piątek, 11 października 2013

MIX SAŁAT Z CHORIZO

Prosta, szybka i pyszna sałatka z kiełbasą chorizo.
Chorizo – tradycyjna kiełbasa hiszpańska robiona z wieprzowiny. Przysmak ten jest łatwo rozpoznawalny spośród innych specjałów kuchni hiszpańskiej dzięki swojemu mocnemu i charakterystycznemu zapachowi.[1]




Składniki

-        Mix sałat
-        1 – 2 pomidory
-        3 – 4 ogórki kiszone
-        Szczypiorek
-        Kiełbasa chorizo
-        2 -3 łyżki oleju
-        Przyprawa Skworcu (pomidory, szczypiorek, sól morska)
-        Sól
-        Pieprz

Na 1 łyżce oleju podsmażam pokrojoną w półtalarki kiełbasę, pozostawiam do ostygnięcia. Do miski wkładam mix sałat, kroję sparzone i pokrojone w kostkę pomidory, pokrojone ogórki oraz poszatkowany szczypiorek, dodaję kiełbasę chorizo.  Do dwóch łyżek oleju dodaje ½ łyżeczki przyprawy ( mogą to być również Wasze ulubione przyprawy). Całość doprawiam solą i pieprzem do smaku i mieszam.


MARYNOWANE PODGRZYBKI

Wczoraj z zebranych maślaków zrobiłam pyszny sos do obiadu, prawdziwka i część podgrzybków ususzyłam. Zostawiłam jednak te najmniejsze i najtwardsze i zrobiłam małe słoiczki podgrzybków marynowanych.


Składniki
-        Podgrzybki
-   Szkalnka octu ( ilość wody i octu można regulować, w zależności od własnych upodobań smakowych)
-        4 szklanki wody
-        1/2 łyżeczka pieprzu ziarnistego
-        2 łyżeczki gorczycy białej
-        1 marchewka
-        1 cebula
-        ½ łyżeczki soli
-        ½ łyżeczki cukru
-        2 liście laurowe

Podgrzybki dokładnie oczyścić, jeśli są zbyt duże to pokroić na mniejsze części i gotować przez około 10 – 15 minut. Następnie odcedzić i ułożyć w słoikach. W między czasie przygotować zalewę z podanych wyżej składników, dodać do niej obraną i pokrojoną w póltalarki marchewkę i pokrojoną cebulę. Całość gotować 4 – 5 minut. Zalewą zalać grzybki, słoiki zakręcić i pasteryzować około 15 minut. 



czwartek, 10 października 2013

GRZYBY GRZYBY

Dziś na grzyby wybrał się mój syn i oto jego zdobycze. Będzie i na sosik i do ususzenia. Prawdziwek też jeden się trafił.







poniedziałek, 7 października 2013

ZUPA Z CZERWONEJ SOCZEWICY

Z soczewicą mam pierwszy raz do czynienia, ale pani doktor od cukrzycy mojego męża poleciła mu, aby wprowadzić ją do diety. Dlatego dziś moja pierwsza próba.



Składniki

-        Szklanka czerwonej soczewicy
-        Puszka pomidorów bez skórek
-        1 cebula
-        1 marchewka
-        1 pietruszka
-        1 mały seler
-        2 ząbki czosnku
-        Bulion
-        Sól
-        Pieprz
-        Świeża kolendra
-        1 łyżka masła
Cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera pokroić w drobną kostkę i udusić na maśle, następnie dodać pomidory z puszki również pokrojone na drobną kostkę. Podsuszać około 10 minut. Całość dodać do wcześniej przygotowanego bulionu. Do zupy wcisnąć przeciśnięty przez praskę czosnek. Soczewicę przepłukać i dodać do zupy. Gotować około 20 minut (do miękkości soczewicy) pod koniec gotowania dodać przecier, który pozostał z puszki pomidorów, dodać posiekaną świeżą kolendrę, doprawić do smaku solą i pieprzem.


SAŁATKA Z MOZZARELLI I PULPETÓW

Z mięsa mielonego zrobiłam kotlety, ale jako, że zostało go trochę, postanowiłam zrobić z tej reszty mini - pulpeciki i wykorzystać je do sałatki.



Składniki
-        Kulki mozzarelli
-        Pulpeciki
-        Sałata lodowa
-        2 -  3 pomidory ( u mnie żółty i czerwony)
-        Kolendra
-        ½ puszki kukurydzy
-        2 ogórki kiszone
-        Olej
-        Sól
-        Pieprz

Z masy na kotlety mielone – przepis podany tu, formuję maleńkie pulpeciki. Gotuję je na bulionie i odstawiam do ostygnięcia. Sałatę kroje ( rwę – jak kto woli), dodaję odsączone kulki mozzarelli, obrane ze skórki  i pokrojone w kostkę pomidory, kukurydzę, pokrojone ogórki kiszone oraz kilka listków świeżej kolendry. Na koniec dorzucam ostudzone pulpeciki. Całość doprawiam solą, pieprzem oraz niewielką ilością oleju z dodatkiem octu jabłkowego.