czwartek, 6 grudnia 2012

PEKINKA NA CIEPŁO


Dziś do obiadu, jako dodatek zrobiłam kapustę pekińską na ciepło.



Składniki

-        1 kapusta pekińska
-        3 ząbki czosnku
-        Sól
-        Pieprz,
-        Veget
-        Przyprawa (suszone pomidory z solą morską i szczypiorkiem)
-        Masło (ja dałam klarowane )

Na rozgrzanym maśle podsmażyłam delikatnie ząbki czosnku, dodałam drobno poszatkowaną kapustę pekińską, doprawiłam odpowiednio przyprawami i podsmażałam ok. 5 minut.
Podawać na ciepło, super prosta i ciekawa alternatywa dla surówki.



WYNIKI ROZDANIA


Dzisiaj tak jak obiecałam: wyniki rozdania. Chciałabym być dobrym Mikołajem i obdarować Was wszystkich, ale niestety nie dam rady.



Dlatego dziś pomocnica Mikołaja wylosowała osobę, która otrzyma prezent i jest nią:
LOVEMEAMORE


Serdecznie gratuluję.

Wszystkim pozostałym bardzo dziękuję za udział i zapraszam na kolejne rozdania.





poniedziałek, 3 grudnia 2012

KOKOSANKI


Andrzejki i po Andrzejkach. Córcia miała imprezę w harcerstwie i musiałam coś upiec, nasz wybór padł na kokosanki; fajne miodowe ciasteczka we wiórkach kokosowych.



Składniki

-        2 szklanki mąki
-        1 szklanka cukru
-        5 dag margaryny ( ja dałam masło)
-        1 jajko
-        ½ szklanki mleka
-        2 łyżki miodu
-        1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na polewę
-        ¾ szklanki mleka
-        20 dag margaryny
-        2 łyżki kakao
-        1 szklanka cukru
-        20 – 25 dag wiórków kokosowych

Margarynę utrzeć z cukrem i wciąż ucierając dodać jajko, miód, mleko i mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać na blaszkę, piec w piekarniku nagrzanym 180 – 200 stopni przez ok. 40 min.. Po ostygnięciu pokroić w równą kostkę.
Mleko, margarynę i cukier rozgrzać w garnku, dodać kakao i gotować przez około 5 minut.
Po ostygnięciu polewy zanurzyć w niej kostki ciasta, a następnie obsypać wiórkami kokosowymi. Pozostawić najlepiej do dnia następnego.