wtorek, 11 lutego 2014

PASTA Z JAJEK

Pasta z jajek znakomicie pasuje do kanapek jako alternatywa dla wędlin czy zwykłego jajka na twardo. Robi się ją szybko a smakuje wybornie J



Składniki

-        Jajka ( ilość dowolna u mnie 5)
-        Szczypiorek - pęczek
-        Sól
-        Pieprz
-        Majonez -  1 łyżka
-        Śmietana – 1 łyżeczka

Jajka gotujemy na twardo, obieramy. Można je przecisnąć przez kratkę do sałatek, drobno pokroić lub po prostu rozdrobić widelcem. Dodać do nich poszatkowany szczypiorek, majonez, śmietanę oraz sól i pieprz do smaku.
Pasta gotowa.


PIEROGI Z KAPUSTĄ KISZONĄ I MIĘSEM Z KACZKI

Zostało mi trochę mięska z pieczonej wcześniej kaczki, więc pomyślałam, że trzeba je jakoś wykorzystać, a że miałam w domu również kiszoną kapustę to wybór padł na pierogi.


Składniki na ciasto
-        2 szklanki mąki
-        Jajko ( ostatnio robię bez jajka)
-        Woda
-        Sól

Składniki na farsz
-        30 dag kapusty kiszonej
-        Mięso obrane z pieczonej kaczki ( nie mam pojęcia ile tego było, może 20 – 25 dag)
-        Sól,
-        Pieprz
-        Ziele angielskie,
-        Liść laurowy
-        Olej

Kapustę płuczemy i odciskamy. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą i dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz. Gotujemy około 20 – 30 minut (do momentu aż kapusta będzie miękka). Następnie kapustę porządnie odcedzamy, ostudzamy, jeszcze raz porządnie odciskamy i drobniej kropimy. Na oleju podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę i dodajemy ją do kapusty. Mięso z kaczki również drobniutko pokroić i dorzucić do reszty. Całość wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.

Mąkę i jajko ( albo bez jajka) zagniatam z niecałą szklanką ciepłej wody i solą ( ciasto nie może być ani klejące ani twarde). Rozwałkowuję i wykrawam szklanką kółka, nakładam farsz i lepię pierogi.
Wrzucam po kilka do garnka z osoloną, gotującą się wodą, mieszam i gotuję ok. 3 – 4 minuty od wypłynięcia ich na wierzch. Pierogi podawać można z cebulką podsmażoną na maśle lub ze skwarkami, albo z tym, co kto lubi.






PIECZONA KACZKA Z JABŁKAMI

Rzadko gości u mnie na stole, ale jak już jest - to w zasadzie w najprostszej wersji, czyli po prostu upieczona, a chodzi o …kaczkę.



Składniki:
-        1 cała kaczka
-        2 – 3  kwaśne jabłka
-        2 łyżki soli
-         1 łyżeczka pieprzu
-        Majeranek ( około ½ opakowania)
-        Olej
-        Rozmaryn ( niekoniecznie)


Kaczkę umyć i osuszyć. Natrzeć ją olejem, później natrzeć ją dokładnie solą - wklepać w mięso (wewnątrz również) to samo zrobić z pieprzem i majerankiem. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i włożyć do środka kaczki, spiąć wykałaczkami. Na wierzch położyłam gałązkę rozmarynu.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni i wstawić kaczkę, (ja wkładam ją do naczynia żaroodpornego, początkowo piekę ją pod przykryciem, a pod sam koniec, gdy dodaję ziemniaki, odkrywam naczynie). W takiej temperaturze piekę ją około 1/2 godziny. Następnie zmniejszam temperaturę do 180 stopni i piekę jeszcze około 2 godzin. W trakcie pieczenia należy podlewać ją, co jakiś czas powstałym tłuszczem. Jakieś 40 minut przed końcem pieczenia dodałam ziemniaczki, które się piekły razem z kaczką i były do niej wspaniałym dodatkiem.