sobota, 16 listopada 2013

SAŁATKA Z KACZKI

Aby nie marnować nic z rosołu z kaczki, zrobiłam sałatkę. Wykorzystałam do tego  mięso z korpusu i skrzydełek, oraz ugotowaną marchewkę. Na drugie danie miałam pieczone w mundurkach ziemniaczki, których część mi została i je również zagospodarowałam do sałatki.



Składniki



-        Mięso z rosołu z kaczki
-        1 – 2 łodygi selera naciowego
-        2 – 3 ogórki kiszone
-        1 cebula
-        Marchewka z rosołu
-        Puszka groszku
-        3 – 4 pieczone ziemniaki
-        1 łyżeczka musztardy
-        2 – 3 łyżki majonezu
-        Sól
-        Pieprz

Obrać mięso z korpusu kaczki i skrzydełek, drobno pokroić, dodać pokrojone w kostkę ogórki, selera, marchewkę, cebulę i ziemniaki, dorzucić odsączony groszek, dać musztardę, majonez i doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Sałatkę ozdobiłam nitkami chili.


ROSÓŁ Z KACZKI

Dostałam od bratowej piękną dużą wiejską kaczkę. Wykorzystałam ja do maksimum, czyli oddzieliłam piersi, udka, skrzydełka i korpus. Właśnie z tego korpusu, skrzydełek i serduszka ugotowałam pyszny rosołek.


-        Korpus z kaczki
-        2 skrzydełka z kaczki
-        Serce z kaczki
-        2 duże marchewki
-        2 pietruszki
-        Seler
-        Por
-        2 -3  liście włoskiej kapusty
-        ½ cebuli
-        Sól
-        Pieprz
-        Lubczyk
-        Ziele angielskie ( 2 -3 ziarenka)
-        2 liście laurowe
-        Natka pietruszki

Mięso opłukać, zalać zimną wodą i zagotować. Zebrać szumowiny. Dodać warzywa, cebulę podsmażyć na gazie, dodać do zupy, dorzucić przyprawy i gotować około 2 - 2,5 godziny na małym ogniu.  Rosół podałam z makaronem nitki i oprószony natką pietruszki.