sobota, 29 grudnia 2012

ŚLEDŹ PO WĘGIERSKU


Śledzie znakomicie sprawdzają się na wigilijnym stole, ale jak wiadomo: „rybka lubi pływać”, dlatego na Sylwestrowym stole śledziki też powinny koniecznie się pojawiać.


Składniki
-        1 kg śledzi matiasów
-        200 ml wody
-        3 – 4 cebule średnie cebule
-        1 łyżka koncentratu pomidorowego
-        1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
-        Szczypta chili
-        1 łyżka octu
-        5 łyżek oleju
-        10 ziarenek ziela angielskiego
-        1 łyżka cukru

Śledzie namoczyć w wodzie przez około 1 godzinę. Cebule obrać, pokroić w półplasterki i sparzyć wrzącą wodą. Wodę zagotować z octem, zielem angielskim i cukrem. Ostudzić i dodać wymieszany koncentrat pomidorowy, olej, paprykę i chili. Śledzie pokroić w kawałki i układać ciasno w słoiku na przemian z cebulą. Zalać przygotowaną zalewą. Śledzie należy zostawić w lodowce do następnego dnia. 




SAŁATKA Z KURCZAKIEM I KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ


Oprócz tradycyjnej sałatki jarzynowej na świątecznym stole zagościła u mnie również ta sałatka z kurczakiem. Moim zdaniem całkiem ciekawa propozycja na Sylwestra. Spróbujcie.


Składniki
-        1 pierś z kurczaka
-        1 puszka kukurydzy
-        1 cebula czerwona
-        1 jabłko
-        1 mała kapusta pekińska
-        10 dag żółtego sera
-        3 – 4 ugotowane jajka
-        Połowa papryki
-        Sok z cytryny
-        Średni słoik majonezu
-        Sól
-        Pieprz
-        Przyprawa do kurczaka
  
Pierś z kurczaka pokroić w paski i usmażyć, posypać solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, odstawić do wystudzenia. Kapustę pokroić w kostkę(nie szatkować). Cebulę drobno pokropić, jabłko, paprykę, jaka i ser żółty w kostkę. Włożyć wszystkie składniki do miski, dodać drobno pokrojone mięso skropić sokiem z cytryny doprawić do smaku i wymieszać z majonezem. 

czwartek, 27 grudnia 2012

SALCESON


To ulubione ciasto mojej córki, nazwa trochę myląca, ale rzeczywiście ciasto wyglądem przypomina czarny salceson.



Składniki
Ciasto I
-        1 szklanka kwaśnego mleka
-        3 jajka
-        2 płaskie łyżeczki sody
-        3 łyżki dżemu lub owoców z kompotu
-        2 łyżki kakao
-        Wszystkie składniki wymieszać widelcem
Ciasto II
-        1 margaryna (rozpuścić i wystudzić)
-        3 szklanki mąki
-        1 szklanka cukru pudru
-        1 cukier waniliowy
-        Składniki wymieszać, aż powstanie kruszonka
Ciasto I         dodać do ciasta II wymieszać lekko widelcem pozostawić jasne krupki. Piec około 45 minut w temp. 180 stopni. Po ostygnięciu placek przekroić na pół.
Zrobić masę budyniową.
Składniki
-        5 żółtek
-        3 duże łyżki mąki
-        0,5 l mleka
-        Szklanka cukru pudru
-        2 cukry waniliowe
-        Kostka masła
Mąkę i żółtka wymieszać ze szklanką mleka i dodać do gotującej się reszty mleka. Dodać 2 cukry waniliowe. Ostudzoną masę dodać do roztartej kostki masła z cukrem.
Masę podzielić na dwie części. Na połowie placka wyłożyć jedną część masy, na masie ułożyć biszkopty, pozostawiając dziury, które zapełnić należy stygnącą galaretką. Następnie smarujemy pozostałą częścią masy i kładziemy drugą połową placka. Na koniec polewamy ciasto polewą czekoladową.
Pozostałe składniki
-        Paczka biszkoptów
-        Galaretka (smak dowolny)





środa, 26 grudnia 2012

PIERNIK Z POWIDŁAMI


Święta Bożego Narodzenia nie mogę się obejść bez piernika. Ten przepis jest wyjątkowo prosty, zawsze się udaje, a ciasto jest miękkie i wilgotne.


Składniki
-        4 szklanki mąki
-        2 szklanki cukru
-        Kostka margaryny
-        2 jajka
-        Słoik powideł
-        3 – 4 łyżki kakao
-        2 opakowania przyprawy do piernika
-        2 szklanki mleka
-        2 łyżeczki sody

Margarynę roztopić i ostudzić. Mąkę przesiać, jaja utrzeć z cukrem i przyprawami do piernika, dodawać stopniowo pozostałe składniki, na koniec dodać ostudzoną margarynę, dokładnie utrzeć. Całość wylać na blaszkę. Piec około 50 – 60 minut w temp 180 stopni. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.




SAŁATKA Z KUSKUSEM I TUŃCZYKIEM


Nie było mnie dwa dni na blogu zapewne Was też J, chyba każdy świętował. Mam masę przepisów dla Was, niektóre typowo wigilijne (przydadzą się na przyszły rok) a inne do wykorzystania np. już na Sylwestra. Każdy dodam po kolei. Dziś sałatka, na którą przepis znalazłam w Internecie i okazała się strzałem w dziesiątkę. 



Składniki:
-        30 dag kaszy kuskus
-        Puszka kukurydzy konserwowej
-        1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
-        Mały słoiczek majonezu kieleckiego
-        1 łyżeczka oliwy z oliwek
-        4 ogórki konserwowe
-        1 cebula czerwona
-        koperek,
-        sól i pieprz do smaku.
Wsypać kuskus do głębokiej salaterki, zalać wrzącą osoloną wodą z dodatkiem odrobiny pieprzu i łyżeczką oliwy. Odczekać około 5 minut, aż kasza spęcznieje, wymieszać ją widelcem, aby nie było grudek. Pozostawić do wystygnięcia. Odsączyć kukurydzę i tuńczyka, pokroić w drobną kostkę cebulę i ogórki. Wymieszać tuńczyka z warzywami i posiekanym koperkiem oraz dodać do kaszy kuskus. Na koniec wymieszać wszystko z majonezem i odstawić do lodówki, najlepiej smakuje następnego dnia.

poniedziałek, 24 grudnia 2012


Już za chwilę na niebie pierwsza gwiazda zabłyśnie
Niech Wasze serce szczęście ściśnie
Niech śliczna choinka zaświeci
Niech promyk nadziei u Was wznieci
Niech kolędy zabrzmią w koło
Cała rodzina śmieje się wesoło
Będzie ciepło i serdecznie
Wasze szczęście niech trwa wiecznie!


Wszystkim moim czytelniczkom i czytelnikom, tym byłym, tym obecnym i tym przyszłym, najcieplejszych i najradośniejszych Świąt Bożego Narodzenia.