wtorek, 2 kwietnia 2013

MIESZANIEC


Mój świąteczny placek, w smaku jest świetny,  zdjęcia wyszły mi straszne, dlatego tym razem przepis bez fotki, ale przepis naprawdę warto wypróbować .


Składniki
Ciasto I
-        6 białek
-        1,5 szklanki cukru
-        1 szklanka mąki ziemniaczanej
-        1 łyżka octu
-        1 łyżeczka proszku do pieczenia
 Białka ubić z cukrem, dodać mąkę, ocet i proszek do pieczenia. Tak przygotowane ciasto odstawić.
Ciasto II
-        6 żółtek
-        2 całe jaja
-        ¾ szklanki cukru
-        4 łyżki mąki pszennej
-        2 łyżki kakao
-        1 łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka, jaja, cukier dokładnie ubić, dodać mąkę, kakao i proszek do pieczenia, wymieszać.
Wylać na brytfannę wysmarowaną margaryną i bułką tartą, na przemian białe i ciemne ciasto i wymieszać widelcem. Niech ciasto będzie czarno – białe. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Ostudzić i przekroić na pół. Przygotować masę.
Masa
-        1 budyń waniliowy
-        ¾ l mleka
-        2 galaretki cytrynowe
- kostka masła
Ugotować budyń i do gorącego wsypać galaretkę cytrynową – wymieszać, ostudzić i utrzeć z kostką masła. na przekrojonym placku położyć połowę masy , ułożyć na masie delicje i przykryć drugą częścią masy, przykryć drugą częścią cista, polać polewą czekoladową.  


1 komentarz:

  1. Ciekawa nazwa :) A ciasto musiało smakować świetnie :)

    OdpowiedzUsuń