Nie wszyscy
pewnie przepadają za taka galaretką, u mnie żadne z dzieci nie tknie jej nawet,
jedynie mąż i ja, dlatego robię ją dość rzadko. Święta to jednak okres, kiedy
przychodzą do nas goście i mogłam ją przygotować.
Składniki
-
2 nogi
wieprzowe
-
1
golonka
-
2-3
udka
-
3
marchewki
-
1
cebula
-
1 seler
-
1
pietruszka
-
4 - 5liści
laurowych
-
5 -6 ziaren ziela angielskiego
-
Sól
-
Pieprz
-
2 -3
ząbki czosnku
-
2 – 3 jajka
-
Groszek
-
Natka
pietruszki
-
Żelatyna
Do dużego garnka z zimną wodą
wkładamy nóżki, golonkę, warzywa, (marchewki nie kroimy, gotujemy w całości), listki laurowe, ziele i przyprawy. Gotujemy około 3-4 h, aż mięso zacznie odchodzić od kości,
godzinę przed końcem gotowania dodaję 2 udka. Następnie wyciągnąć mięso, wywar
dokładnie przecedzić. Udka i golonkę dokładnie obrać i drobno pokroić. Na dnie miseczek
układać plasterek jajka ugotowanego na twardo, obrane i pokrojone mięso,
pokrojoną w plasterki marchewkę, posypać groszkiem konserwowym i poszatkowaną natką
pietruszki. Do wywaru dodać rozpuszczoną żelatynę i zalać przygotowane mięso.
Gdy ostygną wstawić do lodówki. Podawać z octem, magi, cytryną……….( jak kto
lubi)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz