środa, 10 kwietnia 2013

ZUPA GULASZOWA


Dziś u mnie z oknem już piękna wiosenna pogoda i ma nadzieję, że już tak zostanie na długo, więc na pożegnanie zimy, gorąca, sycącą i bardzo rozgrzewająca zupa gulaszowa.


Składniki

-        0, 5 kg mięsa wieprzowego (ja dałam szynkę wieprzową)
-        Papryka żółta
-        Papryka czerwona
-        Papryka zielona
-        2 gałązki selera naciowego
-        Puszka przecieru pomidorowego
-        Marchewka
-        2 -3 ogórki kiszone
-        1 cebula
-        2 - 3 liście laurowe
-        4 -5 ziaren ziela angielskiego
-        mąka pszenna
-        smalec
-        sól
-        pieprz
-        szczypta chili
-        1 łyżeczka papryki słodkiej

Na smalcu podsmażyć pokrojoną cebulę, odłożyć ją do garnka, następnie mięso pokroić w kostkę i oprószyć mąką. Podsmażyć dokładnie na pozostałym ze smażenia smalcu i dodać do cebuli, całość zalać wodą, dodać ziele angielski, liść laurowy, pokrojoną marchewkę i selera, następnie pokroić paprykę i ogórka kiszonego i również dodać do zupy, dołożyć przecier pomidorowy, paprykę, chili, sól i pieprz. Gotować do czasu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Posypać natką pietruszki. Ja tym razem do gulaszowej dodałam również ziemniaki pokrojone w kostkę i smakowała wyśmienicie.