Nigdy jakoś
nie przepadałam za połączeniami owoców i mięs, czy owoców i ryb, ale za namową
syna postanowiłam spróbować i powiem szczerze, że połączenia to zaskoczyło mnie
naprawdę pozytywnie.
Składniki
-
25 dag
fileta z łososia
-
½
cytryny
-
25 dag truskawek
-
1/4
szklanki bulionu warzywnego
-
50 ml
octu balsamicznego
-
2
łyżeczki cukru pudru
-
Sól
-
Pieprz
cytrynowy
-
Mięta
Łososia myjemy, osuszamy, delikatnie
solimy i pieprzymy pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie
odstawiamy go na około 30 min.
Truskawki myjemy, mieszamy z
octem balsamicznym i cukrem pudrem ( ja cukru nie dałam z uwagi na męża i było
równie dobre, bo truskawki były soczyste i słodziutkie)
Na patelnią dajemy parę kropel oleju. Rybę
smażymy po kilka minut z każdej strony, w trakcie pieczenia ściągamy z łososia
skórkę. Po usmażeniu zawijamy go w folię aluminiową i na chwile odstawiamy. W
tym czasie na tą samą patelnię, wlewamy bulion, gdy się zagotuje dodajemy
truskawki z octem balsamicznym dosłownie na 1 – 2 minuty. Łososia kładziemy na
talerzu ( ja podzieliłam go na dwie porcje) wyjmujemy truskawki z patelni i
układamy na łososiu i polewamy sosem. Całość przyozdobiłam listkiem mięty.
Super pomysł!! Kocham łososia, a jeszcze z truskawkami nigdy nie jadłam i bardzo jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńno mi mimo, że jak już pisałam nie bardzo wierzyłam w takie połączenia posmakowało naprawdę :)
Usuńciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńwygląda ekstra! nigdy nie jadłam łososia z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
myszkagotuje.blogspot.com
trzeba w takim razie spróbować :)
UsuńFajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńmhm, pycha :) łosoś wymiata, polecam grillowanego http://www.zgrilla.pl/category/ryby-z-grilla/losos-z-grilla/ :)
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuję bo łosoś jest pycha ;)
Usuń