sobota, 3 listopada 2012
PIECZARKI FASZEROWANE
Natrafiłam w sklepie na super duże
pieczarki, pomyślałam, że nie można przejść obok nich obojętnie i zabrałam
sześć najładniejszych do domu. Zrobiłam z nich przekąskę na kolację.
Składniki
-
6 dużych
pieczarek
-
20 dag
mięsa mielonego
-
1
nieduża cebula
-
Pół
czerwonej papryki
-
100g
żółtego sera
-
Natka pietruszki
-
Szczypiorek
-
sól,
pieprz
-
olej
Na oleju podsmażamy drobno
pokrojoną cebulkę. Pieczarki obieramy, wyjmujemy z nich ogonki, kroimy w kostkę
i dorzucamy do cebulki. Paprykę kroimy w kostkę i dorzucamy do smażących się
warzyw. Następnie dodajemy mięso mielone i natkę pietruszki. Doprawiamy sola i
pieprzem, smażymy do momentu aż mięso mielone będzie gotowe. Farsz podsmażamy
kilka minut, doprawiając solą i pieprzem. Na każdą pieczarkę kładziemy
plasterek żółtego sera (można tez ser zetrzeć i posypać pieczarki). Tak przygotowane
pieczarki przykrywamy folią aluminiową, kładziemy na blaszce i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do
180 stopni na 30 minut. Po wyciągnięciu posypujemy pieczarki szczypiorkiem.
HELLOWEENOWE DANIA KASI
Moja córka oprócz przebrania na
Helloween przygotowała również kilka dań na to święto i wieczór był starsznyyyyyy……….. i smaczny, a poniżej:
Oko Margolci i zmumifikowane
ziemniaki,
Oczywiście to nie autorskie przepisy
mojej córki (znalazła je gdzieś w Internecie), ale dania i zdjęcia jak
najbardziej wykonane samodzielnie.
Składniki na oko Margolci:
-
Deser panna
cotta z sosem truskawkowym
-
250 ml
śmietanki 30%
-
250 ml
mleka
-
Kiwi
Deser panna cotta wykonać według
przepisu na opakowaniu, kiwi obrać, odciąć plasterek i ułożyć na dnie naczynia,
zalać deserem i wstawić do lodówki, po wyjęciu deseru zalać go przygotowanym sosem
truskawkowym, na kiwi ułożyć kawałek czekoladki.
Składniki na zmumifikowane ziemniaki
-
2 większe
ziemniaki
-
2
łyżki oleju
-
2
łyżeczki suszonego oregano,
-
Sól,
-
Pieprz
-
Sos do
pizzy,
-
8 plastrów
salami,
-
16 oliwki,
-
Ser
żółty,
Obrać ziemniaki. Ser żółty pokroić
w cienkie plasterki a następnie w paseczki. Plasterki salami drobno posiekać. Każdego
ziemniaka pokroić wzdłuż na 4 plastry. Na blasze ułożyć folię aluminiową (można
nie dawać). Plastry ziemniaków posmarować z każdej strony olejem a następnie doprawić
oregano, solą i pieprzem. Ułożyć je na blasze. Ziemniaki piec w piekarniku, aż będą
miękkie ( ok. 20 minut), w połowie pieczenia obrócić je na drugą stronę. Na
każdego ziemniaczka nałożyć sos do pizzy, posypać drobno pokrojonym salami i położyć
po jednej oliwce ( żeby imitowały nos). Poukładać w poprzek plastrów ziemniaków
paseczki sera żółtego, aby wyglądały jak bandaż. Pozostałe oliwki przekrój na
pół i zrób z nich oczy. Ziemniaczki włożyć jeszcze raz do piekarnika, do
rozpuszczenia sera. Podawać na ciepło.
piątek, 2 listopada 2012
KURCZAK FASZEROWANY
Najwspanialszy smak mojego dzieciństwa
to właśnie to danie, które usilnie próbuję odtworzyć i mimo, że smaczne to
nigdy nie będzie smakować tak jak u mojej babci (musiała w nim tkwić jakaś
tajemnicza receptura J). Mimo to zachęcam,
bo jest bardzo dobre.
Składniki
-
1 cały
kurczak
-
1
czerstwa bułka
-
200
dag wątróbki drobiowej
-
2 jaja
-
3 łyżki
masła
-
Natka pietruszki
-
1 – 2 łyżki
bułki tartej
-
Sól
-
Pieprz
-
Papryka,
czosnek (ulubione zioła i przyprawy)
Kurczaka natrzeć ulubionymi
przyprawami (czosnkiem, solą, pieprzem, papryką, ziołami), również w środku. Odstawić
na jakąś godzinę do lodówki,
W tym czasie przyrządzić farsz
do kurczaka. Bułkę namoczyć w mleku. Wątróbkę drobno posiekać. Masło utrzeć z żółtkami,
dodać do niego odciśniętą bułkę, posiekaną wątróbkę i natkę pietruszki. Z białek
ubić pianę i dodać do masy, dosypać bułki tartej i doprawić do smaku solą i
pieprzem.
