wtorek, 29 października 2013

ZUPA GRZYBOWA

Uwielbiam zupę grzybową, a teraz kiedy sezon na grzybki i są świeże trzeba to wykorzystać. Dlatego i u mnie na stole zupa ze świeżych grzybów.



Składniki na bulion
-        Porcja rosołowa
-        1 -2 marchewka
-        Pietruszka
-        Seler
-        Por
-        Sól
-        Pieprz
-        Szczypta lubczyku
-        Listek laurowy
-        3 - 4 ziarenka ziela angielskiego

Pozostałe składniki

-        ½ kg świeżych grzybów( u mnie podgrzybki)
-        1 cebula
-        1 łyżka masła
-        Natka pietruszki
-        Pieprz
-        Sól
-        Śmietana,  jogurt naturalny
Ugotować bulion z podanych wyżej składników ( marchewkę można pokroić w półplasterki). Na patelni rozpuścić łyżkę masła i podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz dokładnie oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby. Podsmażyć kilka minut i przełożyć do bulionu. Ewentualnie jeszcze doprawić. Gotować całość około 15 – 20 minut. Pod koniec można  podprawić śmietaną, jogurtem naturalnym. Ja zrobiłam ta zupkę z kluskami lanymi, ale można podać ją np. z ziemniakami. Na talerzu posypać pokrojoną natką pietruszki.


niedziela, 27 października 2013

SAŁATKA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ

Dziś ulubiona sałatka mojego męża i tak specjalnie dla niego zrobiona.


Składniki
-        Kapusta pekińska
-        Puszka kukurydzy
-        2 pomidory
-        2 -3 ogórki kiszone
-        Ser feta
-        3 – 4 łyżki  oliwy z oliwek ( oleju)
-        Sok z cytryny lub 1 łyżeczka octu jabłkowego
-        Przyprawa Skorcu ( pomidory, czosnek, bazylia)
-        Sól
-        Pieprz

Kapustę pekińską szatkuję, kroję ( jak kto woli), dodaję kukurydzę, pomidory sparzam i obieram, kroję w kostkę i dodaję do kapusty, ogórki kiszone i ser feta również kroję w kostkę i dodaję do reszty. Do oliwy dodaję ocet lub łyżeczkę soku z cytryny i przyprawę Skworcu, mieszam i odstawiam na 10 – 15 minut. Po tym czasie dodaję do reszty składników, mieszam i doprawiam solą i pieprzem.