poniedziałek, 21 stycznia 2013

PLACEK KRÓWKOWY


Dziś Dzień Babci, czyli tak naprawdę osoby bardzo ważnej w naszym życiu, Niestety moje dzieci babci już nie mają L, ale dla wszystkich innych BABĆ, polecam super smaczny placek.


Składniki na biszkopt
-        1 szklanki cukru
-        1 szklanki mąki
-        1 łyżka mąki ziemniaczanej
-        2 łyżeczki proszku do pieczenia
-        1 łyżka octu
-        6 jajek
Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy 1 łyżkę octu. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy chwilę. Potem dodajemy mąki wraz z proszkiem i mieszamy. Wylewamy na wysmarowaną blachę i pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.

Składniki na masę budyniową
-        ½ szklanki śmietany 18%
-        2 żółtka
-        2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
-        1 szklanka mleka
-        3/4 szklanki cukru
-        Margaryna (masło)
Wymieszać składniki z ½ szklanką mleka, resztę zagotować, do gotującego się wlać rozmieszane składniki. Ugotowany budyń ostudzić i utrzeć z margaryną.
Pozostałe Składniki
-        Herbatniki (duże opakowanie)
-        Masa krówkowa (puszka)
-        ½ l śmietany 30%
-        3 łyżki żelatyny
-        1 łyżka cukru pudru
 Ubić śmietanę z cukrem na sztywno, dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody.
Masę budyniową wyłożyć na biszkopt, na masie ułożyć herbatniki, na herbatnikach rozsmarować masę krówkową i przykryć ją resztą ciastek. Na tak przygotowanej całości wyłożyć ubitą śmietanę i posypać pokruszonymi herbatnikami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz