sobota, 31 sierpnia 2013




Z okazji dnia blogera, życzę Wam wszystkim udanych postów, wielu milionów odsłon, samych pozytywnych komentarzy, siły, wytrwałości w pisaniu Waszych blogów, ale przede wszystkim jak najwięcej przyjemności i radości z prowadzenia własnego bloga.



Dziękuję również bardzo, za 300 tys wyświetleń mojego bloga  - miła niespodzianka na dzień blogera



czwartek, 29 sierpnia 2013

SOS SŁODKO - KWAŚNY

Kolejna porcja papryki zrobiona. Tym razem jest to sos słodko – kwaśny. Sąsiadka przyniosła mi przepis, szybko go wypróbowałam i pomimo, że nie przepadam, za ananasem i to jeszcze z warzywami, to wyjątkowo tu w tym sosie mi nie przeszkadzał



Składniki
-        3kg pomidorów
-        1 kg cebuli
-        2 szt papryki czerwonej
-        2 szt papryki żółtej
-        1 puszka ananasów
-        1 puszka kukurydzy
-        10 ząbków czosnku
-        2 szklanki cukru
-        1 szklanka octu
-        2 łyżki musztardy
-        2 łyżki papryki słodkiej
-        2 łyżki soli
-        2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
-        1/2 łyżeczki chili ( można mniej lub więcej)
-        1 łyżka curry
-        1 niepełna łyżka pieprzu

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę cebulę, wymieszać z pomidorami i gotować około 1 godziny na wolnym ogniu (małym ogniu).
Pokroić w drobną kostkę ananasa, paprykę, kukurydzę, dodać do pomidorów i gotować 1/2 godz. Potem dodać przyprawy, ocet, cukier, czosnek i zagotować, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną zagotować i na gorąco nakładać do słoików, zakręcić i odwracać na około 10 minut.


środa, 28 sierpnia 2013

SAŁATKA Z PAPRYKI

Przepis na tą paprykę dostałam od mojej bratowej i od tej pory regularnie ją robię.



Składniki
-        2 kg papryki kolorowej ( u mnie tylko czerwona, bo innej nie miałam)
-        1 kg cebuli
-        Puszka kukurydzy
-        2 łyżki soli
Zalewa:
-        ½ szklanki wody
-        ½ szklanki oleju
-        ½ szklanki octu
-        2 łyżki cukru
-        6 szt. ziela angielskiego
-        3 liście laurowe
-        Słoiczek koncentratu pomidorowego ( 180 g)
Paprykę wypestkować, pokroić w paski, cebulę pokroić w piórka, dodać odsączoną kukurydzę i posypać dwoma łyżkami soli. Wymieszać i zostawić na 3 godziny. Następie ugotować zalewę dodać do niej odsączoną paprykę, z cebulą i kukurydzą. Całość gotować około 20 – 25  minut. Gorące wkładać do słoików.  Nie pasteryzować.


wtorek, 27 sierpnia 2013

LJUTENICA

Przeglądając Internet w poszukiwaniu ciekawych pomysłów na przetwory, wpadłam na przepisy na Ljutenicę.


Na Wikipedii doczytałam, że:

jest to pikantny, gęsty sos rodem z Bułgarii, Macedonii i Serbii. Składniki na ten sos obejmują pomidory, paprykę, bakłażana, cebulę, czosnek, pieprz czarny, olej roślinny, cukier i sól .
W Bułgarii Ljutenica przygotowywana jest, jako sos do słoików i używana, jako dodatek do pieczywa. Jest także powszechnie spożywana do mięs i wędlin . Występuje w wielu wersjach: jako gładki sos, sos z kawałkami warzyw, na ostro bądź też w wersji light.[1]

Przeglądnęłam wiele przepisów i w końcu mój wybór padł na przepis podany przez Smaczną Pyzę
Składniki

-        1 kg papryki czerwonej
-        1 kg bakłażana
-        2 kg pomidorów czerwonych - odmiana podłużna, bardzo mięsista
-        1 dość duża cebula
-        1 mała ostra papryczka
-        3 ząbki czosnku
-        2 łyżki czubrycy czerwonej
-        2  łyżeczki soli
-        0, 5 łyżeczki cukru
-        3 łyżki oleju roślinnego 

Pomidory zalałam wrzątkiem i obrałam ze skórki, pokroiłam i zmiksowałam. Gotowałam, aż sos zrobił się gęsty, u mnie trwało to około 20 minut.
Paprykę słodką, ostrą oraz bakłażany wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piekłam do momentu aż skórka zaczęła się przypiekać, co jakiś czas warzywa obracałam. Bakłażana należy wcześniej nakłuć, aby sok nie rozsadził warzyw. Po wyciągnięciu warzywa obrałam, jeśli z bakłażana wycieka sok należy go wycisnąć a potem pokroić w drobną kostkę.  Paprykę po upieczeniu warto włożyć do woreczka foliowego na jakieś 10 minut, wtedy łatwiej obiera się ją ze skórki. Potem ja wypestkować, a jej miąższ również pokroić w drobną kostkę, sok z niej należy zachować. (wlać do sosu pomidorowego)
W czasie, gdy bakłażan i papryki się piekły, cebulę i czosnek obrałam, posiekałam drobno. Na oleju delikatnie podsmażyłam cebulę, następnie dodałam czosnek, a potem podpieczoną, obraną, drobno pokrojoną i wypestkowana ostrą papryczkę, dodałam czubrycę. Całość dokładnie wymieszałam i dodałam do pomidorowej pulpy. Do całości dorzuciłam pokrojoną słodką paprykę i bakłażana. Dosypałam sól i cukier i gotowałam około 45 minut. Trzeba często mieszać bo może się przypalić. Przyznam szczerze, że raz w ciągu duszenia podlałam odrobiną wody bo inaczej na pewno by się przypaliło. Ljutenica musi być bardzo gęsta. Następnie wkładać do słoików i pasteryzować około 20 minut. Można część od razu wykorzystać, jako dodatek do pieczywa czy mięs. Polecam, bo w smaku jest wyśmienita.



poniedziałek, 26 sierpnia 2013

GALARETKA Z MALIN

Zastanawiałam się, co można zrobić z malin, oprócz soku czy dżemu. W starej książce kucharskiej wyszukałam przepis na galaretkę, ale chciałam go nieco zmodyfikować i na Internecie znalazłam to, czego szukałam.



Składniki
-        500 g malin
-        800 ml wody 
-        1 Żelfix
-        500 g cukru 
-        Płaska łyżeczka cukru wanilinowego
-        100 ml czerwonego półwytrawnego wina – wykorzystałam czerwone włoskie wino firmy Celebro
Maliny delikatnie opłukaćumyć. Wsypać do garnka, wlać wodę i gotować ok. 5 minut.
Owoce odcedzić na sitku. Odmierzyć 0, 75 l wywaru malinowego i wymieszać z Żelfixem, doprowadzić do wrzenia, wsypać cukier, cukier wanilinowy i gotować 3 minuty.
Na sam koniec wlać wino, wymieszać i rozlać do słoików, zamknąć i ułożyć go góry dnem, aż galaretka się zsiądzie.
W ten sam sposób zrobiłam galaretkę z jeżyn.
Będzie wyśmienita do wszelkiego rodzaju deserów, a jak wiadomo do ciast, deserów, lodów najbardziej pasuje półsłodkie różowe wino firmy Celebro. Innych inspiracji kuchennych z wykorzystaniem win tej firmy szukajcie na





niedziela, 25 sierpnia 2013

OGÓRKI W PRZYPRAWIE DO SZASZŁYKÓW

Robiłam te ogórki dwa lata temu i smakowały mi bardzo, dlatego, w tym roku powtórka.


Składniki
-        4 kg ogórków
-        0, 5 kg cebuli
-        4 czerwone papryki
-        Seler – korzeń
-        4 – 5 gałązek selera
Solanka
-        9 szklanek wody
-        1 szklanka soli
Zalewa
-        3, 5 szklanki wody
-        3 szklanki octu
-        4 szklanki cukru
-        1 łyżeczka przyprawy do szaszłyków
-        1 łyżeczka gorczycy
-        4 – 5 ziaren ziela angielskiego
Ogórki, dokładnie umyć, nie obierać, pokroić w grubsze plasterki ( 2 – 3 mm), cebulę pokroić w piórka, paprykę wydrążyć, pokroić w grubszą kostkę, korzeń selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, natkę selera poszatkować. Wymieszać i zalać solanką (wodę z solą zagotować, przestudzić i zalać warzywa). Pozostawiać na 3 godziny i co jakiś czas mieszać.  Po 3 godzinach odcedzić, warzywa układać w słoikach do ¾ wysokości. Przygotować zalewę z podanych wyżej składników i gorąca zalewać ogórki. Słoiki zakręcić i pasteryzować  10 – 15 minut.




CZEKOŚLIWKA

Dzisiaj na rynku kupiłam 5 kilo śliwek węgierek.  Z 4 kilogramów robię się właśnie powidła. Z kilograma zrobiłam czekośliwkę. Przepis znalazłam na tym blogu. Trochę zmieniłam pod siebie i wyszło super.



Składniki
-        1 kg słodkich śliwek węgierek
-        1/3 kg cukru
-        1 łyżka kakao
-        ½ tabliczki gorzkiej czekolady
-        1 łyżeczka rumu
Śliwki umyć wypestkować, dodać cukier i smażyć około 3 godzin. Następnie całość wymieszać blenderem. Dodać rum, kakao i połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu do czasu aż czekolada się rozpuści.
Przełożyć do słoiczków. Pasteryzować około 10 – 15 minut.