Tak przygotowaną masą nadziać
kurczaka, zaszyć i ułożyć na blaszce, na wierzch kurczaka ułożyć cienkie plasterki
masła, blaszkę dodatkowo wysmarować olejem.
Piec ok. 1, 5 – 2 godziny w
temp 180 stopni. Podczas pieczenia polewać sosem powstałym z pieczenia.
Jeśli zostanie Wam farszu,
można z niego zrobić kotleciki z wątróbki. Z farszu uformować kotleciki,
obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron.
środa, 31 października 2012
SAŁATKA Z MIĘSEM MIELONYM
Jutro pewnie spędzę pół dnia na
cmentarzach, więc dziś wieczorem zabieram się za gotowanie, już mam gotową
sałatkę, zaraz zabieram się za resztę. Przepis na tę sałatkę znalazłam kiedyś przypadkiem w
Internecie, spróbowałam i od tej pory dość często ją przygotowuje
na specjalne okazje. Przepis zapożyczyłam z tej strony, troszkę zmieniłam
wychodzi naprawdę fantastyczna.
Składniki:
Sos
czosnkowo - ziołowy:
-
3
ząbki czosnku
-
4
łyżki jogurtu greckiego
-
4
łyżki śmietany
-
3
łyżki musztardy czosnkowej ( ja dałam zwykłą)
-
1
łyżeczka ziół prowansalskich
-
1
łyżeczka majeranku
-
1
łyżeczka suszonego koperku
-
sól
morska (dałam zwykłą)
-
pieprz
czosnkowy (dałam zwykły)
Mięso:
-
½ kg
mielonego mięsa
-
1
jajko
-
ostra
papryka w proszku
-
słodka
papryka w proszku
-
pieprz
mielony
-
kminek
( nie dałam)
-
oregano
-
2
łyżki oleju
Dodatkowo:
-
½
mniejszej kapusty pekińskiej
-
2
średnie pomidory
-
10 dag
pora (biała część)
-
Kulka sera
mozzarella
Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do
miseczki przełożyć jogurt grecki, śmietanę i musztardę. Dodać czosnek, zioła
prowansalskie, majeranek, koperek oraz sól i pieprz do smaku. Całość wymieszać
i odstawić do lodówki na około 60 minut. Mięso mielone przełożyć do miski,
dodać do niego jajko, ostrą i słodką paprykę w proszku, pieprz i oregano.
Całość dokładnie wymieszać. Wyłożyć na patelnie, na rozgrzany olej, i usmażyć.
Następnie ostudzić. Kapustę pekińską pokroić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki
i pokroić w kostkę. Por pokroić w półplasterki. Ser mozzarella pokroić w
kostkę. W dużej przezroczystej misce układać przygotowane składniki w
następującej kolejności: połowę kapusty pekińskiej, połowę pomidorów, połowę
pora, połowę sosu, ostudzone mielone mięso, pozostałą kapustę pekińską,
pozostałe pomidory, pozostały por, pozostały sos i na górę ser mozzarella. Wierzch
posypać świeża lub suszona bazylią.
KAPUŚNIAK Z KISZONEJ KAPUSTY
Na te już prawie zimowe dni, na
rozgrzewka najlepsza jest gorąca zupa, dziś będzie to kapuśniak, zupa pycha i od razu cieplej się po niej zrobi.
Składniki
-
30 dag
żeberek
-
½ kg
kiszonej kapusty
-
2 marchewki
-
1 pietruszka
-
½ małego selera
-
Kawałek
pora
-
5 ziemniaków
-
200 g wędzonego boczku
-
½ łyżeczki
majeranku
-
4 ziarenka
ziela angielskie
-
2
liście laurowy
-
Cebula
-
2
łyżki przecieru pomidorowego
-
Sól, pieprz
poniedziałek, 29 października 2012
GULASZ POT - AU - FEU
Jak już wcześniej wspominałam,
w niedzielę nastawiłam się na testowanie mieszanek Royal Brand, które do mnie
niedawno dotarły. Na pierwszy ogień poszedł gulasz pot - au – feu. Przyrządziłam
go zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu mieszanki.
Składniki
-
0, 5 kg mięsa wołowo – drobiowego
( ja użyłam jednak szynki wieprzowej)
-
Mieszanka
Royal Brand
-
Wywar z
rosołu
-
2
łyżki koniaku
Mieszankę Royal Brand wsypałam
do kubka wody. Do garnka włożyć mięso pokrojone kostkę. Wstępnie zagotować,
dodając wywaru rosołowego. Następnie dodać mieszankę przyprawową Royal Brand i
gotować przez około 30 minut najlepiej pod przykryciem. Dodać nieco koniaku.
Danie bardzo mi smakowało, mimo
tego, że dałam inne mięso, było aromatyczne i smakowite, dodatkowym atutem
mieszanek jest to, ze są całkowicie naturalne, nie zawierają glutaminianu sodu
oraz soli, na pewno niedługo zrobię kolejne danie z mieszanek, które mam.
Subskrybuj:
Posty (Atom)