piątek, 5 lipca 2013

KOCHANI



ZA NAMOWĄ JEDNEJ Z CZYTELNICZEK MOJEGO BLOGA WZIĘŁAM UDZIAŁ W KONKURSIE 

ORGANIZOWANYM PRZEZ "MOJA FIGURA", JEŚLI PODOBA WAM SIĘ MÓJ PRZEPIS NA 

KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY  TO PROSZĘ O GŁOSY, ZA KTÓRE Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJĘ. 

GŁOSY MOŻNA ODDAWAĆ TU:

https://www.facebook.com/mojanowafigura/app_357466927710122?app_data=%2Fprzepisy%2Ffb%2Flista%2F51%2Fkapu%C5%9Bniak-z-m%C5%82odej-kapusty%2F

środa, 3 lipca 2013

KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY

Młodych warzyw na rynku cała masa, uwielbiam chodzić na rynek, właśnie w takim okresie i móc kupić do woli świeżej włoszczyzny. Przyniosłam do domu całe dwie siatki, a na obiad z młodych warzyw - kapuśniak.


Składniki

-        2 – 3 młode marchewki
-        2 - 3 młode pietruszki
-        1 młody mały seler
-        Kawałek pora
-        5 młodych ziemniaków
-        Młoda kapusta
-        1 – 2 pomidory
-        1 łyżka przecieru pomidorowego
-        Sól,
-         Pieprz
-        Ewentualnie vegeta
-        Gałązka lubczyku
-        Natka pietruszki
Gotujemy wywar warzywny ( marchewka – kroimy ją w plasterki, pietruszka, seler, por, lubczyk). Dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę, kapustę szatkujemy i dodajemy do zupy, następnie sparzamy pomidory, obieramy je ze skórki, kroimy i również dodajemy do zupy. Dajemy przecier pomidorowy a całość doprawiamy sola, pieprzem i vegetą. Gotujemy aż warzywa będą miękkie, na talerzu posypujemy poszatkowaną natka pietruszki.



poniedziałek, 1 lipca 2013

ROLADKI SCHABOWE W SOSIE KURKOWYM

I kurek ciąg dalszy, jajecznica już była, a z pozostałej części kurek zrobiłam roladki schabowe z sosem kurkowym.


Składniki
-        40 dag kurek
-        15 dag mozzarelii
-        Cebula
-        Natka pietruszki
-        1/2 szklanki białego wytrawnego wina
-        Sól
-        Pieprz
-        3 kotlety schabowe
-        1 – 2 łyżki masła

Na maśle podsmażam pokrojoną cebulkę, dodaję pokrojone kurki, podsmażam je ok. 15 minut, następnie dodaję pokrojoną natkę pietruszki, doprawiam solą i pieprzem do smaku. Odkładam część kurek z patelni (zostawiam tyle, aby starczyło do trzech roladek), do pozostałej na patelni części dodaję pokrojoną mozzarellę, podsmażam tyle czasu, aż ser się całkowicie rozpuści.
Schab rozbijam na cienkie kotlety, na każdym układam masę kurkową z patelni, zawijam roladki.( jeśli się nie trzymają, spinam je wykałaczkami). Roladki podsmażam na niewielkiej ilości oleju, przez 2 – 3 minuty. Następnie do rondelka dodaję pozostałą część kurek, wkładam podsmażone roladki wraz z tłuszczem, na którym były smażone, zalewam winem i1/4 szklanką wody i duszę aż do miękkości.
Moim zdaniem palce lizać.


SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY IV

Kolejna odsłona pysznej surówki z młodej kapusty, tym razem troszkę przy niej więcej pracy, ale smak wynagrodzi nam wszystko J


Składniki
-        Młoda kapusta ( mała, lub ½ dużej)
-        2 – 3 młode marchewki
-        2 młode czerwone cebule
-        ½ pęczka koperku
-        ½ puszki kukurydzy
-        Sól
-        Pieprz
-        ½ łyżeczki octu winnego
-        2 – 3 łyżki oleju

Kapustę szatkujemy, dodajemy do niej startą marchewkę, posiekany koperek i drobno pokrojoną czerwoną cebulę, na koniec dajemy pół puszki kukurydzy, solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy ocet i olej i dokładnie mieszamy.


KOMPOT CZEREŚNIOWO - AGRESTOWY

Do niedzielnego obiadu, podałam pyszny kompot. Wiadomo, że im więcej owoców tym kompot lepszy. Ja zrobiłam z dwóch litrów wody. Taką samą wersję zrobiłam dla męża tylko bez cukru za to z dodatkiem stewii.


Składniki
-        2 litry wody
-        5 łyżek cukru ( można więcej, ale ja nie lubię słodkiego)
-        300 dag czereśni
-        300 dag agrestu

Owoce dokładnie myję, wkładam do garnka, wsypuję cukier i zagotowuję wodę. Od momentu zagotowania kompot gotuję jeszcze ok. 2 minuty, przelewam do dzbanka i czekam aż ostygnie.

niedziela, 30 czerwca 2013

JAJECZNICA Z KURKAMI

Niestety za grzybami u mnie w domu, oprócz mnie i męża, nikt nie przepada, wręcz poza pieczarkami w pizzy są dla nich niejadalne, ale specjalnie dla siebie kupiłam kurki i pierwsza rzecz, jaką zrobiłam to jajecznica.


Składniki
-        10 dag kurek
-        1 cebula (lepiej szczypiorek, ale ja nie miałam pod ręką)
-        4 jaja
-        1 łyżka masła
-        Koperek
-        Sól
-        Pieprz

Kurki dokładnie oczyszczam (płuczę kilka razy). Na maśle podsmażam drobno pokrojoną cebulę (szczypiorek), dodaję czyste, pokrojone kurki, i podsmażam ok. 10 minut. W kubku rozkłócam jajka, solę je i pieprzę, wlewam jajka do kurek i smażę do ich ścięcia (oczywiście wszystko zależy jaką kto lubi jajecznicę – mniej lub bardziej ściętą), na talerzu posypuję jeszcze posiekanym koperkiem.