sobota, 27 października 2012

PYZY


Ciągle mrożone i kupowane, albo jadane w lokalach – dość. Zawsze robiła je moja mama i jak miałam ochotę to dzwoniłam i były – czekały na mnie, cudowne, pachnące. Dzisiaj moja pierwsza próba generalna: Pyzy z mięsem i zwykłe bez niczego.
Przepis zapożyczyłam z bloga. Ciut zmodyfikowałam, zrobiłam i wyszły prawie takie jak u mamy.


Do mielonego mięsa dodać podsmażoną, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, majeranek, sól i pieprz oraz 2 – 3 łyżki wody, wyrobić masę.
1 kg ziemniaków ugotowałam, gorące przecisnęłam przez praskę. Pozostałe starłam w malakserze (lub na sitku o małych oczkach). Starte ziemniaki odciskałam mocno przez gazę i dodałam do tych ugotowanych. Sok z odciśniętych ziemniaków odlać a skrobię, która została na dnie naczynia przełożyć do ziemniaków. Masę dokładnie wyrobić.  Jeżeli masa nadal jest wodnista należy dodać mąkę ziemniaczaną (około 1 łyżki). Masa ziemniaczana nie powinna przyklejać się do rąk.
Nabrać porcję masy ziemniaczanej tak, aby zrobić placek wielkości dłoni, nakładam porcję mięsa i zawijam w kulkę, tak, aby obkleić cale mięso. Układam na obsypanej mąką desce, aż do zrobienia wszystkich pyz.
W garnku zagotować posoloną wodę Wkładać kluski partiami po 4 sztuki. Gotować na małym ogniu ok. 15 minut, Ugotowane wyjąć łyżką cedzakową i omaścić podsmażonym boczkiem z cebulką. Można zrobić je solo, czyli bez mięsa - są równie pyszne.



piątek, 26 października 2012

PRZYPRAWY ROYAL BRAND


Dostałam dzisiaj z firmy Royal Brand przyprawy, a w zasadzie dodatki do potraw, testowałyście? Macie jakieś doświadczenia z tymi produktami?. 


Na pewno je wypróbuję i napiszę jak mi smakowały

czwartek, 25 października 2012

TRUSKAWKI Z MAKARONEM


Na zakończenie tego makaronowego dnia – danie dla moich dzieci, gdyż one właśnie za pieczarkami nie przepadają.


Składniki
-        Makaron
-        Truskawki
-        Cukier  
-        Śmietana

Makaron gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu. Truskawki – ponieważ ja miałam mrożone - musiały poczekać aż się rozmrożą, następnie dodajemy do nich cukier i śmietanę (ilość składników zależy od tego jakie kto lubi słodkie). Kilka przekrawam na pół i układam na makaronie, sosie czy po prostu obok na talerzu (dla dekoracji). Sos truskawkowy wylewam na makaron.
 Jak dla moich domowników nich to zawsze za mało – więc pewnie niedługo znowu to samo.





MAKARON Z SOSEM PIECZARKOWYM


Kolejne dziś danie z makaronem, jak najbardziej tradycyjne i smakowite oczywiście pod warunkiem, że ktoś lubi pieczarki, ( bo chyba makaron lubi każdy)


Składniki
-        ½  kg dag pieczarek
-        Cebula
-        1 łyżka masła
-        Pieprz
-        Sól
-        Vegeta (lub bulion)
-        1,5 – 2 łyżki mąki
-        1 łyżka śmietany (jak ktoś lubi może być więcej
-        Natka zielonej pietruszki
-        Makaron (ja zrobiłam dzisiaj kokardki)

Pieczarki dokładnie obieramy, czyścimy i kroimy na talarki (półtalarki). Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy ją na maśle, dodajemy pokrojone pieczarki, aż odparuje z nich sok. Wlewamy około 2 – 3 szklanki wody, dodajemy vegetę, sól i pieprz (jeśli mamy bulion to podlewamy bulionem a nie wodą i już nie dajemy vegety), gotujemy do momentu aż pieczarki będą miękkie. Następnie sos zagęszczamy mąką, którą mieszamy z niewielką ilością wody i wlewamy do sosu, mieszając, aby nie zrobiły się grudki, podprawiamy śmietaną i posypujemy zieloną pietruszką. Można jeszcze ewentualnie doprawić i czekamy aż sos się zagotuje.
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, polewamy go gorącym sosem pieczarkowym i…

Smacznego.


MAKARONOWA ZAPIEKANKA


Z poprzedniego dnia został mi ugotowany makaron nitki, a w związku z tym, że dziś Światowy Dzień Makaronu, wykorzystałam go do makaronowej zapiekanki.


