wtorek, 24 września 2013

BURACZKI Z OGÓRKAMI

Zaopatrzyłam się w 10 kg buraczków i teraz siedzę  kuchni i „upycham” je do słoików. Zazwyczaj robię z papryką czy z chrzanem i zapewne z części takie zrobię, ale postanowiłam w tym roku zrobić parę słoiczków w inny sposób, a mianowicie z ogórkami.



Składniki
-        2 kg buraczków
-        1 kg ogórków
-        1 kg cebuli
-        Natka pietruszki
-        4 ząbki czosnku
Zalewa
-        16 łyżek oleju
-        10 łyżek octu
-        5 – 5 łyżek cukru
-        4 – 5 łyżeczek soli

Buraki myjemy, gotujemy w skórce i studzimy. Następnie obieramy je i podobnie jak ogórki, ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę pokrojona w kostkę wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dodajemy do buraczków. To samo robimy z poszatkowaną natką pietruszki. Przygotowujemy zalewę, do niej dodajemy sałatkę  z buraczków. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu około 20-25 minut. Przekładamy sałatkę do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.
A może Wy macie jakieś ciekawe i sprawdzone przepisy na przetwory z buraczków, chętnie je wykorzystam. J


TAGLIATELLE Z SOSEM GRZYBOWYM I KOLENDRĄ

Sezon na grzyby zdecydowanie uważam za otwarty. Pierwsze grzybobranie zaliczone, więc nie obeszło się bez sosu grzybowego.


Składniki

-        Makaron tagliatelle
-        Cebula
-        Masło
-        Filet z kurczaka
-        Grzyby ( u mnie maślaczki)
-        Kolendra
-        Ser żółty ( u mnie grana padano)

Grzybki dokładnie czyścimy, jako że to maślaki to obieramy ze skórki. Na masełku delikatnie podsmażamy pokrojoną cebulkę, dorzucamy pokrojone grzybki, podlewamy wodą i dusimy ok. 20 minut, dotąd aż  nadmiar wody się zredukuje. Grzybki doprawiamy solą i pieprzem. Na osobnej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę filet z kurczaka, gdy będzie gotowy dodajemy go do sosu grzybowego, pod koniec dorzucamy pokrojoną świeżą kolendrę.
W czasie gdy duszą się nam grzybki gotujemy makaron według przepisu podanego na opakowaniu. Na gotowy makaron wykładamy sos z mięsem, posypujemy starym żółtym serem i dekorujemy listkami kolendry. 



PIECZONE POMIDORY

Pierwszy raz skusiłam się na zrobienie pieczonych pomidorów i muszę przyznać, że wyszły wyśmienicie. Zrobiłam tylko z 1 kg, dlatego muszę dokupić pomidorów i zrobić jeszcze parę słoiczków.



Składniki

-        1 kg  pomidorów ( podłużnych np. Lima)
-        sól
-        cukier
-        oliwa
-        rozmaryn
-        zioła prowansalskie
-        estragon
-        czosnek



Pomidory umyć, przekroić na pół, wyłożyć na blaszkę przekrojoną stroną go góry. Po wierzchu posmarować oliwą, posypać ulubionymi ziołami ( u mnie rozmaryn, estragon, zioła prowansalskie), posolić i posypać odrobiną cukru. Pomidory początkowo wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 30 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 120 - 140 stopni i piec jeszcze około 2 – 2,5 godziny – pomidorki muszą być pomarszczone. Po upieczeniu pomidory przełożyć do słoiczków, dodać 2 - 3 ząbki czosnku – w zależności od wielkości słoika, a następnie zalać gorącą oliwą. Słoiki zakręcić, pasteryzować 5 – 10 minut. 



poniedziałek, 23 września 2013

DŻEM JABŁKOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Trochę się opuściłam w dodawaniu przepisów, ale to z racji tego , że rok szkolny się zaczął, czyli wywiadówki, sprawdzanie zeszytów; sama też poszłam do szkoły , więc czasu mniej. Jednak przepisów mam do dodania kilka. Zacznę od pysznego dżemu z jabłek i białej czekolady.



Składniki:
-        2 kg jabłek,
-        40 dag cukru,
-        2 opakowania cukru waniliowego,
-        5 tabliczek białej czekolady.

Jabłka obrać, pokroić na drobne kawałki. Wrzucić do garnka, wlać trochę wody i smażyć na małym ogniu ok. godzinę. ( w zasadzie do momentu aż jabłka usmażą się na papkę). Dodać cukier waniliowy i połamaną czekoladę, podsmażyć jeszcze przez około 20 minut – do całkowitego rozpuszczenia czekolady. W przepisie jest zwykły cukier, ale ja go w ogóle nie dodałam, gdyż same jabłka były wyjątkowo słodkie, ale jeśli lubicie bardzo słodkie dżemy, oczywiście można dodać i cukier.
Gorącym dżemem napełnić słoiki, zakręć, odwróć do góry dnem.