niedziela, 13 stycznia 2013

GALARETKA WIEPRZOWO - DROBIOWA


Nie wszyscy pewnie przepadają za taka galaretką, u mnie żadne z dzieci nie tknie jej nawet, jedynie mąż i ja, dlatego robię ją dość rzadko. Święta to jednak okres, kiedy przychodzą do nas goście i mogłam ją przygotować.


Składniki
-        2 nogi wieprzowe
-        1 golonka
-        2-3 udka
-        3 marchewki
-        1 cebula
-        1 seler
-        1 pietruszka
-        4 - 5liści laurowych
-        5 -6  ziaren ziela angielskiego
-        Sól
-        Pieprz
-        2 -3 ząbki czosnku
-        2 – 3 jajka
-        Groszek
-        Natka pietruszki
-        Żelatyna 


Do dużego garnka z zimną wodą wkładamy nóżki, golonkę, warzywa, (marchewki nie kroimy, gotujemy w całości), listki laurowe, ziele i przyprawy. Gotujemy około 3-4 h, aż mięso zacznie odchodzić od kości, godzinę przed końcem gotowania dodaję 2 udka. Następnie wyciągnąć mięso, wywar dokładnie przecedzić. Udka i golonkę dokładnie obrać i drobno pokroić. Na dnie miseczek układać plasterek jajka ugotowanego na twardo, obrane i pokrojone mięso, pokrojoną w plasterki marchewkę, posypać groszkiem konserwowym i poszatkowaną natką pietruszki. Do wywaru dodać rozpuszczoną żelatynę i zalać przygotowane mięso. Gdy ostygną wstawić do lodówki. Podawać z octem, magi, cytryną……….( jak kto lubi)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz