Dziś Dzień Babci, czyli tak naprawdę osoby bardzo ważnej w naszym życiu,
Niestety moje dzieci babci już nie mają L, ale dla wszystkich innych BABĆ, polecam super smaczny
placek.
Składniki na biszkopt
-
1 szklanki
cukru
-
1 szklanki
mąki
-
1
łyżka mąki ziemniaczanej
-
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
-
1
łyżka octu
-
6
jajek
Oddzielamy białka od żółtek. Do
żółtek dodajemy 1 łyżkę octu. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
Dodajemy żółtka i ubijamy chwilę. Potem dodajemy mąki wraz z proszkiem i
mieszamy. Wylewamy na wysmarowaną blachę i pieczemy 30 minut w temp. 180
stopni. Studzimy.
Składniki na masę budyniową
-
½
szklanki śmietany 18%
-
2
żółtka
-
2 ½
łyżki mąki ziemniaczanej
-
1
szklanka mleka
-
3/4
szklanki cukru
-
Margaryna
(masło)
Wymieszać składniki z ½ szklanką mleka,
resztę zagotować, do gotującego się wlać rozmieszane składniki. Ugotowany budyń
ostudzić i utrzeć z margaryną.
Pozostałe Składniki
-
Herbatniki
(duże opakowanie)
-
Masa
krówkowa (puszka)
-
½ l
śmietany 30%
-
3
łyżki żelatyny
-
1
łyżka cukru pudru
Ubić śmietanę z cukrem na sztywno, dodać
żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody.
Masę budyniową wyłożyć na
biszkopt, na masie ułożyć herbatniki, na herbatnikach rozsmarować masę krówkową
i przykryć ją resztą ciastek. Na tak przygotowanej całości wyłożyć ubitą
śmietanę i posypać pokruszonymi herbatnikami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz