sobota, 1 czerwca 2013

ZUPA SZCZAWIOWA

Szczaw jest ostatnio dość modny, zwłaszcza po wypowiedziach pana Niesiołowskiego, ale  zupa ze szczawiu towarzyszyła mi w zasadzie od dzieciństwa i może niezbyt często, ale na pewno raz do roku gości na moim stole.


Składniki
-        3 – 4 skrzydełka
-        1- 2 marchewki
-        1 pietruszka
-        Kawałek selera
-        Por
-        2 – 3 gałązki lubczyku
-        Pęczek szczawiu
-        2 łyżki masła
-        10 dag ryżu
-        Koperek
-        Jajka (ilość uzależniona od ilości osób)

Gotuję bulion na skrzydełkach z warzywami, gdy warzywa są już miękkie, dodaję ryż. W tym samym czasie na patelni rozpuszczam masło i na nim podsmażam opłukany i pokrojony szczaw. Gdy ryż już jest gotowy dodaję do zupy podsmażony szczaw, gotuję jeszcze około 5 minut. Rozlewam na talerze, dodaję ugotowane na twardo jajko i dekoruję świeżym koperkiem. Zupę można doprawić śmietaną.


ŻEBERKA W KAPUŚCIE

Już od jakiegoś czasu chodziły za mną żeberka, a że w sklepie, w którym robiłam zakupy zauważyłam piękne, duże żeberka nie omieszkałam kupić i pomysł na obiad wykorzystany.


Składniki
-        1 kg żeberek
-        1 kg kiszonej kapusty
-        2 łyżki mąki
-        Sól,
-        Pieprz
-        Liść laurowy,
-        4- 5 ziaren ziela angielskiego
-        1 cebula
-        2 łyżki tłuszczu
-        Przyprawa do wieprzowiny SKWORCU

Żeberka obsypujemy solą, pieprzem, i przyprawą do wieprzowiny, odstawimy na 1 – 1,5 godziny. Następnie smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron aż się zarumienią. Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy opłukaną i poszatkowaną kapustę kiszoną ( do rondla). Doprawiamy liściem laurowym i zielem angielskim. Do kapusty przekładamy podsmażone żeberka wraz z tłuszczem, zalewamy wodą (tak, aby przykryła całość). Tak dusimy około godzinę ( gdyby woda wyparowała dolewamy odrobinę). Pod sam koniec przygotowujemy zasmażkę z mąki. Wszystko wlewamy do żeberek i mieszamy.


czwartek, 30 maja 2013

ZUPA POMIDOROWA

Pomidorówka to jedna z moich ulubionych zup, lubię ją z makaronem, jak również z ryżem. Gotować ją można na rosole z poprzedniego dnia, jak również na żeberkach czy innym kawału mięsa. Zapewne każdy ma swój sposób na tą pyszną zupę. Mój patent na nią to przecier pomidorowy, który do niej dodaje podsmażam na maśle i właśnie taka najbardziej mi smakuje. 



Składniki:
-        2 żeberka wieprzowe (kości, lub inny kawałek mięsa)
-        2 – 3 marchewki
-        1 pietruszka
-        Kawałek selera
-        Por
-        2 – 3 gałązki lubczyku
-        Słoiczek przecieru pomidorowego (na taką ilość zupy jak ja gotuję daję słoiczek 180g)
-        1 – 2 łyżki masła
-        Sól,
-        Pieprz,
-        Ewentualnie vegeta
-        Śmietana
-        Bazylia do dekoracji, zielona pietruszka do dekoracji


Najpierw zagotowuję wodę z kością i wybieram tzw. szumowiny, potem dodaję kolejno warzywa i gotuję około 30 minut, aż warzywa będę miękkie, następnie dodaję przecier pomidorowy podsmażony na maśle, dodaję przyprawy, gotuję kolejne 10 minut i doprawiam śmietaną, zupa w zasadzie gotowa. Dzisiejszą pomidorówkę podałam z ryżem i posypałam pokrojoną bazylią.