Składniki
-        125 g ugotowanego makaronu nitki
-        Mała czerwona papryka
-        Zielona część pora
-        15 dag boczku wędzonego
-        15 dag sera żółtego
-        1 łyżeczka masła
-        Sól
-        Pieprz
-        Zioła prowansalskie
Na dnie żaroodpornego naczynia położyłam masło i pokrojonego w półplasterki pora, posoliłam, popieprzyłam i posypałam ziołami prowansalskimi, na pora ułożyłam pierwszą warstwę makaronu. Na makaron, położyłam drobno pokrojoną paprykę, położyłam też resztę masła, znowu posypałam przyprawami i kolejno makaron i na niego pokrojony w kostkę boczek, wszystko posypałam startym żółtym serem i przyprawą (suszone pomidory sola morska i szczypiorkiem), zamknęłam naczynie żaroodporne i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 30 – 40 minut.
Po upieczeniu wierzch posypałam zieloną pietruszką (znaczy posypała moja córcia skąd efekt uśmiechniętej buzi)



środa, 24 października 2012

ROZDANIE


Ten post, który teraz piszę jest setnym postem na moim blogu. Wszystkim moim gościom, wszystkim, którzy lubią i obserwują mojego bloga oraz wszystkim tym, którzy do niego dołączą serdecznie dziękuję i zapraszam. Z tej też okazji mała niespodzianka  - kolejne rozdanie.


Wśród tych osób, które:
-        lubią lub polubią mojego bloga,
-        mają lub dołączą go do obserwowanych
-        udostępnią go dalej
-        No i przede wszystkim zostawią komentarz pod tym postem (wraz z adresem e -mail)
rozlosuję pięć przypraw, które są na zdjęciu. Termin tego rozdania to 4. 11. 2012, wyniki podam dzień później.
Serdecznie zapraszam 

SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH


Przepis na tą sałatkę pozostał mi po koleżance, ona wyjechała do Anglii, a przepis został i często ją robię, bo jest niedroga i szybka.


Składniki
-        Mała kapusta pekińska
-        Dwie zupki chińskie (łagodna i ostra – ja daję te z Vifona)
-        Por
-        Puszka kukurydzy
-        Majonez

Makaron z zupek chińskich wraz z przyprawami zalewam szklanką wrzącej wody i odstawiam aż napęcznieje i się wystudzi.
Kroję drobno kapustę pekińską, dodaję odsączoną kukurydzę z puszki, kroję białą część pora w półtalarki, dodaję do tego wystudzony makaron z zupek i około 3 – 4 łyżki majonezu, mieszam. Ja nie przyprawiam już niczym, ale jak ktoś chce to można ją posolić i ewentualnie popieprzyć.
 Najlepiej podawać ją następnego dnia.



SCHABOWE Z NIESPODZIANKĄ


Wczoraj znalazłam w zamrażalce schab i pomyślałam, że trochę inaczej go przygotuję niż zwykle kotlety schabowe.


Składniki
-        4 kotlety schabowe
-        1 Serek topiony kremowy
-        1 Papryka
-        1 łyżeczka masła
-        Szczypior
-        Natka pietruszki
-        Olej
-        Jajko
-        Bułka tarta
-        Chili
-        Sól
-        Pieprz

Mięso posoliłam i popieprzyłam delikatnie. Nacięłam kotleta po boku tworząc kieszonkę. Następnie przygotowałam „wkład” do tej kieszonki. Na patelni roztopiłam masła, pokroiłam paprykę w drobną kostkę i wrzuciłam na patelnię, podusiłam, dodałam szczypiorku i natki pietruszki oraz serek topiony kremowy, doprawić odrobiną chili. Podsuszać, aż serek całkowicie się rozpuści. Gdy masa wystygnie włożyć ją do kieszonek w schabie, tyle, aby można było ją „zamknąć” (można przebić wykałaczką), schabowe panierować w jajku i bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju.




wtorek, 23 października 2012

Rano przy kawie przeglądam facebooka i trafiam tam czasem na piękne sentencje. Tu wyjątkowo ładne jest także zdjęcie i tak na dobry początek dnia... 




poniedziałek, 22 października 2012

BURACZKI Z PAPRYKĄ


Dzisiaj od sąsiadki dostałam buraczki i dlatego na zakończenie sezonu przetworowego jeszcze moje ulubione buraczki z papryką. 




Składniki
-        6 kg buraczków
-        9 papryk słodkich
-        3 papryczki ostre
-        7 cebul
Składniki na zalewę

-        ½ l octu
-        ½ l wody
-        Szklanka cukru
-        2 łyżki soli
-        10 ziaren ziela angielskiego
-        5 liści laurowych
-        10 ziaren pieprzu

Buraczki gotujemy, ugotowane i wystudzone obieramy i ścieramy na grubej tarce, paprykę i cebulę kroimy na nieco grubsze kostki, papryczkę ostrą kroimy w drobną kostkę.
Gotujemy zalewę. Do gotującej się zalewy wrzucamy buraczki, chwilkę gotujemy wrzucamy paprykę z cebulą i gotujemy jeszcze około 5 – 10 minut. Wkładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy około 15 minut.
Są przepyszne.



niedziela, 21 października 2012

CIASTO Z DYNIĄ


Mąż był na grzybach a ja byłam w kuchni i dziś do dobrej herbaty i książki - dobre ciasto, tym razem z dynią. Książkę przeczytałam czekając na męża, napiszę o niej na pewno, bo chciałabym na blogu dać taki dział o ciekawych i dobrych( lub mniej dobrych) książkach do poczytania przy herbacie i ciastku (ale o tym później). Teraz ciasto z dynią z przepisu z bloga.

