środa, 3 kwietnia 2013

ZŁOTA ROSA


Kolejne ciasto, które upiekłam na święta to mój ulubiony sernik, czyli złota rosa.


Ciasto:

-        2 szklanki mąki
-        1/2 szklanki cukru
-        25 dag margaryny
-        3 żółtka
-        2 łyżeczki proszku do pieczenia
-        Cukier waniliowy

Składniki dokładnie zagnieść ciasto aż będzie gładkie. Blaszkę posmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wyłożyć ciastem. Ciasto podpiec w piekarniku przez około 10 minut.

Masa:

-        1 kg sera białego
-        4 jajka
-        2 szklanki mleka
-        1 szklana cukru
-        1/2 szklanki oleju
-        Budyń śmietankowy
-        Cukier waniliowy
-        Sok z połowy cytryny

Jeśli ser jest w kostkach to należy go trzykrotnie zmielić, jeśli to ten z wiaderka to od razu dodać cukier, cukier waniliowy, jaja i wszystko zmiksować na gładką masę. Dodać budyń, sok z cytryny i olej. Na samym końcu dodać mleko, wymieszać i wylać na podpieczone ciasto. Piec około 80 minut w temperaturze 180 stopni.

Beza:

-        3 białka
-        ½ szklanki cukru

Na 15 – 20  minut przed zakończeniem pieczenia wyciągnąć sernik i wyłożyć na ciasto pianę i ponownie wstawić do piekarnika.




ŚLEDZIE W ŚMIETANIE


Szukałam jakiegoś prostego i dobrego sposobu na śledzie i na tej stronie znalazłam propozycją na śledzia w śmietanie. Wypróbowałam i muszę przyznać, że były naprawdę dobre. Oprócz składników, wymienionych w przepisie dodałam jeszcze kukurydzę i myślę, że całkiem dobrze się tam wkomponowała. 


Składniki

-        0, 5 kg  śledzi Matjasów
-        2 cebule
-        3 – 4 ogórki konserwowe
-        ½ kukurydzy z puszki
-        1 duże jabłko
-        trochę posiekanej natki
-        3 łyżki majonezu
-        1 kubek śmietany ( 200 g)
-        cukier,
-        biały pieprz,
-        ocet

Śledzie namoczyć w wodzie na jakąś godzinę, osączyć, pokroić w niewielkie kawałki, obficie skropić octem i posypać białym pieprzem i odstawić.
W tym czasie cebulę, ogórki i jabłko pokroić w drobną kostkę i wymieszać z majonezem śmietaną, natką i kukurydzą. Całość doprawić cukrem. Tak przygotowany sos wymieszać ze śledziami. Najlepiej smakują następnego dnia.


wtorek, 2 kwietnia 2013

MIESZANIEC


Mój świąteczny placek, w smaku jest świetny,  zdjęcia wyszły mi straszne, dlatego tym razem przepis bez fotki, ale przepis naprawdę warto wypróbować .


Składniki
Ciasto I
-        6 białek
-        1,5 szklanki cukru
-        1 szklanka mąki ziemniaczanej
-        1 łyżka octu
-        1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Białka ubić z cukrem, dodać mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Tak przygotowane ciasto odstawić.
Ciasto II
-        6 żółtek
-        2 całe jaja
-        ¾ szklanki cukru
-        4 łyżki mąki pszennej
-        2 łyżki kakao
-        1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka, jaja, cukier dokładnie ubić, dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać.
Wylać na brytfannę wysmarowaną margaryną i bułką tartą, na przemian białe i ciemne ciasto i wymieszać widelcem. Niech ciasto będzie czarno – białe. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić i przekroić na pół. Przygotować masę.
Masa
-        1 budyń waniliowy
-        ¾ l mleka
-        2 galaretki cytrynowe
- kostka masła
Ugotować budyń i do gorącego wsypać galaretkę cytrynową – wymieszać, ostudzić i utrzeć z kostką masła. na przekrojonym placku położyć połowę masy , ułożyć na masie delicje i przykryć drugą częścią masy, przykryć drugą częścią cista, polać polewą czekoladową.  


SAŁATKA Z RYŻEM


No i po świętach. Zamieszania przed świętami więcej niż ich samych, No, ale mam nadzieję, że każdy wypoczął i miło spędził czas.
A na blogu dziś moja świąteczna sałatka.



Składniki

-        1 torebka ryżu
-        25 dag szynki konserwowej
-        4 – 5 ogórków konserwowych
-        Cebula
-        Kiełki brokuła
-        ½ puszki kukurydzy
-        3 – 4 łyżki majonezu
-        Sól
-        Pieprz


Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić, dodać pokrojoną szynkę konserwową, pokrojonego ogórka i cebulę, dorzucić kukurydzę i garść kiełków. Wymieszać, dodać majonez i doprawić do smaku.



niedziela, 31 marca 2013

ŚLEDŹ PO KRÓLEWSKU


Kolejna propozycja na Wielkanocny stół to śledzik z jajkami przepiórczymi. Przyznaję się, że pierwszy raz w życiu je jadłam i nie żałuję, że skosztowałam.


Składniki
-        5 filetów śledziowych
-        Sok z połowy cytryny
-        50 ml oleju
-        5 przepiórczych jajek
-        Majonez
-        Czerwona papryka (kawałek)
-        Sałata lodowa ( 3 – 4 liście)
-        Kiełki brokuła

Filety śledziowe zalać wodą i odstawić, na co najmniej godzinę, następnie dokładnie je odcisnąć, skropić sokiem z cytryny, zalać olejem i odstawić na kolejną godzinę. Jajka ugotować na twardo i obrać. Każde jajeczko owinąć filetem i spiąć wykałaczką. Na półmisku ułożyć pokrojone (porwane) liście sałaty, posmarować warstwą majonezu, na tym ułożyć śledzie z jajkami. Całość dokładnie posypać kiełkami brokuła i drobno pokrojoną papryką. Można dodatkowo każdą porcję śledzika udekorować kleksem majonezu.



SOS TATARSKI


No i pierwszy dzień świat minął. Mam nadzieję, że mimo paskudnej pogody humory Wam dopisywały i zimowa depresja nie popsuła rodzinnej atmosfery. Ja znalazłam moment na wrzucenie przepisu na sos tatarski, który gościł dziś na moim stole.


Składniki

-        ½ słoiczka pieczarek marynowanych
-        4 ogórki konserwowe
-        1 cebula
-        Sól
-        Pieprz
-        Mały słoik majonezu ( ja używam Kieleckiego)
-        Łyżka śmietany
Pieczarki, ogórki i cebulę, kroje w bardzo drobną kostkę. Warzywa mieszamy, dodaję do nich majonez wymieszany ze śmietaną. Pieprzę i delikatnie solę. Sos najlepszy na drugi dzień, gdy składniki już się „przegryzą”. Doskonały do jajek, ale również jako dodatek do wędlin smakuje wybornie.