piątek, 16 sierpnia 2013

SAŁATKA Z CUKINII DO SŁOIKÓW

Dziś na topie cukinia, dostałam kilka od koleżanki i szukałam przepisu na sałatkę, przeglądnęłam najpierw gazetkę „Przepisy czytelników” i tam wpadł mi od razu fajny pomysł na cukinię do słoików.


Składniki:


-               3 kg cukinii ( u mnie zielona i żółta)
-               0,5 kg marchwi
-               0,5 kg cebuli
-               6 łyżek soli
-               1 kg papryki ( u mnie czerwona i biała) 
-               Olej
-               Liść laurowy ( po jednym na słoik)
-               Od siebie dodałam kilka listków natki selera

Zalewa:


-               1 szklanka octu 10%
-               1 szklanka cukru
-               1 łyżeczka ziela angielskiego
-               1/2 łyżeczki mielonego chilli
-               3 łyżeczki białej gorczycy
-               1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
-               1 łyżeczka kolendry ziarnistej

Cukinię dokładnie umyć, nie obierać. Ja miałam dwie większe, więc je wypestkowałam, starłam na tarce o dużych oczkach. Posypałam 4 łyżkami soli i odstawiłam na ok. 3 godz. Cebule obrałam, pokroiłam w piórka, posypałam 2 łyżkami soli i także odstawiłam na ok. 3 godz. Po tym czasie cukinię i cebulę odcisnęłam, wymieszałam i dodałam startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, pokrojoną w kostkę paprykę i poszatkowanego liścia selera.
Następnie zrobiłam zalewę. Ocet zagotowałam, dodałam cukier, dołożyłam do zalewy przyprawy i gorącą zalałam sałatkę następnie odstawiłam na 3 godz. Warzywa wraz z zalewą przełożyłam do słoików, do każdego dodałam po 1 liściu laurowym i 1 łyżce oleju. Pasteryzować przez 25 - 30 min.


wtorek, 13 sierpnia 2013

NALEŚNIKI

U mnie dziś naleśnikowo… Ja nie bardzo miałam czas na smażenie, bo syn zwichnął nogę i biegamy po lekarzach, ale moja córcia zaoferowała się, że trud smażenia weźmie na siebie  J.

Składniki na ciasto
-            150 g mąki
-            2 jajka
-            250 ml mleka
-            woda ( ja naleśniki robię na wodzie mineralnej gazowanej )
-            Szczypta soli
-            Olej

Dodatkowo:

-                          Kakao
-                          Dżem morelowy
-                          Nektarynki
-                          Winogrona
-                          Maliny
-                          Masło
-                          Syrop klonowy
-                          Cukier puder
-                          Ser biały
-                          Cukier waniliowy
-                          Śmietana
-                          Żółtko
-                          Cukier zwykły


Do przesianej mąki, dodać jajka, mleko i sól oraz wodę (jest to około ½ szklanki wody, jeśli za gęste ciasto to trzeba dodać jeszcze wody) w takiej ilości, aby uzyskać gładkie i płynne ciasto. Naleśniki smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni posmarowanej delikatnie olejem ( u mojej mamy w domu smażyło się naleśniki na słoninie  - smarowało się patelnie słoniną i ja czasem też tak robię).

 Moja pierwsza wersja:

Ciepłe naleśniki smarujemy dżemem ( u mnie morelowy) lub galaretką (u mnie jeżynowa), składamy w trójkąt, polewamy syropem klonowym i posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy owocami ( u mnie nektarynki i winogrona)




Druga wersja

Naleśniki smarujemy słodkim serem. Do takiej masy potrzebujemy kostkę sera (u mnie półtłusty), 1 żółtko, 1 łyżkę śmietany, torebkę cukru waniliowego, 1 – 2 łyżeczki cukru ( można więcej jak ktoś lubi słodsze). Całość dokładnie mieszamy, masę serową nakładamy na naleśnika, składamy go w trójkąta. Podsmażamy na rozgrzanym maśle z obu stron i posypujemy cukrem pudrem.





Trzecia wersja

Do ciasta naleśnikowego dodajemy 1 łyżkę kakao, mieszamy i smażymy na patelni jak zwykłe naleśniki, smarujemy masą serową, zwijamy w rulonik, podsmażamy na maśle, gorące posypujemy malinami.





FILET Z KURCZAKA ZAPIEKANY Z OSCYPKIEM

Został mi w lodówce jeszcze kawałek oscypka, chciałam go jakoś wykorzystać i pomyślałam, że świetnie nada się do fileta z kurczaka





Składniki ( ilość składników zależy od tego na ile osób przyrządzamy potrawę)

-         Filet z kurczaka
-        Pomidor
-        Kawałek oscypka
-        Bazylia
-        Zioła prowansalskie
-        Sól

Filet z kurczaka delikatnie rozbijamy, solimy go, układamy na nim 2 -3 plasterki pomidora, posypujemy ziołami prowansalskimi, na to ścieramy oscypka i posypujemy świeżą, pociętą bazylią. Całość zapiekamy na blaszce posmarowanej delikatnie olejem w piekarniku około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180- 200 stopni.  


poniedziałek, 12 sierpnia 2013

KONKURS

Dziś dotarła do mnie oczekiwana paczka od firmy CELEBRO; 6 cudownych butelek wina: białe, czerwone i różowe. W paczce oprócz wina były także gadżety, takie jak polarowa bluza z logo firmy, książki kucharskie „Odkorkuj swoją wyobraźnię” i korkociągi do wina.


Wina rekomendowane są twarzą Paolo Cozzy, a jak smakują i z czym je podałam, przekonacie się już niebawem po pierwszej degustacji.
Winem się z Wami nie podzielę, ale gadżetami owszem i dlatego proponuję mały konkurs.


Zasady konkursu są następujące:

-        Konkurs trwa w dniach 12.08.-31.08.2013 r.
-      Uczestnikiem konkursu może zostać każda osoba, która posiada adres korespondencyjny w Polsce.
-        Organizatorem konkursu jestem Ja – właścicielka bloga
-        Ogłoszenie wyników nastąpi nie dłużej niż w 3- cim dniu od zakończenia konkursu
-        W komentarzu pod tym postem należy się podpisać imieniem lub nazwiskiem albo nickiem oraz wpisać adres e -meil - wpisy anonimowe nie będę brane pod uwagę przy wyborze zwycięzców. 
-        Miło by było gdyby osoby biorące udział:
·          polubiły mojego bloga na FB
·          dodały do obserwowanych
-        Wśród wszystkich osób biorących udział w konkursie wybiorę trzy osoby, które otrzymają zestaw: 


książka +korkociąg do wina





Nagrodami są gadżety, które otrzymałam dzięki uprzejmości firmy CELEBRO – producenta win.
Aby wziąć udział konkursie należy zostawić w komentarzu wpis:

Do jakich potraw  najchętniej pijecie wino?