poniedziałek, 1 lipca 2013

ROLADKI SCHABOWE W SOSIE KURKOWYM

I kurek ciąg dalszy, jajecznica już była, a z pozostałej części kurek zrobiłam roladki schabowe z sosem kurkowym.


Składniki
-        40 dag kurek
-        15 dag mozzarelii
-        Cebula
-        Natka pietruszki
-        1/2 szklanki białego wytrawnego wina
-        Sól
-        Pieprz
-        3 kotlety schabowe
-        1 – 2 łyżki masła

Na maśle podsmażam pokrojoną cebulkę, dodaję pokrojone kurki, podsmażam je ok. 15 minut, następnie dodaję pokrojoną natkę pietruszki, doprawiam solą i pieprzem do smaku. Odkładam część kurek z patelni (zostawiam tyle, aby starczyło do trzech roladek), do pozostałej na patelni części dodaję pokrojoną mozzarellę, podsmażam tyle czasu, aż ser się całkowicie rozpuści.
Schab rozbijam na cienkie kotlety, na każdym układam masę kurkową z patelni, zawijam roladki.( jeśli się nie trzymają, spinam je wykałaczkami). Roladki podsmażam na niewielkiej ilości oleju, przez 2 – 3 minuty. Następnie do rondelka dodaję pozostałą część kurek, wkładam podsmażone roladki wraz z tłuszczem, na którym były smażone, zalewam winem i1/4 szklanką wody i duszę aż do miękkości.
Moim zdaniem palce lizać.


2 komentarze:

  1. Nawet ja bym się skusiła, chociaż nie jestem fanką mięsa! :) Sos kurkowy? Mmm. Niebo w gębie, co? :)
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. rzeczywiście niebo w gębie, uwielbiam wszystko co z kurkami (z grzybami ogólnie)

      Usuń