niedziela, 25 sierpnia 2013

CZEKOŚLIWKA

Dzisiaj na rynku kupiłam 5 kilo śliwek węgierek.  Z 4 kilogramów robię się właśnie powidła. Z kilograma zrobiłam czekośliwkę. Przepis znalazłam na tym blogu. Trochę zmieniłam pod siebie i wyszło super.



Składniki
-        1 kg słodkich śliwek węgierek
-        1/3 kg cukru
-        1 łyżka kakao
-        ½ tabliczki gorzkiej czekolady
-        1 łyżeczka rumu
Śliwki umyć wypestkować, dodać cukier i smażyć około 3 godzin. Następnie całość wymieszać blenderem. Dodać rum, kakao i połamaną na kawałki czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu do czasu aż czekolada się rozpuści.
Przełożyć do słoiczków. Pasteryzować około 10 – 15 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz