czwartek, 9 stycznia 2014

KOTLETY Z KAPUSTY

      Ostatnio robiłam gołąbki, zazwyczaj potem zostaje mi kapusta, z której już nie wykorzystuje liści i z niej robię właśnie takie kotleciki. Ale oczywiście bez gołąbków też się da, może to być również po prostu mała kapusta.





Składniki
-        Mała biała kapusta (ja często wykorzystuje pozostałości po gołąbkach)
-        Cebula
-        2 jajka
-        2 łyżki kaszy manny
-        2 łyżki posiekanej natki pietruszki
-        Sól
-        Pieprz
-        Olej
-        Bułka tarta



Kapustę kroimy w kawałki i gotujemy około 15 minut. ( Jeśli zostanie z gołąbków to już nie gotujemy). Odcedzamy i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Gdy ostygnie mielimy w maszynce do mięsa. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Do zmielonej kapusty dodajemy 2 jajka, podsmażoną cebulkę, kaszę manną i pokrojona natkę pietruszki. Masę dokładnie doprawiamy. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rumiano z obu stron.


SAŁATKA Z SELEREM I SCHABEM PIECZONYM

Mój pomysł na super sałatkę. Wykorzystałam do niego pieczony w domu schab, ale równie dobrze może to być szynka konserwowa lub inna wędlina ( według uznania).


Składniki


-        20 dag pieczonego schabu
-        Sałatka z selera w słoiku
-        20 dag sera żółtego
-        Kukurydza konserwowa
-        Czerwona cebula
-        3 ogórki kiszone
-        3 łyżki majonezu ( może być więcej)
-        Sól
-        Pieprz

Schab, ogórki, ser i cebulę pokroić w drobną kostkę, selera i kukurydze odsączyć i dodać do reszty, dodać majonez, doprawić do smaku, dodać majonez i dokładnie wymieszać.


KOSTKA ALPEJSKA

Mąż w ramach prezentu noworocznego kupił do domu nową kuchenkę, musiałam ją od razu wypróbować, na pierwszy ogień poszła szarlotka, a zaraz potem trafiłam na świetny przepis na blogu Kwestia Smaku i zrobiłam przepyszną jak się okazało kostkę alpejską. 



Składniki
Biszkopt:

-        4 jaja
-        1/3 szklanki gorzkiego kakao
-        1/3 szklanki mąki
-        1/2 szklanki cukru
-        do nasączenia: 8 łyżek czarnej herbaty
-        do posmarowania: 260 g powideł śliwkowych
Krem:

-        1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)
-        200 g masła
-        2 łyżki bardzo mocnej kawy rozpuszczonej w  1 łyżce wody
-        200 g małych bezów ( gotowych)

Bita śmietana:

-        800 g śmietany 36%, zimnej
-        2 łyżki cukru pudru
-        3 łyżki soku z limonki lub cytryny
-        1 łyżka żelatyny
-        na wierzch: tabliczka gorzkiej czekolady

Oddzielić żółtka od białek, ogrzać w temperaturze pokojowej. Kakao z mąką wymieszać i przesiać do czystej miski. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C (góra i dół bez termoobiegu).
Białka ubijać na średnich obrotach miksera przez około 2 - 3 minuty aż dobrze się spienią. Zwiększyć obroty miksera do dużych i stopniowo dodawać po łyżce cukier cały czas miksując (w sumie przez około 5 minut). Gdy cukier się skończy ubijać białka jeszcze przez około 3 minuty aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać po trochu. Jajka ubijać jeszcze przez około 3 minuty aż będą bardzo puszyste.
Dodać kakao z mąką po trochę dodawać i krótko oraz na minimalnych obrotach miksera połączyć z masą. Ciasto wyłożyć do formy, delikatnie wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 20 minut. Od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i ostudzić.
Nasączyć i posmarować powidłami
Masło ubijać mikserem. Gdy masło będzie już ubite dodawać po łyżce masy krówkowej, a następnie rozpuszczoną i ostudzoną kawę. Gotową masę wyłożyć posmarowanego powidłami biszkopta. Wyrównać powierzchnię. A na masie poukładać małe bezy. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach soku z cytryny, odstawić na kilka minut. Ciągle mieszając podgrzewać w garnuszku, aż żelatyna się rozpuści, w razie konieczności można dodać trochę wody gdyby żelatyna za mocno zgęstniała. Przelać do kubeczka i dokładnie ostudzić. Zimną śmietanę ubić razem z cukrem pudrem na sztywno. Dodać 2 - 3 łyżki śmietany do żelatyny i wymieszać, dodać do pozostałej śmietany i zmiksować. Wyłożyć na krem i bezy i wyrównać powierzchnię. Na wierzch zetrzeć czekoladę i wstawić do lodówki.