Kolejna porcja papryki zrobiona. Tym razem
jest to sos słodko – kwaśny. Sąsiadka przyniosła mi przepis, szybko go
wypróbowałam i pomimo, że nie przepadam, za ananasem i to jeszcze z warzywami,
to wyjątkowo tu w tym sosie mi nie przeszkadzał
Składniki
-
3kg
pomidorów
-
1 kg
cebuli
-
2 szt
papryki czerwonej
-
2 szt
papryki żółtej
-
1
puszka ananasów
-
1
puszka kukurydzy
-
10
ząbków czosnku
-
2
szklanki cukru
-
1
szklanka octu
-
2 łyżki
musztardy
-
2
łyżki papryki słodkiej
-
2
łyżki soli
-
2
czubate łyżki mąki ziemniaczanej
-
1/2
łyżeczki chili ( można mniej lub więcej)
-
1
łyżka curry
-
1
niepełna łyżka pieprzu
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić
w kostkę cebulę, wymieszać z pomidorami i gotować około 1 godziny na wolnym
ogniu (małym ogniu).
Pokroić w drobną kostkę ananasa, paprykę,
kukurydzę, dodać do pomidorów i gotować 1/2 godz. Potem dodać przyprawy, ocet,
cukier, czosnek i zagotować, na końcu dodać mąkę ziemniaczaną zagotować i na
gorąco nakładać do słoików, zakręcić i odwracać na około 10 minut.
przygarnę go:) do siebie
OdpowiedzUsuńAnia naprawdę super jest :)
UsuńDałam połowę cukru i też wyszło słodkie. Dodałam zamiast pędów bambusa marchewkę pokrojoną w słupki i lekko zarumienioną na oliwie. Wyszło pysznie! Dzięki, Ola
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakowało, ja pędów też nie dawałam, a ilość cukru zawsze można regulować bo to zależy już od naszych kubków smakowych :)
Usuń