Mój świąteczny placek, w smaku
jest świetny, zdjęcia wyszły mi straszne, dlatego tym razem przepis bez fotki, ale przepis naprawdę warto wypróbować .
Składniki
Ciasto
I
-
6
białek
-
1,5 szklanki
cukru
-
1
szklanka mąki ziemniaczanej
-
1
łyżka octu
-
1
łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić z cukrem, dodać mąkę, ocet i
proszek do pieczenia. Tak przygotowane ciasto odstawić.
Ciasto
II
-
6 żółtek
-
2 całe
jaja
-
¾ szklanki
cukru
-
4 łyżki
mąki pszennej
-
2 łyżki
kakao
-
1 łyżeczka
proszku do pieczenia
Żółtka, jaja, cukier dokładnie ubić,
dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać.
Wylać na brytfannę wysmarowaną margaryną
i bułką tartą, na przemian białe i ciemne ciasto i wymieszać widelcem. Niech
ciasto będzie czarno – białe. Piec około 40 minut w temperaturze 180
stopni. Ostudzić i przekroić na pół. Przygotować masę.
Masa
-
1
budyń waniliowy
-
¾ l
mleka
-
2
galaretki cytrynowe
- kostka masła
- kostka masła
Ugotować budyń i do gorącego
wsypać galaretkę cytrynową – wymieszać, ostudzić i utrzeć z kostką masła. na przekrojonym
placku położyć połowę masy , ułożyć na masie delicje i przykryć drugą częścią
masy, przykryć drugą częścią cista, polać polewą czekoladową.
Ciekawa nazwa :) A ciasto musiało smakować świetnie :)
OdpowiedzUsuń