piątek, 20 września 2013

SAŁATKA Z MARYNOWANEGO OSCYPKA

Po wakacjach zostało tylko wspomnienie – w mojej lodówce również. Wyciągnęłam marynowane oscypki przywiezione z Zakopanego. Były pyszne, zjedliśmy część, a z tych co pozostały, nie mogłam się oprzeć i  zrobiłam sałatkę. Taką minimalną wersję dla dwóch osób.



Składniki
-        2 marynowane oscypki
-        Mały pomidor
-        Biała część pora
-        ½ papryki czerwonej
-        2 – 3 białe oliwki
-        2 – 3 czarne oliwki
-        Sól
-        Pieprz
-        1 łyżka oleju
-        ½ łyżki przyprawy Skworcu (pomidory z czosnkiem i bazylią)
-        Kolendra
Oscypka pokroić w cienie plasterki, dodać pokrojoną w drobną kostkę czerwoną paprykę, sparzonego, obranego pomidora ( również pokrojonego w drobną kostkę. Białą część pora pokroić w półtalarki, dodać do oscypka, dorzucić oliwki. Olej wymieszać z przyprawą, odstawić na 5 – 10 minut, dodać do sałatki, dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać parę listków świeżej kolendry. 


środa, 18 września 2013

KONFITURA Z BRZOSKWIŃ

U mnie jeszcze brzoskwiniowo. Dostałam całą skrzynkę i oprócz, kompotów i dżemów, chciałam zrobić coś innego. Przeszukałam Internet w poszukiwaniu ciekawego przepisu i trafiłam na tę stronę. Wypróbowałam z niej konfiturę z brzoskwiń. 



Składniki:
-        2 kg brzoskwiń
-        80 dag cukru ( może być mniej lub więcej – to zależy od Was)
-        2 limonki
-        laska cynamonu ( ja dałam łyżeczkę cynamonu)

Brzoskwinie blanszować, obrać ze skórki, wypestkować.  Owoce pokroić w kostkę. Do garnka włożyć pokrojone owoce, zasypać cukrem, podlać odrobiną wody( niekoniecznie). Gotować na małym ogniu przez 25 - 30 minut, aż owoce zmiękną. Zostawić na noc. Owoce limonki sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w plastry. Dodać do zimnych brzoskwiń. Wymieszać i postawić garnek na małym ogniu. Do gotującej się konfitury dodać starty cynamon. Gotować przez 10 minut. Gorącą konfiturę przełożyć do słoików. Pasteryzować przez 3 minuty.