poniedziałek, 18 lutego 2013

MIELONE FASZEROWANE PIECZARKAMI


Na dzisiejszy obiad wymyśliłam kotlety mielone z pieczarkową wkładką, mam nadzieję, że wypróbujecie i będą Wam tak samo smakować jak i mi.


Składniki
-        500 g mięsa mielonego
-        3 ząbki czosnku
-        Czerstwa bułka
-        1 jajko
-        Przyprawa  - (suszone pomidory, sól morska i szczypiorek)
-        20 dag pieczarek
-        Bazylia
-        Cebula
-        Bułka tarta
-        Olej, oliwa, smalec – do wyboru
-        Sól
-        Pieprz

Do mięsa mielonego dodaję jajko, czosnek przeciśnięty przez praskę, lub bardzo drobno pokrojony, przyprawę – (suszone pomidory, sól morska i szczypiorek), doprawiam solą i pieprzem. Czerstwą bułkę namaczam w mleku (może być w rosole lub przegotowanej wodzie), dokładnie odciskam i dodaję do mięsnej masy. Cebulę drobno pokroić zeszklić na oleju, dodać obrane drobno pokrojone pieczarki, posolić, popieprzyć, dodać poszatkowanej bazylii. Całość poddusić około 15 – 20 minut.
Farsz pieczarkowy dokładnie zawinąć w kawałki masy mięsnej i formować kotlety, które panierujemy w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu.







SAŁATKA PIECZARKOWA


W sobotę mieliśmy gości i musiałam przygotować na szybko coś na stół. Zerknęłam, co mam w lodówce i jako że bardzo lubię sałatki zrobiłam między innymi taką z pieczarkami.


Składniki
-        Słoiczek pieczarek w zalewie naturalnej
-        3 jajka
-        Por (jego biała część)
-        Puszka kukurydzy
-        15 dag sera żółtego
-        Natka pietruszki
-        Mały słoiczek majonezu
-        Sól
-        Pieprz

Pieczarki odcedzam i kroję ma mniejsze kawałki, dodaję pora pokrojonego w pólplastreki, kukurydzę z puszki, jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kosteczkę oraz ser żółty, który również kroję w małe kosteczki, dorzucam pokrojoną natkę pietruszki, solę, pieprzę i dodaję majonez.



ZALEWAJKA


Bardzo dawno nie gotowałam tej zupy, wczoraj dopiero przeglądałam stare zeszyty mojej mamy i wpadłam na przepis na nią, myślę, że jest bardzo prosta i każdemu posmakuje.


Składniki
-        Żurek w butelce
-        4 -5 ziemniaków
-        1 – 2 laski kiełabsy cienkiej kiełbasy
-        1-2 listki laurowe
-        2-3 ziarenka ziela angielskiego
-        sól, pieprz
-        1/3 szklanki kwaśnej smietany
-        majeranek
-        2 ząbki czosnku

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Kiełbasę również kroimy w kostkę i zalewamy wodą, dodajemy czosnek, ziele angielskie, listek laurowy, solimy i pieprzymy. Gotujemy, do momentu aż ziemniaki będą miękkie, wtedy wlewamy żurek. Chwilę jeszcze gotujemy, ewentualnie doprawiamy. Całość posypujemy roztartym w dłoniach majerankiem. Zupę zaprawiamy śmietaną.