środa, 17 kwietnia 2013

WIOSENNA SURÓWKA


Za oknem wreszcie wiosna pełną parą, a może prędzej już lato, bo u mnie termometr w słońcu wskazywał prawie 25 stopni, dlatego na kolację zafundowałam moim chłopakom wiosenną surówkę.


Składniki
-        2 pomidory
-        Ogórek wężowy
-        Pęczek szczypiorku
-        4 – 5 główek rzodkiewki
-        Świeża bazylia
-        Sól
-        Pieprz

Sos:
-        5 łyżeczek oliwy z oliwek
-        2 łyżeczki octu winnego
-        1 łyżeczka przyprawy Skworcu (suszone pomidory, czosnek, bazylia)

Pomidory pokroiłam, dodałam obranego i pokrojonego w kostkę ogórka, pokrojoną rzodkiewkę oraz pokrojony szczypiorek i bazylię. Przygotowałam sos. Wymieszałam oliwę, ocet winny oraz przyprawę Skworcu, pozostawiłam go na 5 – 10 minut i dodałam do sałatki. Całość doprawiłam do smaku solą i pieprzem.




wtorek, 16 kwietnia 2013

KIEŁBASA WIEJSKA Z CUKINIĄ


Mam w nadmiarze kiełbasy wiejskiej i zastanawiałam się jak ją wykorzystać, oczywiście barszcz i żurek już przerobiłam, dlatego dziś na kolację wiejska na ciepło z cukinią i przyprawą Royal Brand



Składniki
-        1 mała cukinia
-        1 cebula
-        1 papryka
-        Laska kiełbasy wiejskiej
-        ½ przyprawy Royal Brand ( mieszanka przypraw do pizzy na ostro)
-        Sól
-        Pieprz
-        Olej
Na rozgrzanym oleju podsmażyłam cebulę, dodałam pokrojoną paprykę, cukinię i przyprawę Royal Brand podlałam odrobioną wody i dusiłam do miękkości warzyw, następn9e pokroiłam kiełbasę w plasterki i dodałam do reszty, podsmażyłam jeszcze moment i doprawiłam do solą i pieprzem do smaku.
Kolacja na ciepło wyszła super!!


MAKARON Z ŁOSOSIEM


Tak jak wspominałam otrzymałam do testowania makarony, więc trzeba było je wykorzystać. Makaron nitki wylądował w rosole, a drugi wykorzystałam do poniższego dania.
Makaron ten to kolorowy makaron Durum, barwiony szpinakiem i pomidorami, znakomicie sprawdził się wraz z łososiem i świeżym szpinakiem.




                                       Składniki

-        Makaron ( Ja wykorzystałam kolorowy z firmy Bartolini)
-        1 garść świeżego szpinaku, 
-        250 g świeżego łososia,
-        4 ząbki czosnku,
-        1 łyżka śmietany
-        Sól, 
-        Pieprz cytrynowy
-        Olej
-        Masło

Na patelni podsmażamy pokrojony czosnek, dodajemy poszatkowany szpinak i doprawiamy solą. Łososia myjemy, kroimy na kawałki i obsypujemy pieprzem cytrynowym, smażymy do na rozgrzanym maśle i dodajemy do gotowego szpinaku, stawiamy na małym ogniu, dodajemy śmietanę i ewentualnie doprawiamy. Podajemy od razu z makaronem ugotowanym zgodnie z przepisem na opakowaniu.



MAKARONY BARTOLINI



        Kilka tygodni temu zarejestrowałam się na portalu Sample City, można tam testować darmowo różne produkty. Mi udało się zakwalifikować do testowania makaronów Bartolini.




Dostałam dwa opakowania tychże makaronów. Jeden z nich to 6 – cio jajeczny makaron nitki, który świetnie sprawdził w się w niedzielnym rosole. Drugi z nich kolorowy makron durum, który również szybko wykorzystałam. Muszę powiedzieć, że makarony naprawdę smaczne, natomiast nie można ich dostać w każdym sklepie. U nas w mieście widziałam je jedynie w Intermarche.
.