Pierwszy raz skusiłam się na
zrobienie pieczonych pomidorów i muszę przyznać, że wyszły wyśmienicie.
Zrobiłam tylko z 1 kg ,
dlatego muszę dokupić pomidorów i zrobić jeszcze parę słoiczków.
Składniki
-
1 kg
pomidorów ( podłużnych np. Lima)
-
sól
-
cukier
-
oliwa
-
rozmaryn
-
zioła
prowansalskie
-
estragon
-
czosnek
Pomidory umyć, przekroić na pół,
wyłożyć na blaszkę przekrojoną stroną go góry. Po wierzchu posmarować oliwą, posypać
ulubionymi ziołami ( u mnie rozmaryn, estragon, zioła prowansalskie), posolić i
posypać odrobiną cukru. Pomidory początkowo wstawić do piekarnika nagrzanego do
200 stopni i piec przez około 30 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 120 - 140
stopni i piec jeszcze około 2 – 2,5 godziny – pomidorki muszą być pomarszczone.
Po upieczeniu pomidory przełożyć do słoiczków, dodać 2 - 3 ząbki czosnku – w zależności
od wielkości słoika, a następnie zalać gorącą oliwą. Słoiki zakręcić, pasteryzować
5 – 10 minut.
Uwielbiam takie pomidory! Będę musiała wypróbować Twój przepis. PS. Przesyłka z korkociągiem i książką dotarła, tak więc dziękuję serdecznie!
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo, że dotarło, a pomidorki pycha, ja pierwszy raz robiłam i zdecydowanie będę je robić jeszcze
Usuń