Sezon truskawkowy w pełni, więc
pora i na przetwory truskawkowe. Spędziłam trochę czasu w kuchni z truskawkami,
a przy tych upałach nie było to najprzyjemniejsze spędzanie czasu. Jednak
myślę, że opłaciło się, bo słoiczków cała masa. Zrobiłam soki z truskawek i
soki truskawkowo – czereśniowe, niesłodzone przeciery truskawkowe ( dla męża)
oraz przepyszny truskawkowo – mandarynkowy dżem dla rodzinki. Poniżej przepis
na dżem.
Składniki
-
2 kg truskawek
-
1, 5 kg cukru
-
4 – 5 mandarynek
-
Sok z
cytryny
Truskawki obieram z szypułek,
myję je i wkładam do miski, dodaje do nich sok z mandarynek i cytryny i
zasypuje cukrem, odstawiam na około 1 godzinę, aby truskawki puściły sok. Jeśli
boicie się, że dżem nie wyjdzie wystarczająco gęsty, można dodać jakiś dżem – fix. Następnie truskawki
przekładam do garnka i gotuję przez około 40 minut, ja gotowałam trochę dłużej
żeby dżem bardziej zgęstniał, gorący przekładam do słoików. Jeśli gorący to
można go nie pasteryzować, ale ja zawsze pasteryzuję wszystko, aby mieć pewność,
że się nie zepsuje.
to musi być super połączenie!
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/