piątek, 5 lipca 2013
KOCHANI
ZA NAMOWĄ JEDNEJ Z CZYTELNICZEK MOJEGO BLOGA WZIĘŁAM UDZIAŁ W KONKURSIE
ORGANIZOWANYM PRZEZ "MOJA FIGURA", JEŚLI PODOBA WAM SIĘ MÓJ PRZEPIS NA
KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY TO PROSZĘ O GŁOSY, ZA KTÓRE Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJĘ.
GŁOSY MOŻNA ODDAWAĆ TU:
https://www.facebook.com/mojanowafigura/app_357466927710122?app_data=%2Fprzepisy%2Ffb%2Flista%2F51%2Fkapu%C5%9Bniak-z-m%C5%82odej-kapusty%2F
środa, 3 lipca 2013
KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY
Młodych warzyw na rynku cała
masa, uwielbiam chodzić na rynek, właśnie w takim okresie i móc kupić do woli świeżej
włoszczyzny. Przyniosłam do domu całe dwie siatki, a na obiad z młodych warzyw
- kapuśniak.
Składniki
-
2 – 3 młode
marchewki
-
2 - 3 młode
pietruszki
-
1
młody mały seler
-
Kawałek
pora
-
5 młodych
ziemniaków
-
Młoda kapusta
-
1 – 2 pomidory
-
1 łyżka
przecieru pomidorowego
-
Sól,
-
Pieprz
-
Ewentualnie
vegeta
-
Gałązka
lubczyku
-
Natka pietruszki
Gotujemy wywar warzywny ( marchewka
– kroimy ją w plasterki, pietruszka, seler, por, lubczyk). Dodajemy ziemniaki
pokrojone w kostkę, kapustę szatkujemy i dodajemy do zupy, następnie sparzamy
pomidory, obieramy je ze skórki, kroimy i również dodajemy do zupy. Dajemy
przecier pomidorowy a całość doprawiamy sola, pieprzem i vegetą. Gotujemy aż
warzywa będą miękkie, na talerzu posypujemy poszatkowaną natka pietruszki.
poniedziałek, 1 lipca 2013
ROLADKI SCHABOWE W SOSIE KURKOWYM
I kurek ciąg dalszy, jajecznica
już była, a z pozostałej części kurek zrobiłam roladki schabowe z sosem
kurkowym.
Składniki
-
40 dag
kurek
-
15 dag
mozzarelii
-
Cebula
-
Natka pietruszki
-
1/2 szklanki
białego wytrawnego wina
-
Sól
-
Pieprz
-
3 kotlety
schabowe
-
1 – 2 łyżki
masła
Na maśle podsmażam pokrojoną
cebulkę, dodaję pokrojone kurki, podsmażam je ok. 15 minut, następnie dodaję
pokrojoną natkę pietruszki, doprawiam solą i pieprzem do smaku. Odkładam część
kurek z patelni (zostawiam tyle, aby starczyło do trzech roladek), do
pozostałej na patelni części dodaję pokrojoną mozzarellę, podsmażam tyle czasu,
aż ser się całkowicie rozpuści.
Schab rozbijam na cienkie
kotlety, na każdym układam masę kurkową z patelni, zawijam roladki.( jeśli się
nie trzymają, spinam je wykałaczkami). Roladki podsmażam na niewielkiej ilości
oleju, przez 2 – 3 minuty. Następnie do rondelka dodaję pozostałą część kurek, wkładam
podsmażone roladki wraz z tłuszczem, na którym były smażone, zalewam winem i1/4
szklanką wody i duszę aż do miękkości.
Moim zdaniem palce
lizać.
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY IV
Kolejna odsłona pysznej surówki
z młodej kapusty, tym razem troszkę przy niej więcej pracy, ale smak wynagrodzi
nam wszystko J
Składniki
-
Młoda
kapusta ( mała, lub ½ dużej)
-
2 – 3 młode
marchewki
-
2
młode czerwone cebule
-
½
pęczka koperku
-
½
puszki kukurydzy
-
Sól
-
Pieprz
-
½
łyżeczki octu winnego
-
2 – 3
łyżki oleju
Kapustę
szatkujemy, dodajemy do niej startą marchewkę, posiekany koperek i drobno
pokrojoną czerwoną cebulę, na koniec dajemy pół puszki kukurydzy, solimy i
pieprzymy do smaku, dodajemy ocet i olej i dokładnie mieszamy.
KOMPOT CZEREŚNIOWO - AGRESTOWY
Do niedzielnego obiadu, podałam
pyszny kompot. Wiadomo, że im więcej owoców tym kompot lepszy. Ja zrobiłam z
dwóch litrów wody. Taką samą wersję zrobiłam dla męża tylko bez cukru za to z
dodatkiem stewii.
Składniki
-
2 litry wody
-
5 łyżek
cukru ( można więcej, ale ja nie lubię słodkiego)
-
300
dag czereśni
-
300
dag agrestu
Owoce dokładnie myję, wkładam
do garnka, wsypuję cukier i zagotowuję wodę. Od momentu zagotowania kompot
gotuję jeszcze ok. 2 minuty, przelewam do dzbanka i czekam aż ostygnie.
niedziela, 30 czerwca 2013
JAJECZNICA Z KURKAMI
Niestety za grzybami u mnie w domu,
oprócz mnie i męża, nikt nie przepada, wręcz poza pieczarkami w pizzy są dla
nich niejadalne, ale specjalnie dla siebie kupiłam kurki i pierwsza rzecz, jaką
zrobiłam to jajecznica.
Składniki
-
10 dag
kurek
-
1
cebula (lepiej szczypiorek, ale ja nie miałam pod ręką)
-
4 jaja
-
1
łyżka masła
-
Koperek
-
Sól
-
Pieprz
Kurki dokładnie oczyszczam (płuczę
kilka razy). Na maśle podsmażam drobno pokrojoną cebulę (szczypiorek), dodaję
czyste, pokrojone kurki, i podsmażam ok. 10 minut. W kubku rozkłócam jajka, solę
je i pieprzę, wlewam jajka do kurek i smażę do ich ścięcia (oczywiście wszystko
zależy jaką kto lubi jajecznicę – mniej lub bardziej ściętą), na talerzu posypuję jeszcze posiekanym koperkiem.
Subskrybuj:
Posty (Atom)