sobota, 12 stycznia 2013

ŚLIMACZKI Z GRZYBAMI


Ja dalej wracam do świątecznych przepisów. Grzybki z barszczu grzybowego można wykorzystać nie tylko do uszek, można wykorzystać je również inaczej. Moja propozycja to ślimaczki.


Składniki
-        Ugotowane grzybki
-        Ciasto francuskie
-        1 jajko
-        Cebula
-        Sol
-        Pieprz
-        1 – 2 łyżki masła
Ugotowane grzybki drobno kroję. Na rozgrzane masło Wrzucam drobno pokrojoną cebulkę, lekko ja podsmażam, dorzucam pokrojone grzybki, doprawiam solą i pieprzem. Podsuszam około 10 – 15 minut.
Rozkładam ciasto francuskie, układam na nim farsz grzybowy i zawijam w rulon, następnie kroję w grubsze plastry, każdy taki plaster smarują rozmąconym wcześniej jajkiem. Wkładam do gorącego piekarnika ( 180 – 200 stopni), na 20 – 30 min.
Takie ślimaczki można przygotować także z pieczarkami.



3 komentarze:

  1. Ale genialne. Do tego najlepsza jest yerba mate . Ja piję i jestem bardzo zadowolona. Są różne rodzaje, więc nigdy się nie znudzi ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie muszę spróbować, bo przyznaje że nigdy nie piłam :)

      Usuń