wtorek, 29 października 2013

ZUPA GRZYBOWA

Uwielbiam zupę grzybową, a teraz kiedy sezon na grzybki i są świeże trzeba to wykorzystać. Dlatego i u mnie na stole zupa ze świeżych grzybów.



Składniki na bulion
-        Porcja rosołowa
-        1 -2 marchewka
-        Pietruszka
-        Seler
-        Por
-        Sól
-        Pieprz
-        Szczypta lubczyku
-        Listek laurowy
-        3 - 4 ziarenka ziela angielskiego

Pozostałe składniki

-        ½ kg świeżych grzybów( u mnie podgrzybki)
-        1 cebula
-        1 łyżka masła
-        Natka pietruszki
-        Pieprz
-        Sól
-        Śmietana,  jogurt naturalny
Ugotować bulion z podanych wyżej składników ( marchewkę można pokroić w półplasterki). Na patelni rozpuścić łyżkę masła i podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulkę oraz dokładnie oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby. Podsmażyć kilka minut i przełożyć do bulionu. Ewentualnie jeszcze doprawić. Gotować całość około 15 – 20 minut. Pod koniec można  podprawić śmietaną, jogurtem naturalnym. Ja zrobiłam ta zupkę z kluskami lanymi, ale można podać ją np. z ziemniakami. Na talerzu posypać pokrojoną natką pietruszki.


2 komentarze:

  1. Przeważnie bulion jest na wodzie . Brakuje tego składnika u Ciebie oraz ilości tej wody Proszę o doprecyzowanie .

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepraszam ale trudno mi to doprecyzować:), bo woda to akurat na oko, ale sądzę że około 2,5 - do 3 litrów

    OdpowiedzUsuń