wtorek, 24 września 2013

PIECZONE POMIDORY

Pierwszy raz skusiłam się na zrobienie pieczonych pomidorów i muszę przyznać, że wyszły wyśmienicie. Zrobiłam tylko z 1 kg, dlatego muszę dokupić pomidorów i zrobić jeszcze parę słoiczków.



Składniki

-        1 kg  pomidorów ( podłużnych np. Lima)
-        sól
-        cukier
-        oliwa
-        rozmaryn
-        zioła prowansalskie
-        estragon
-        czosnek



Pomidory umyć, przekroić na pół, wyłożyć na blaszkę przekrojoną stroną go góry. Po wierzchu posmarować oliwą, posypać ulubionymi ziołami ( u mnie rozmaryn, estragon, zioła prowansalskie), posolić i posypać odrobiną cukru. Pomidory początkowo wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 30 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 120 - 140 stopni i piec jeszcze około 2 – 2,5 godziny – pomidorki muszą być pomarszczone. Po upieczeniu pomidory przełożyć do słoiczków, dodać 2 - 3 ząbki czosnku – w zależności od wielkości słoika, a następnie zalać gorącą oliwą. Słoiki zakręcić, pasteryzować 5 – 10 minut. 



2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie pomidory! Będę musiała wypróbować Twój przepis. PS. Przesyłka z korkociągiem i książką dotarła, tak więc dziękuję serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się bardzo, że dotarło, a pomidorki pycha, ja pierwszy raz robiłam i zdecydowanie będę je robić jeszcze

      Usuń