Uwielbiam
zupę grzybową, a teraz kiedy sezon na grzybki i są świeże trzeba to
wykorzystać. Dlatego i u mnie na stole zupa ze świeżych grzybów.
Składniki na bulion
-
Porcja rosołowa
-
1 -2 marchewka
-
Pietruszka
-
Seler
-
Por
-
Sól
-
Pieprz
-
Szczypta lubczyku
-
Listek laurowy
-
3 - 4 ziarenka ziela angielskiego
Pozostałe składniki
-
½ kg świeżych grzybów( u mnie podgrzybki)
-
1 cebula
-
1 łyżka masła
-
Natka pietruszki
-
Pieprz
-
Sól
-
Śmietana,
jogurt naturalny
Ugotować
bulion z podanych wyżej składników ( marchewkę można pokroić w półplasterki).
Na patelni rozpuścić łyżkę masła i podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulkę
oraz dokładnie oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby. Podsmażyć kilka minut i
przełożyć do bulionu. Ewentualnie jeszcze doprawić. Gotować całość około 15 –
20 minut. Pod koniec można podprawić
śmietaną, jogurtem naturalnym. Ja zrobiłam ta zupkę z kluskami lanymi, ale
można podać ją np. z ziemniakami. Na talerzu posypać pokrojoną natką
pietruszki.
Przeważnie bulion jest na wodzie . Brakuje tego składnika u Ciebie oraz ilości tej wody Proszę o doprecyzowanie .
OdpowiedzUsuńPrzepraszam ale trudno mi to doprecyzować:), bo woda to akurat na oko, ale sądzę że około 2,5 - do 3 litrów
OdpowiedzUsuń