piątek, 25 stycznia 2013

SMAŻONY KARP


Dziś piątek i dziś rybka. Został mi jeszcze kawałek karpia ze świąt, więc zrobiłam smażonego. Przepis na tego karpia przechodzi u mnie z pokolenie na pokolenie, jak to się mówi. Karpia obkładam w cebuli i zamrażam, na co najmniej tydzień.


Składniki
-        3 – 4 kawałki karpia
-        Mąka
-        1 -2 jaja
-        Bułka tarta
-        1/3 kostki masła

Karpia rozmrażam, cebulę wyrzucam dokładnie myje, osuszam i panieruję najpierw w mące, potem w jajku i bułce tartej. Smażę na rozgrzanym maśle, z obu stron, przez co najmniej 7 – 10 minut.



czwartek, 24 stycznia 2013

SCHABOWY Z KOŚCIĄ Z FIXEM KNORRA


Dziś miałam dość „zalatany” dzień jak ja to mówię, dlatego obiad musiał być na szybko. W sklepie wpadł mi w ręce Fix soczysty kurczak z patelni w ziołach z cytrynowa nutą. Jeszcze nigdy do tej pory nie próbowałam, więc przy okazji będę mogła wyrobić sobie zdanie na temat tego produktu. Nie chciałam jednak robić tego tradycyjnie z piersią z kurczaka, tylko kupiłam schab i to schab z kością. Przyznam, że z schab z kością kupuję naprawdę bardzo rzadko.


Składniki
-        4 kotlety schabowe z kością
-        Fix Knorr - soczysty kurczak z patelni w ziołach z cytrynową nutą
-        4 łyżki oleju
-        1 łyżka wody.
Kotlety schabowe lekko rozbiłam na grubość około 2 cm. Fix Knorra przyrządziłam według przepisu na opakowaniu. Przyprawę z torebki wymieszać z olejem i wodą, tak przygotowana marynatą natrzeć mięso. Każdy kawałek schabu umieścić w osobnej torebce. Na rozgrzanej patelni bez dodawania tłuszczu, smażyłam schab, co jakiś czas odwracając torebkę. Smażyłam po około 10 minut z każdej strony.
Efekt?
Mięso fajne soczyste, natomiast ciężko było mi wyciągnąć upieczonego już kotleta z owej torebki, mięso przywarło i tu akurat był problem. Również smak mi nie podszedł, ale to tylko moja własna opinia. Skłaniam się bardziej ku Papirusowi ..z Winiar.




wtorek, 22 stycznia 2013

SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO


Na Dzień Babci był placek, na Dzień Dziadka sałatka, nawet się rymuje J. Przepis na tą sałatkę znalazłam na tej stronie, odrobinę ją zmodyfikowałam i wyszła przepyszna. Polecam zdecydowanie.


Składniki
-        Seler naciowy
-        Filet z kurczaka
-        4 -5 ogórków kiszonych
-        1 – 2 czerwone cebule
-        Makaron z zupki chińskiej
-        ½ puszki kukurydzy
-        ½  puszki czerwonej fasoli
-    szczypiorek
-        majonez
-        przyprawa do kurczaka
-        sól
-        pieprz
-        olej





Seler naciowy opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, obtoczyć w przyprawie do kurczaka i podsmażyć na oleju (wystudzić). Kiszone ogórki, czerwoną cebulę i szczypiorek pokroić w kostkę. Makaron z zupki chińskiej połamać, zalać ½ szklanki gorącej wody, wymieszać i pozostawić do ostudzenia pod przykryciem razem z przyprawami, Ostudzony makaron dodać do reszty składników, razem z kukurydzą i fasolą. Dodać majonez i ewentualnie doprawić sola i pieprzem. Schłodzić w lodówce.



poniedziałek, 21 stycznia 2013

PLACEK KRÓWKOWY


Dziś Dzień Babci, czyli tak naprawdę osoby bardzo ważnej w naszym życiu, Niestety moje dzieci babci już nie mają L, ale dla wszystkich innych BABĆ, polecam super smaczny placek.


Składniki na biszkopt
-        1 szklanki cukru
-        1 szklanki mąki
-        1 łyżka mąki ziemniaczanej
-        2 łyżeczki proszku do pieczenia
-        1 łyżka octu
-        6 jajek
Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy 1 łyżkę octu. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy chwilę. Potem dodajemy mąki wraz z proszkiem i mieszamy. Wylewamy na wysmarowaną blachę i pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.

Składniki na masę budyniową
-        ½ szklanki śmietany 18%
-        2 żółtka
-        2 ½ łyżki mąki ziemniaczanej
-        1 szklanka mleka
-        3/4 szklanki cukru
-        Margaryna (masło)
Wymieszać składniki z ½ szklanką mleka, resztę zagotować, do gotującego się wlać rozmieszane składniki. Ugotowany budyń ostudzić i utrzeć z margaryną.
Pozostałe Składniki
-        Herbatniki (duże opakowanie)
-        Masa krówkowa (puszka)
-        ½ l śmietany 30%
-        3 łyżki żelatyny
-        1 łyżka cukru pudru
 Ubić śmietanę z cukrem na sztywno, dodać żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody.
Masę budyniową wyłożyć na biszkopt, na masie ułożyć herbatniki, na herbatnikach rozsmarować masę krówkową i przykryć ją resztą ciastek. Na tak przygotowanej całości wyłożyć ubitą śmietanę i posypać pokruszonymi herbatnikami.