poniedziałek, 14 stycznia 2013

SAŁATKA ŚLEDZIOWA


W okresie karnawału znakomicie sprawdzają się śledzie pod każdą postacią, a ta sałatka i smakuje wybornie i wygląda pięknie i kolorowo. Warto wypróbować.





Składniki:
-        0, 5 kg śledzi solonych
-        2 czerwone cebule
-        ½ puszki kukurydzy
-        ½ puszki czerwonej fasoli
-        5 - 6 ogórków konserwowych
-        Natka pietruszki
-        Czerwona papryka
-        1/2 łyżeczki cukru 
-        1 limonka
-        6 łyżek oliwy lub oleju



Śledzie odstawiamy namoczone w wodzie na około godzinę. Następnie odsączamy je, kroimy w paski posypujemy odrobiną cukru i polewamy sokiem z limonki. Kroimy w kostkę cebulę, ogórki i paprykę, całość mieszamy z fasolę, kukurydzę i natkę pietruszki, dodajemy 2 łyżki zalewy octowej z korniszonów, dodajemy śledzie i wszystko dokładnie mieszamy. Na dno słoika wlewamy 3 łyżki oleju i wkładamy sałatkę śledziową. Na wierzch słoika wlewamy pozostały olej. Słoik zakręcam, odstawiamy w chłodne miejsce. Śledzie smakują najlepiej na następnego dnia.



niedziela, 13 stycznia 2013

PIECZONE WĘDLINY


Przy okazji świąt, ale nie tylko lubię upiec w domu własne wędliny, inaczej smakuję, nie ma nich konserwantów a i w całym domu pięknie pachnie. Na stole też prezentują się całkiem ciekawie. Na święta upiekłam, więc roladę boczkową i schab.


Skorzystałam z przepisu na pieczony boczek, który umieściłam na tym blogu. Zrobiłam też domowy pasztet, na który przepis podam w innym poście.


 A Wy jakie mięsa pieczecie? Jak to robicie?

GALARETKA WIEPRZOWO - DROBIOWA


Nie wszyscy pewnie przepadają za taka galaretką, u mnie żadne z dzieci nie tknie jej nawet, jedynie mąż i ja, dlatego robię ją dość rzadko. Święta to jednak okres, kiedy przychodzą do nas goście i mogłam ją przygotować.


Składniki
-        2 nogi wieprzowe
-        1 golonka
-        2-3 udka
-        3 marchewki
-        1 cebula
-        1 seler
-        1 pietruszka
-        4 - 5liści laurowych
-        5 -6  ziaren ziela angielskiego
-        Sól
-        Pieprz
-        2 -3 ząbki czosnku
-        2 – 3 jajka
-        Groszek
-        Natka pietruszki
-        Żelatyna 


Do dużego garnka z zimną wodą wkładamy nóżki, golonkę, warzywa, (marchewki nie kroimy, gotujemy w całości), listki laurowe, ziele i przyprawy. Gotujemy około 3-4 h, aż mięso zacznie odchodzić od kości, godzinę przed końcem gotowania dodaję 2 udka. Następnie wyciągnąć mięso, wywar dokładnie przecedzić. Udka i golonkę dokładnie obrać i drobno pokroić. Na dnie miseczek układać plasterek jajka ugotowanego na twardo, obrane i pokrojone mięso, pokrojoną w plasterki marchewkę, posypać groszkiem konserwowym i poszatkowaną natką pietruszki. Do wywaru dodać rozpuszczoną żelatynę i zalać przygotowane mięso. Gdy ostygną wstawić do lodówki. Podawać z octem, magi, cytryną……….( jak kto lubi)