środa, 2 stycznia 2013

ŁABĘDZI PUCH


Przepis na tego placka dostałam właśnie od jednej z koleżanek mojego syna, Klaudii. Skosztowałam już w Sylwestrową noc i naprawdę polecam, jego nazwa zdecydowanie oddaje jego smak
Sama jeszcze go nie robiłam więc zdjęcia i wykonanie należą do Klaudii.




Składniki
Biszkopt:
- 1 szkl cukru
-        1 szkl mąki
-        1 łyżka mąki ziemniaczanej
-        2 łyżeczki proszku do pieczenia
-        1 łyżka octu
-        6 jajek

Oddzielamy białka od żółtek. Do żółtek dodajemy 1 łyżkę octu. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka i ubijamy chwilę. Potem dodajemy mąki wraz z proszkiem i mieszamy. Wylewamy na wysmarowaną blachę i pieczemy 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Masa:

-        2 bułki kajzerki ( mogą być z poprzedniego dnia)
-        3 szkl zimnego mleka
-        cukier waniliowy
-        ½ szklanki cukru zwykłego
-        10 dag wiórek kokosowych
-        margaryna ( najlepiej bielska)


1 szklankę mleka wlewamy do garnka i dodajemy cukier zwykły i waniliowy, gotujemy. W tym czasie bułki rozdrabniamy i zalewamy 2 szklankami zimnego mleka. Gdy mleko się zagotuje nie ściągając z gazu wsypujemy wiórki kokosowe i gotujemy do momentu aż wiórki napęcznieją ok.10 minut na małym ogniu. Gdy wiórki napęcznieją dodajemy bułki z mlekiem. Na małym ogniu gotujemy to wszystko aż masa będzie gęsta ( coś jak budyń :) ok. 10minut.) Następnie ściągamy z ognia i studzimy. Gdy masa będzie już zimna, miksujemy ją z margaryną. Biszkopt należy przekroić na pół i posmarować ¾.
Z górnej warstwy biszkopta zdjąć skórkę i posmarować pozostałością masy, posypać wiórkami na wierzchu i włożyć do lodówki :) 






10 komentarzy:

  1. uwielbiam to ciasto.jest łatwe i pyszne

    OdpowiedzUsuń
  2. Niesamowicie smacznie wygląda. Już widzę, że niedługo będzie jedzony i u mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. moja Mama robi to ciasto :) polecam przełożone dodatkowo cierpkim dżemem, np z czarnej porzeczki - idealnie komponuje się z wiórkami i słodką masą :)
    Pozdrawiam serdecznie, Edyta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. o to koniecznie muszę wypróbować takie połączenie :)

      Usuń
  4. znałam już tę nazwę wcześniej i faktycznie wygląda na mega puszysty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda świetnie spróbuję zrobić w najbliższym czasie:))blizniaki28

    OdpowiedzUsuń