sobota, 15 września 2012

PIECZEŃ RZYMSKA


Z mięsa mielonego można zrobić dużo ciekawych potraw, moja dzisiejsza propozycja to pieczeń rzymska z pieczarkami.

Składniki
-        1 kg mięsa mielonego
-        2 jajka
-        1 duża bułka
-        3 ząbki czosnku
-        Pieprz, sól
-        Bułka tarta
Składniki na farsz
-        0, 5 kg pieczarek,
-        Cebula
-        2 łyżka masła
-        Vegeta
-        pieprz
Na maśle smażę pokrojono drobno cebulę, dodaję pól łyżeczki vegety, do cebuli dodaję obrane i drobno pokrojone pieczarki, doprawiam pieprzem i smażę jeszcze około 10 minut.
Do miski wkładam mięso mielone, dodaję dwa surowe jajka, bułkę uprzednio namoczoną w mleku ( dokładnie odcisnąć), wciskam czosnek przepuszczony przez praskę (lub drobno posiekany), doprawiam solą i pieprzem.
Blaszkę – keksówkę (czyli podłużną, wąską), smaruję margaryna (lub innym tłuszczem) i wysypuję bułką tartą, układam połowę masy mięsnej. I wykładam farsz z pieczarek, przykrywam drugą częścią masy mięsnej, posypuję bułką tartą. Wkładam do piekarnika (ok. 200 stopni na jakąś godzinę).
Podaję gorące i polewam powstałym sosem. Jednak tą pieczeń można podać również na zimno w formie przystawki, lub jako dodatek do kanapki. Można ja przygotować bez farszu, z jajkiem na twardo zamiast farszu.


Hej

Na szczęście znowu słonko, zawsze to przyjemniej z łózka wstawać :), Właśnie piję kawę, przeglądam neta, ale zaraz trzeba się brać za porządki, pranie itd. jak zwykle w sobotę, w między czasie pomyślę co dziś na obiad, a może namówię, któreś z dzieci żeby mi pomogło, albo jeszcze lepiej samo zrobiło! - No cóż marzycielka ze mnie hihi

piątek, 14 września 2012

PASTA RYBNA

Zapraszam na kolację w wykonaniu mojej córci, czyli pasta rybna.




Składniki

-        Puszka ryby w pomidorach( szprot, śledź)
-        Cebula
-        Pół kostki sera białego
-        Sól, pieprz

Rybę z puszki mieszam z drobno pokrojoną cebulką, dodaję ser biały, sól i pieprz do smaku, dokładnie mieszam. Znakomicie komponuje się ze świeżą bułeczką, a podane przez własną córkę smakuje zdecydowanie lepiej.




JAJKA W SOSIE KOPERKOWYM




Dzisiaj piątek, więc coś jarskiego, u mnie jajka w sosie koperkowym. Zapraszam na obiadek, a poniżej przepis na sos koperkowy





Składniki

-        Pęczek koperku
-        2 łyżki masła
-        Vegeta
-        Sól
-        Pieprz
-        Mąka

W rondelku roztapiam masło, dodaję pokrojony drobno pęczek koperku, posypuje vegetą, delikatnie duszę około 5 minut, następnie podlewam wodą tak, aby zakryć koperek, solę i pieprzę do smaku. Gotuję jeszcze kolejne 5 minut i zagęszczam mąką ( kolejne 5 minut gotowania) i sosik gotowy. W między czasie gotuję jajka na twardo, układam na talerzu i polewam gorącym sosem.
Naprawdę szybki, tani i smaczny obiadek J


Dzisiaj piątek, mój ulubiony dzień tygodnia, szkoda , że pogoda brzydka i śpiąca. No ale to nic, siadam zjadam śniadanie, mocna kawa i uciekam na miasto połazić po sklepach. Może coś ciekawego wyszukam, to na pewno się pochwalę. :) Będę też cały czas poprawiać bloga, bo jeszcze nie podoba mi się - i trzeba pozmieniać co nieco.  A własnie wpadłam na to dopiero dziś, zaczęłam pisać mojego bloga - 13 września. Mam nadzieję, że ta 13 - tka nie będzie pechowa

czwartek, 13 września 2012

WITAJCIE

Dzisiaj mój pierwszy dzień własnego blogowania, mam nadzieję, że nie ostatni :), zapraszam wszystkich do mojego własnego bloga, chciałabym, żeby Wam się tu spodobało i żebyście do mnie zaglądali.