Składniki


-        1 szklanka oleju
-        1 szklanka cukru
-        1 i 2/3 szklanki mąki pszennej
-        3 duże jajka
-        2 pełne szklanki startej na grubych oczkach dyni
-        1 i 1/2 łyżeczki sody 
-        1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
-        1 i 1/2 łyżeczki kakao
-        1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski wlać olej, wsypać cukier – ucierać. Wbijać po jednym całym jajku i ucierać. Dodawać kolejno: mąkę, cynamon, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Do masy dokładamy stopniowo startą dynię i ucieramy. Pieczemy około 40 – 50 minut w temp. 180 stopni. Ciasto polałam masą kakaową i posypałam płatkami migdałowymi.


SAŁATKA Z CEBULI


Dzisiaj na przystawkę sałatka z zeszytu mojej mamy, smak niezapomniany a sałatka prosta, tania i smakuje wszystkim w domu J


Składniki
-        0, 5 kg cebuli
-        2 marchewki
-        1 czerwona papryka
-        5 jajek na twardo
-        1 - 2 łyżki majonezu
Zalewa

-        1,5 szklani wody
-        ½ szklanki octu
-        5 łyżeczek cukru
-        ½ łyżeczki soli
-        2 ziarna pieprzu
-        2 – 3 ziarna ziela angielskiego
-        Liść laurowy
-        3 goździki
Marchewkę obrać i ugotować z niewielką ilością vegety, jajka ugotować na twardo. Oba składniki pokroić w kostkę. Do nich dodać wystudzoną cebulę i paprykę ugotowaną w zalewie. 
Zagotować zalewę, wrzucić do niej pokrojoną w kostkę cebulę. Gotować ją w zalewie ok. 5 minut, pokroić w kostkę paprykę i dorzucić do zalewy, gotować jeszcze około minuty, odcedzić, wybrać ziarna pieprzu i ziela, liście i goździki – ostudzić. Dodać do marchewki z jajkami.
Ja od siebie dorzuciłam jeszcze natkę pietruszki – wymieszać z majonezem i ewentualnie delikatnie popieprzyć. Wierzch sałatki posypałam startym żółtym serem (ale nie koniecznie).
Najlepiej smakuje na drugi dzień





SZTUKA MIĘSA W SOSIE CHRZANOWYM


Zapewne już wiecie, że u mnie w niedziele podstawa to rosół, „bez rosołku nie byłoby niedzieli” – to słowa mojego męża. U mnie dziś był rosół wołowy, z tego też względu została mi ładna sztuka wołowiny gotowanej. Podałam ją do drugiego dania w sosie chrzanowym.


Składniki na sos
-        1 – 2 łyżki masła
-        1 łyżka mąki
-        2 szklanki bulionu
-        1 łyżka tartego chrzanu
-        3 łyżki chrzanu ze słoika
-        1 łyżka śmietany
Masło roztopić w garnku, wsypać mąkę do masła i szybko rozmieszać dodać tarty chrzan, smażyć aż uzyskamy złoty kolor, Do tak przygotowanej zasmażki wlać bulion i mieszać, aby nie zrobiły tzw. kluchy, dodać śmietanę wymieszaną z gorącym sosem, dodać chrzan ze słoika i sztukę mięsa z rosołu ciągle, mieszając gotować sos około 5 minut.
Można wcale nie dawać surowego chrzanu wtedy sos będzie delikatniejszy, a ilość chrzanu ze słoika tez zależy od naszych upodobań.




PANIEROWANE KANIE


Z dzisiejszego grzybobrania mój mąż przyniósł kilka pięknych kani, nie za dużych nie za małych, takich w sam, aby zrobić z nich przepyszne kotleciki smażone na masełku – jak dla mnie niebo w gębie.


Składniki
-        Kanie
-        Jajko
-        Bułka tarta
-        Sól
-        Masło

Kanie dokładnie oczyszczamy z kapelusza ściągamy skórkę, nogę odcinamy. Dokładnie panierujemy z jajkiem z domieszką soli, następnie w bulce tartej dajmy na patelnię z rozgrzanym masłem, smażymy z obu stron na złoty kolor. Lepsze według mnie od schabowego, polecam.



GRZYBY

Dzisiaj na grzybach był mój mąż a to jego dzisiejsze zdobycze 





ROZDANIE

Książkę "Bóg, geny i przeznaczenie" - w moim blogowym rozdaniu otrzyma Rincewind99. 

Oczywiście odbyło się losowanie a szczęśliwą dla zwyciężczyni rękę miała moja córka Kasia.




Zwyciężczyni gratuluję, proszę o adres do wysyłki, wszystkim bardzo dziękuję za udział i zapraszam do kolejnych rozdań