sobota, 15 czerwca 2013

SURÓWKA Z ROSZPONKI

Wczoraj u sąsiadki jadłam całkiem fajną surówkę z roszponki, posmakowała mi i zrobiłam również u siebie. Prosta a jak dla mnie bardzo smaczna.


Składniki
-        Roszponka
-        2 pomidory
-        4- 5 rzodkiewek
-        2 -3 cebulki dymki
-        Kilka kropli octu balsamicznego
-        3 łyżki oliwy z oliwek
-        Sól
-        Pieprz

Roszponkę płuczę, daję do miski, rzodkiewkę i dymkę, drobno kroję, pomidory sparzam, obieram ze skórki i kroję w kostkę, dodaję do reszty, daję kilka kropel octu balsamicznego, oliwę i doprawiam sola i pieprzem do smaku. 

WĘDZONA MAKRELA W GALARECIE

Piątkowa propozycja na podwieczorek czy kolację to wędzona makrela w galarecie.


Składniki
-        Jedna wędzona makrela
-        Żelatyna
-        Włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler, por)
-        Ziele angielskie
-        Liść laurowy
-        Pieprz
-        Sól
-        Natka pietruszki
-        Zielony groszek

Zagotuj około 1,5 litra wody z włoszczyzną, dodaj 2 – liście laurowe i 4 ziarenka ziela angielskiego, sól i pieprz do smaku. Gdy warzywa będą miękkie, wywar dokładnie przecedź. Do czystego wywaru dodaj żelatynę (ilość zależna od wskazań producenta zamieszczonych na opakowaniu)
 Z ryby wybierz ości i porozrywaj ją na mniejsze części. Porcje makreli poukładaj w miseczkach, dołóż do każdej ugotowaną i pokrojoną marchewkę z wywaru, groszek konserwowy i pokrojoną natkę pietruszki. Całość zalej wywarem i pozostaw do stężenia. Ja zjadłam z dodatkiem octu, a mąż z cytryną


wtorek, 11 czerwca 2013

LECZO Z INDYKA

Z indyka bardzo, naprawdę bardzo rzadko coś robię, głównie pewnie z uwagi jednak na jego cenę, ale w końcu zaszalałam i z zrobiłam leczo z indyka. 




Składniki
-        0, 5 kg fileta z indyka
-        1 papryka słodka ( u mnie czerwona)
-        1 cebula
-        1 mała cukinia
-        2 pomidory
-        10 – 15 dag fasolki szparagowej
-        80 g koncentratu pomidorowego
-        Natka pietruszka
-        Sól
-        Pieprz
-        Ew. vegeta
Mięso z indyka pokroić w kostkę, obsypać delikatnie solą i obsmażyć na rozgrzanej patelni grillowej. Cebulę posiekać, lekko podsmażyć w garnku, dodać do niej pokrojone w kostkę papryki, cukinię oraz fasolkę. Następnie przełożyć do nich mięso. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i również dodać do warzyw. Podlać odrobiną. Dusić na małym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie( 30 – 40 min). Jeśli woda wyparuje dolać jej jeszcze trochę. Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy. Leczo doprawić i dodać posiekaną natkę pietruszki.
Ja do tego lecza nie dałam przecieru, ale zdecydowanie powinien być.