Dzisiaj na rynku kupiłam 5 kilo śliwek
węgierek. Z 4 kilogramów robię się
właśnie powidła. Z kilograma zrobiłam czekośliwkę. Przepis znalazłam na tym
blogu. Trochę zmieniłam pod siebie i wyszło super.
Składniki
-
1 kg
słodkich śliwek węgierek
-
1/3 kg
cukru
-
1 łyżka
kakao
-
½
tabliczki gorzkiej czekolady
-
1
łyżeczka rumu
Śliwki umyć wypestkować, dodać cukier i
smażyć około 3 godzin. Następnie całość wymieszać blenderem. Dodać rum, kakao i
połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu do czasu aż czekolada
się rozpuści.
Przełożyć do słoiczków. Pasteryzować około
10 – 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz