sobota, 22 czerwca 2013

ŁOSOŚ W SOSIE TRUSKAWKOWYM

Nigdy jakoś nie przepadałam za połączeniami owoców i mięs, czy owoców i ryb, ale za namową syna postanowiłam spróbować i powiem szczerze, że połączenia to zaskoczyło mnie naprawdę pozytywnie.


Składniki
-        25 dag fileta z łososia
-        ½ cytryny
-        25 dag truskawek
-        1/4 szklanki bulionu warzywnego
-        50 ml octu balsamicznego
-        2 łyżeczki cukru pudru
-        Sól
-        Pieprz cytrynowy
-        Mięta

Łososia myjemy, osuszamy, delikatnie solimy i pieprzymy pieprzem cytrynowym i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie odstawiamy go na około 30 min.
Truskawki myjemy, mieszamy z octem balsamicznym i cukrem pudrem ( ja cukru nie dałam z uwagi na męża i było równie dobre, bo truskawki były soczyste i słodziutkie)
 Na patelnią dajemy parę kropel oleju. Rybę smażymy po kilka minut z każdej strony, w trakcie pieczenia ściągamy z łososia skórkę. Po usmażeniu zawijamy go w folię aluminiową i na chwile odstawiamy. W tym czasie na tą samą patelnię, wlewamy bulion, gdy się zagotuje dodajemy truskawki z octem balsamicznym dosłownie na 1 – 2 minuty. Łososia kładziemy na talerzu ( ja podzieliłam go na dwie porcje) wyjmujemy truskawki z patelni i układamy na łososiu i polewamy sosem. Całość przyozdobiłam listkiem mięty.


8 komentarzy:

  1. Super pomysł!! Kocham łososia, a jeszcze z truskawkami nigdy nie jadłam i bardzo jestem ciekawa smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no mi mimo, że jak już pisałam nie bardzo wierzyłam w takie połączenia posmakowało naprawdę :)

      Usuń
  2. wygląda ekstra! nigdy nie jadłam łososia z truskawkami :)
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. trzeba w takim razie spróbować :)

      Usuń
  3. mhm, pycha :) łosoś wymiata, polecam grillowanego http://www.zgrilla.pl/category/ryby-z-grilla/losos-z-grilla/ :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno wypróbuję bo łosoś jest pycha ;)

      Usuń