Przepis na ten sos chrzanowy
dostałam od mojej mamy, ona zawsze robiła go na święta. Znakomicie sprawdza się
jako dodatek do wędlin i jak dla mnie jest również obowiązkową przystawką na
różne uroczystości, a przede wszystkim na święta Wielkanocne, gdzie chrzan
króluje na stołach.
Składniki
-
Słoiczek
chrzanu
-
3 – 4
łyżeczki cukru
-
3
jajka
-
1/2
szklanki śmietany
-
Szczypta
soli
Chrzan przełożyć do miseczki,
dodać cukier i odłożyć. W tym czasie ugotować jajka na twardo, białka z jajek
drobno poszatkować i dodać do chrzanu. W osobnym naczyniu śmietanę wymieszać
dokładnie z żółtkami jaj, odrobinę posolić i całość dodać do chrzanu, dokładnie
wymieszać i odstawić do lodówki do następnego dnia, aby składniki się
„przeżarły”