sobota, 2 marca 2013

RULONIKI Z SZYNKI KONSERWOWEJ


Ostatnio na studniówce u mojego syna miałam okazje spróbować fajnych roladek, nie znałam dokładnego przepisu, ale chciałam w domu zrobić takie same i jak się okazało po spróbowaniu to było to !!


Składniki
-        10 plasterków szynki konserwowej
-        Mały brokuł
-        25 dag pieczarek
-        Mała cebula
-        Sól
-        Pieprz
-        Jajko
-        Bułka tarta
-        Masło
-        Olej


Brokuł ugotować w osolonej wodzie na miękko, na maśle podsmażyć drobno pokrojoną cebulę dodać obrane i równie drobno pokrojone pieczarki. Brokuł dokładnie rozdrobnić. Ostudzić oba składniki. Dokładnie je wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Na każdy plasterek szynki układać farsz pieczarkowo – brokułowi, zawinąć w rulonik, obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju.  






KOKTAJL Z ACEROLI


Dziś na deser kolejna odsłona Owoców z Dżungli. Zrobiłam smaczny koktajl z aceroli.



Składniki
-        Saszetka aceroli
-        1 banan
-        5 - 6 truskawek
-        Szklanka jogurtu naturalnego
-        1 – 2 łyżki miodu



Saszetkę aceroli najpierw rozmroziłam, następnie wszystkie składniki dokładnie wymieszać blenderem.




SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY


Przepis na tę sałatkę znalazłam w jednym z numerów „Przyślij przepis”, a jako że uwielbiam różnego rodzaju sałatki, a takiej jeszcze nie jadłam koniecznie musiałam ją wypróbować.


Składniki

-        1/2 słoika czerwonej kapusty
-        Filet z kurczaka
-        3 - 4 ogórki konserwowe
-        1 puszka kukurydzy
-        1 torebka ryżu
-        Pęczek szczypiorku
-        Olej
-        Przyprawa do gyrosa
-        Sól,
-        Pieprz


Składniki na sos
-        1/2 małego jogurtu naturalnego
-        1/2 małego słoika majonezu
-        4 ząbki czosnku

       Fileta myjemy i kroimy w kostkę. Dokładnie obtaczamy w przyprawie do gyrosa, Smażymy na oleju i odstawiamy do wystygnięcia. Ryż również gotujemy i ostudzamy. Do ostudzonego ryżu dodajemy, kurczaka, ogórki pokrojone w kostkę, kukurydzę, pokrojony szczypiorek oraz odciśniętą i pokrojoną na mniejsza części kapustę. Delikatnie pieprzymy. Na chwilę odstawiamy i w tym czasie robimy sos czosnkowy, czyli mieszamy jogurt z majonezem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Sos mieszamy z sałatką, ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.




poniedziałek, 25 lutego 2013

WYNIKI ROZDANIA


Tak jak obiecałam dziś wyniki rozdania, córcia losowała i tym razem nagroda trafia do


 ANNY

Zwyciężczyni gratuluję, wszystkim innym bardzo dziękuję za udział i zapraszam do siebie na bloga.