piątek, 15 marca 2013

BITKI SCHABOWE Z WARZYWAMI


Tradycyjne schabowe są pyszne, ale czasem schab można wykorzystać w inny sposób. Ja przygotowałam go z warzywami duszonymi na maśle.


Składniki
-        50 dag schabu
-        1 większa marchewka
-        1 pietruszka
-        1 cebula
-        1 papryka
-        2 gałązki selera naciowego
-        2 małe cukinie
-        Szczypta chili
-        Zioła prowansalskie
-        Sol
-        Pieprz
-        Masło
-        Olej
-        Przecier pomidorowy

Schab pokroiłam jak na bitki, gdy były zbyt grube trochę rozbiłam, podsmażyłam je z obu stron na oleju i odłożyłam. W tym czasie na maśle poddusiłam ( ok. 15 min) cebulę, marchewkę i pietruszkę pokrojone w półplasterki, dodałam pokrojonego selera, paprykę, doprawiłam szczyptą chili i ziołami. Następnie dodałam schab oraz umytą i pokrojoną również w półplasterki cukinię. Można dodać odrobinę wody gdyby warzywa się przypalały, posolić i popieprzyć. Całość dusić do miękkości schabu (ok. 30 minut.). Na koniec dodać 1 łyżeczkę koncentratu pomidorowego.
Oczywiście warzywa można dobierać takie jakie się lubi i chce.




czwartek, 14 marca 2013

SAŁATKA Z BATATÓW


Znowu mnie naszło na kolejną sałatkę, pokombinowałam trochę i wyszła bardzo ciekawa sałatka  z batatami.


Składniki

-        2 – 3 bataty ( ja dałam dwa średnie)
-        4 – 5 ogórków kiszonych
-        1 cebula czosnkowa
-        Czerwona fasola z puszki
-        2 pędy selera naciowego
-        Szczypta tymianku
-        Sól
-        Pieprz
-        1 – 2 łyżki majonezu
Bataty ugotować w łupinach, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę, dodać, drobno pokrojone ogórki, cebule i seler naciowy, czerwoną fasole odsączyć i również dodać do sałatki. Do całości dodać szczyptę tymianku, majonez i doprawić do smaku.



poniedziałek, 11 marca 2013

SAŁATKA Z GOTOWANYM KURCZAKIEM


U mnie jak zwykle w niedzielę rosół, a na poniedziałek zostaje mięso z rosołu i zazwyczaj problem jak go wykorzystać. Dziś propozycja sałatkowa.



Składniki

-        Mięso z kurczaka ( ja wykorzystałam dwa udka )
-        5 – 6 ogórków kiszonych
-        Groszek konserwowy
-        1 – 2  cebule
-        3 – 4 łyżki majonezu
-        Sól
-        Pieprz

Ogórki i cebule pokroiłam w kosteczkę, dodałam odsączony groszek konserwowy oraz obrane i pokrojone mięso z kurczaka, dodałam majonez i doprawiłam do smaku solą i pieprzem.