sobota, 22 czerwca 2013

ŁOSOŚ W SOSIE TRUSKAWKOWYM

Nigdy jakoś nie przepadałam za połączeniami owoców i mięs, czy owoców i ryb, ale za namową syna postanowiłam spróbować i powiem szczerze, że połączenia to zaskoczyło mnie naprawdę pozytywnie.


Składniki
-        25 dag fileta z łososia
-        ½ cytryny
-        25 dag truskawek
-        1/4 szklanki bulionu warzywnego
-        50 ml octu balsamicznego
-        2 łyżeczki cukru pudru
-        Sól
-        Pieprz cytrynowy
-        Mięta

Łososia myjemy, osuszamy, delikatnie solimy i pieprzymy pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie odstawiamy go na około 30 min.
Truskawki myjemy, mieszamy z octem balsamicznym i cukrem pudrem ( ja cukru nie dałam z uwagi na męża i było równie dobre, bo truskawki były soczyste i słodziutkie)
 Na patelnią dajemy parę kropel oleju. Rybę smażymy po kilka minut z każdej strony, w trakcie pieczenia ściągamy z łososia skórkę. Po usmażeniu zawijamy go w folię aluminiową i na chwile odstawiamy. W tym czasie na tą samą patelnię, wlewamy bulion, gdy się zagotuje dodajemy truskawki z octem balsamicznym dosłownie na 1 – 2 minuty. Łososia kładziemy na talerzu ( ja podzieliłam go na dwie porcje) wyjmujemy truskawki z patelni i układamy na łososiu i polewamy sosem. Całość przyozdobiłam listkiem mięty.


JAJKO SADZONE




Upał, upał i jeszcze raz upał, nic się nie chce, nawet obiadu za bardzo gotować, ale jakoś się zmotywowałam i dziś na było jajko sadzone w papryce ze szczypiorkiem, młode ziemniaczki z koperkiem i gotowany kalafior z bułką tartą. Proste a jak smaczne i na te upały całkiem przyjemne jedzenie. 


czwartek, 20 czerwca 2013

DŻEM TRUSKAWKOWY Z MANDARYNKAMI

Sezon truskawkowy w pełni, więc pora i na przetwory truskawkowe. Spędziłam trochę czasu w kuchni z truskawkami, a przy tych upałach nie było to najprzyjemniejsze spędzanie czasu. Jednak myślę, że opłaciło się, bo słoiczków cała masa. Zrobiłam soki z truskawek i soki truskawkowo – czereśniowe, niesłodzone przeciery truskawkowe ( dla męża) oraz przepyszny truskawkowo – mandarynkowy dżem dla rodzinki. Poniżej przepis na dżem.


Składniki
-        2 kg truskawek
-        1, 5 kg cukru
-        4 – 5  mandarynek
-        Sok z cytryny


Truskawki obieram z szypułek, myję je i wkładam do miski, dodaje do nich sok z mandarynek i cytryny i zasypuje cukrem, odstawiam na około 1 godzinę, aby truskawki puściły sok. Jeśli boicie się, że dżem nie wyjdzie wystarczająco gęsty, można dodać jakiś dżem – fix. Następnie truskawki przekładam do garnka i gotuję przez około 40 minut, ja gotowałam trochę dłużej żeby dżem bardziej zgęstniał, gorący przekładam do słoików. Jeśli gorący to można go nie pasteryzować, ale ja zawsze pasteryzuję wszystko, aby mieć pewność, że się nie zepsuje.



SOK Z TRUSKAWEK Z SOKOWNIKA

Staram się robić sporo soków, bo u mnie każdy lubi z wodą mineralna czy herbatą. Na pierwszy ogień poszły same truskawki, a potem pokombinowałam z czereśniami. Soki robię w sokowniku. Wchodzi do niego około 4 kg owoców.


Składniki
-        3 kg truskawek,
-        1 kg wydrylowanych czereśni
-        1 cytryna
-        1 kg cukru ( można więcej lub mniej zależy, jakie kto lubi słodkie)
Umyte owoce wrzucam do sokownika, zasypuję cukrem i wyciskam sok z cytryny. Gotuję aż owoce puszczą sok. Z takiej ilości wyszło mi ponad 5 litrowych słoików (butelek soku). 

wtorek, 18 czerwca 2013

GOLONKA Z INDYKA

Z czym Wam się kojarzy golonka?, Bo mi z piwkiem i facetem z wielkim brzuchem i tłuszczem ociekającym po jego brodzie, aaa i koniecznie musztarda albo chrzan. Jednak dziś u mnie golonka w wersji Light, czyli golonka z indyka.


Składniki
-        Golonka z indyka
-        Wywar z włoszczyzny
-        30 dag pieczarek
-        1 cebula
-        1 łyżka jogurtu naturalnego
-        Garść bazylii
-        1 łyżka masła, margaryny, oleju

Golonkę z indyka gotujemy w wywarze z włoszczyzny. W garnku rozgrzewam tłuszcz dodaję drobno pokrojoną cebulę, obrane i pokrojone pieczarki, delikatnie podsmażam, dodaje golonkę z indyka, podlewam delikatnie rosołem, na którym gotowałam indyka, ewentualnie doprawiam jeszcze solą i pieprzem, pod koniec dodaję poszatkowaną bazylię i łyżkę jogurtu naturalnego.
Golonkę podałam z ugotowanym brązowym ryżem.



niedziela, 16 czerwca 2013

SCHAB PIECZONY W RĘKAWIE

Moja dzisiejsza propozycja na obiad jest po pierwsze łatwa w przygotowaniu, a pod drugie świetnie smakuje.


Składniki
-        1 kg surowego schabu
-        Sól,
-        Pieprz
-        Zioła prowansalskie (lub inne ulubione zioła i przyprawy)
-        Rękaw do pieczenia
Schab umyć, osuszyć i natrzeć dokładnie przyprawami, włożyć do rękawa i pozostawić przez około 2 godziny w lodówce. Następnie schab w rękawie włożyć do piekarnika i piec w piekarniku przez około 1,5 godziny. Do schabu jako dodatek zrobiłam pieczone młode ziemniaczki w mundurkach.