piątek, 10 maja 2013

PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM


Przeciwników parówek jest tyle samo, co ich zwolenników, ja nalezę do tej drugiej grupy, natomiast jadam tylko jubilatki lub berlinki, inne jakoś mnie nie przekonuję. Dziś parówki troszkę inaczej, bo w cieście francuskim.



Składniki
-        10 parówek ( u mnie tyle bo osób sporo )
-        10 plasterków sera żółtego
-        Ciasto francuskie
-        Keczup
-        Jajko
-        Przyprawa Skworcu – (pomidory z czosnkiem i bazylią )

Ciasto francuskie pokroić w plastry ( ja pokroiłam w 10 tyle ile parówek ) każdy plaster ciast posmarować keczupem, parówki zawinąć w plasterek sera żółtego, następnie w ciasto francuskie, tak zwinięte parówki położyć na blaszce, wierzch ciast posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać przyprawą. Parówki pieczemy ok. 25-30 minut w 200 stopniach.


wtorek, 7 maja 2013

ZIELONE SZPARAGI


Dziś u mnie szparagi w najprostszej wersji, ale i tak smakują wybornie – jak to szparagi



Składniki
-        Szparagi zielone
-        Masło
-        Bułka tarta
-        Sól
-        Cukier

Zielonych szparagów nie trzeba obierać, należy tylko obciąć zdrewniałe końcówki.  Gotujemy je w wysokim garnku, na stojąco tak, aby główki wystawały powyżej wody. Wodę należy posolić i dodać odrobinę cukru. Zielone szparagi należy gotować ok. 10min, 
Na osobnej patelni rozgrzać masło i dodać bułkę tarta i podsmażyć na złoty kolor, usmażoną bułką polać gorące szparagi.
Pychota!!!!