sobota, 30 marca 2013

SOS CHRZANOWY


Przepis na ten sos chrzanowy dostałam od mojej mamy, ona zawsze robiła go na święta. Znakomicie sprawdza się jako dodatek do wędlin i jak dla mnie jest również obowiązkową przystawką na różne uroczystości, a przede wszystkim na święta Wielkanocne, gdzie chrzan króluje na stołach.


Składniki
-        Słoiczek chrzanu
-        3 – 4 łyżeczki cukru
-        3 jajka
-        1/2 szklanki śmietany
-        Szczypta soli
Chrzan przełożyć do miseczki, dodać cukier i odłożyć. W tym czasie ugotować jajka na twardo, białka z jajek drobno poszatkować i dodać do chrzanu. W osobnym naczyniu śmietanę wymieszać dokładnie z żółtkami jaj, odrobinę posolić i całość dodać do chrzanu, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki do następnego dnia, aby składniki się „przeżarły”




Śnieg nam wszystkim popsuł szyki,
przykrył jajka i koszyki
a kurczaczkom zmarzły nóżki,
więc się tulą do rzeżuszki,
lecz choć śnieg nam pada w święta
i pogoda taka wstrętna
ja święconką się dziś dzielę
i Wam szczęścia życzę wiele
i na święta i na co dzień
byście zawsze żyli w zgodzie
i się zawsze uśmiechali czy to duzi czy to mali
i na bloga zaglądali


piątek, 29 marca 2013

PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM


Sprzątam, siedzę w kuchni i tak na zmianę – zanosi się na święta J, szkoda tylko, że coś się w tej pogodzie pomieszało i zamiast wiosny, mamy prawdziwą zimę. Przepisy wielkanocne po świętach, a dziś  - wczorajszy obiad.


 Składniki
-        1 kg mięsa mielonego
-        1 jajko
-        1 duża bułka
-        3 ząbki czosnku
-        Pieprz, sól
-        Natka pietruszki
-        Przyprawa Skworcu (Pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim)
-        Zioła prowansalskie 
-        3 jajka ugotowane na twardo

Do miski wkładam mięso mielone, dodaję surowe jajko, bułkę uprzednio namoczoną w mleku ( dokładnie odcisnąć), wciskam czosnek przepuszczony przez praskę (lub drobno posiekany), doprawiam solą i pieprzem, przyprawą, dodaję posiekaną natkę pietruszki
Blaszkę – keksówkę, smaruję margaryną i wysypuję bułką tartą, układam połowę masy mięsnej. Układam uprzednio ugotowane jajka i przykrywam drugą częścią masy mięsnej, posypuję ziołami prowansalskimi. Wkładam do piekarnika (ok. 200 stopni na jakąś godzinę).
Podaję gorące i polewam powstałym sosem. Można również podać na zimno jako przystawkę.


wtorek, 26 marca 2013

SURÓWKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ


Fajna, prosta i smakowita suróweczka z kapusty pekińskiej. Ostatnio ciągle wyciągałam sałatkowe zapasy słoikowe z piwnicy. Mam już jednak dość zimy i dlatego ta surówka.



Składniki:
-        Kapusta pekińska
-        1 – 2 marchewki
-        1 pietruszka
-        1 jabłko
-        Pęczek szczypiorku
-        Sól
-        Pieprz
-        Olej lub oliwa
-        Ocet winny
-  Przyprawa Skworcu (suszone pomidory, z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką)

Kapustę drobno poszatkować, marchewkę, pietruszkę i jabłko zetrzeć na tarce, pokroić szczypiorek. Wszystko wymieszać, przygotować sos. Do 4 łyżek oleju dodać dwie łyżki octu winnego i 1 łyżkę przyprawy (suszone pomidory, z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką), odstawić na 10 minut. Sałatkę posolić, popieprzyć do smaku i dodać sos. Doprawić solą i pieprzem.