakaś tajemnicza receptura J). Mimo to zachęcam, bo jest bardzo dobre.

Składniki
-        1 cały kurczak
-        1 czerstwa bułka
-        200 dag wątróbki drobiowej
-        2 jaja
-        3 łyżki masła
-        Natka pietruszki
-        1 – 2 łyżki bułki tartej
-        Sól
-        Pieprz
-        Papryka, czosnek (ulubione zioła i przyprawy)
Kurczaka natrzeć ulubionymi przyprawami (czosnkiem, solą, pieprzem, papryką, ziołami), również w środku. Odstawić na jakąś godzinę do lodówki,
W tym czasie przyrządzić farsz do kurczaka. Bułkę namoczyć w mleku. Wątróbkę drobno posiekać. Masło utrzeć z żółtkami, dodać do niego odciśniętą bułkę, posiekaną wątróbkę i natkę pietruszki. Z białek ubić pianę i dodać do masy, dosypać bułki tartej i doprawić do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowaną masą nadziać kurczaka, zaszyć i ułożyć na blaszce, na wierzch kurczaka ułożyć cienkie plasterki masła, blaszkę dodatkowo wysmarować olejem.
Piec ok. 1, 5 – 2 godziny w temp 180 stopni. Podczas pieczenia polewać sosem powstałym z pieczenia.


Jeśli zostanie Wam farszu, można z niego zrobić kotleciki z wątróbki. Z farszu uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.





środa, 31 października 2012


Skoro Helloween to musi być odpowiednie przebranie, tak wyglądała moja córcia dziś


SAŁATKA Z MIĘSEM MIELONYM


Jutro pewnie spędzę pół dnia na cmentarzach, więc dziś wieczorem zabieram się za gotowanie, już mam gotową sałatkę, zaraz zabieram się za resztę. Przepis na tę sałatkę znalazłam kiedyś przypadkiem w Internecie, spróbowałam i od tej pory dość często ją przygotowuje na specjalne okazje. Przepis zapożyczyłam z tej strony, troszkę zmieniłam wychodzi naprawdę fantastyczna. 


Składniki:
Sos czosnkowo - ziołowy:
-        3 ząbki czosnku
-        4 łyżki jogurtu greckiego
-        4 łyżki śmietany
-        3 łyżki musztardy czosnkowej ( ja dałam zwykłą)
-        1 łyżeczka ziół prowansalskich
-        1 łyżeczka majeranku
-        1 łyżeczka suszonego koperku
-        sól morska (dałam zwykłą)
-        pieprz czosnkowy (dałam zwykły)
Mięso:
-        ½ kg mielonego mięsa
-        1 jajko
-        ostra papryka w proszku
-        słodka papryka w proszku
-        pieprz mielony
-        kminek ( nie dałam)
-        oregano
-        2 łyżki oleju
Dodatkowo:
-        ½ mniejszej kapusty pekińskiej
-        2 średnie pomidory
-        10 dag pora (biała część) 
-        Kulka sera mozzarella
Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do miseczki przełożyć jogurt grecki, śmietanę i musztardę. Dodać czosnek, zioła prowansalskie, majeranek, koperek oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać i odstawić do lodówki na około 60 minut. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać do niego jajko, ostrą i słodką paprykę w proszku, pieprz i oregano. Całość dokładnie wymieszać. Wyłożyć na patelnie, na rozgrzany olej, i usmażyć. Następnie ostudzić. Kapustę pekińską pokroić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Por pokroić w półplasterki. Ser mozzarella pokroić w kostkę. W dużej przezroczystej misce układać przygotowane składniki w następującej kolejności: połowę kapusty pekińskiej, połowę pomidorów, połowę pora, połowę sosu, ostudzone mielone mięso, pozostałą kapustę pekińską, pozostałe pomidory, pozostały por, pozostały sos i na górę ser mozzarella. Wierzch posypać świeża lub suszona bazylią.



KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY


Na te już prawie zimowe dni, na rozgrzewka najlepsza jest gorąca zupa, dziś będzie to kapuśniak, zupa pycha i od razu cieplej się po niej zrobi.



Składniki

-        30 dag żeberek
-        ½ kg kiszonej kapusty
-        2 marchewki
-        1 pietruszka
-        ½  małego selera
-        Kawałek pora
-        5 ziemniaków
-        200 g wędzonego boczku
-        ½ łyżeczki majeranku
-        4 ziarenka ziela angielskie
-        2 liście laurowy
-        Cebula
-        2 łyżki przecieru pomidorowego
-        Sól,  pieprz 

         Gotujemy wywar mięsno – warzywny, dodajemy do niego ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Kapustę w tym czasie płuczemy, odciskamy i kroimy, wrzucamy do gotującego się wywaru, gotujemy do miękkości kapusty, w między czasie boczek i cebulkę podsmażamy na patelni i też wrzucamy do gotującej się zupy, pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy, kosztujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku, pod koniec całość posypujemy roztartym w dłoniach majerankiem. Zupę można zagęścić zasmażką.









poniedziałek, 29 października 2012

ZIMA

U mnie w mieście zimą pełną parą, wszędzie biało i nadal sypie a u Was jaka pogoda?






GULASZ POT - AU - FEU


Jak już wcześniej wspominałam, w niedzielę nastawiłam się na testowanie mieszanek Royal Brand, które do mnie niedawno dotarły. Na pierwszy ogień poszedł gulasz pot - au – feu. Przyrządziłam go zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu mieszanki.


Składniki
-        0, 5 kg mięsa wołowo – drobiowego ( ja użyłam jednak szynki wieprzowej)
-        Mieszanka Royal Brand
-        Wywar z rosołu
-        2 łyżki koniaku
Mieszankę Royal Brand wsypałam do kubka wody. Do garnka włożyć mięso pokrojone kostkę. Wstępnie zagotować, dodając wywaru rosołowego. Następnie dodać mieszankę przyprawową Royal Brand i gotować przez około 30 minut najlepiej pod przykryciem. Dodać nieco koniaku.
Danie bardzo mi smakowało, mimo tego, że dałam inne mięso, było aromatyczne i smakowite, dodatkowym atutem mieszanek jest to, ze są całkowicie naturalne, nie zawierają glutaminianu sodu oraz soli, na pewno niedługo zrobię kolejne danie z mieszanek, które mam.