Młodych warzyw na rynku cała
masa, uwielbiam chodzić na rynek, właśnie w takim okresie i móc kupić do woli świeżej
włoszczyzny. Przyniosłam do domu całe dwie siatki, a na obiad z młodych warzyw
- kapuśniak.
Składniki
-
2 – 3 młode
marchewki
-
2 - 3 młode
pietruszki
-
1
młody mały seler
-
Kawałek
pora
-
5 młodych
ziemniaków
-
Młoda kapusta
-
1 – 2 pomidory
-
1 łyżka
przecieru pomidorowego
-
Sól,
-
Pieprz
-
Ewentualnie
vegeta
-
Gałązka
lubczyku
-
Natka pietruszki
Gotujemy wywar warzywny ( marchewka
– kroimy ją w plasterki, pietruszka, seler, por, lubczyk). Dodajemy ziemniaki
pokrojone w kostkę, kapustę szatkujemy i dodajemy do zupy, następnie sparzamy
pomidory, obieramy je ze skórki, kroimy i również dodajemy do zupy. Dajemy
przecier pomidorowy a całość doprawiamy sola, pieprzem i vegetą. Gotujemy aż
warzywa będą miękkie, na talerzu posypujemy poszatkowaną natka pietruszki.
Oj tak! Trzeba korzystać z dostępności świeżutkich warzyw :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł. Kapuśniak jeszcze nie dla mnie, ze względu na dietę, ale kiedy tylko się wyleczę, ugotuję podobny!
to w takim razie szybkiego powrotu do zdrowia :0
Usuńmoja mama robiła podobny, pycha! smak dzieciństwa :):)
OdpowiedzUsuńuwielbiam młodą kapustkę, super! :}
OdpowiedzUsuńniby nic wielkiego, ale mało kto już tak gotuje :) w ogóle, to zgłoś się z tym kapuśniakiem na ten konkurs, bo moim zdaniem masz spore szanse! https://www.facebook.com/mojanowafigura/app_357466927710122
OdpowiedzUsuńja właśnie lubię proste dania, takie które kojarzą mi się z domem rodzinnym i dziękuję ślicznie za podpowiedź o konkursie :)
UsuńZupa wygląda obłędnie – zresztą tak jak większość Twoich dań już wiem, co jutro będzie na obiad:)
OdpowiedzUsuńbardzo dziękuję za miłe słowa
UsuńZapach kapuśniaku zawsze przywołuje mi odległe lata dzieciństwa kiedy to babcia gotowała tę smakowitą zupkę... heh... łezka w oku...
OdpowiedzUsuńa no właśnie, dla mnie to również smak dzieciństwa, teraz gotuje się inaczej; nowatorsko, ale ja uwielbiam wracać do dawnych smaków :)
Usuń