I kurek ciąg dalszy, jajecznica
już była, a z pozostałej części kurek zrobiłam roladki schabowe z sosem
kurkowym.
Składniki
-
40 dag
kurek
-
15 dag
mozzarelii
-
Cebula
-
Natka pietruszki
-
1/2 szklanki
białego wytrawnego wina
-
Sól
-
Pieprz
-
3 kotlety
schabowe
-
1 – 2 łyżki
masła
Na maśle podsmażam pokrojoną
cebulkę, dodaję pokrojone kurki, podsmażam je ok. 15 minut, następnie dodaję
pokrojoną natkę pietruszki, doprawiam solą i pieprzem do smaku. Odkładam część
kurek z patelni (zostawiam tyle, aby starczyło do trzech roladek), do
pozostałej na patelni części dodaję pokrojoną mozzarellę, podsmażam tyle czasu,
aż ser się całkowicie rozpuści.
Schab rozbijam na cienkie
kotlety, na każdym układam masę kurkową z patelni, zawijam roladki.( jeśli się
nie trzymają, spinam je wykałaczkami). Roladki podsmażam na niewielkiej ilości
oleju, przez 2 – 3 minuty. Następnie do rondelka dodaję pozostałą część kurek, wkładam
podsmażone roladki wraz z tłuszczem, na którym były smażone, zalewam winem i1/4
szklanką wody i duszę aż do miękkości.
Moim zdaniem palce
lizać.
Nawet ja bym się skusiła, chociaż nie jestem fanką mięsa! :) Sos kurkowy? Mmm. Niebo w gębie, co? :)
OdpowiedzUsuńdariawkuchni.
rzeczywiście niebo w gębie, uwielbiam wszystko co z kurkami (z grzybami ogólnie)
Usuń