Dziś na topie cukinia, dostałam kilka od
koleżanki i szukałam przepisu na sałatkę, przeglądnęłam najpierw gazetkę „Przepisy
czytelników” i tam wpadł mi od razu fajny pomysł na cukinię do słoików.
Składniki:
-
3 kg
cukinii ( u mnie zielona i żółta)
-
0,5 kg
marchwi
-
0,5 kg
cebuli
-
6
łyżek soli
-
1 kg
papryki ( u mnie czerwona i biała)
-
Olej
-
Liść
laurowy ( po jednym na słoik)
-
Od
siebie dodałam kilka listków natki selera
Zalewa:
-
1
szklanka octu 10%
-
1
szklanka cukru
-
1
łyżeczka ziela angielskiego
-
1/2
łyżeczki mielonego chilli
-
3
łyżeczki białej gorczycy
-
1
łyżeczka pieprzu ziarnistego
-
1 łyżeczka kolendry
ziarnistej
Cukinię dokładnie umyć, nie obierać. Ja
miałam dwie większe, więc je wypestkowałam, starłam na tarce o dużych oczkach.
Posypałam 4 łyżkami soli i odstawiłam na ok. 3 godz. Cebule obrałam, pokroiłam
w piórka, posypałam 2 łyżkami soli i także odstawiłam na ok. 3 godz. Po tym
czasie cukinię i cebulę odcisnęłam, wymieszałam i dodałam startą na tarce o
dużych oczkach marchewkę, pokrojoną w kostkę paprykę i poszatkowanego liścia
selera.
Następnie zrobiłam zalewę. Ocet zagotowałam,
dodałam cukier, dołożyłam do zalewy przyprawy i gorącą zalałam sałatkę
następnie odstawiłam na 3 godz. Warzywa wraz z zalewą przełożyłam do słoików,
do każdego dodałam po 1 liściu laurowym i 1 łyżce oleju. Pasteryzować przez 25 -
30 min.