W mojej rodzinie na Wigilię
gotowało się zawsze dwa rodzaje barszczu, grzybowy z uszkami (przepis niedługo)
oraz czerwony z fasolą Jaś.
Składniki
-
3
marchewki
-
1
pietruszka
-
Połowa
selera
-
Por
-
3 – 4
ząbki czosnku
-
5
ziarenek ziela angielskiego
-
4 – 5
listków laurowych
-
Vegeta
-
Łyżka
masła
-
Buteleczka
soku cytrynowego (cytrynek) lub sok z cytryny
-
6
buraków ćwikłowych
Gotuję wywar z warzyw z dodatkiem
przypraw i czosnku, w osobnym garnku gotuję w niewielkiej ilości wody same
obrane buraczki, gdy buraczki będę miękkie i dokładnie puszczą kolor dodaje
wszystko do wywaru z warzyw, dodaję również łyżkę masła i sok z cytryny lub
cytrynek, już całości nie gotuję, ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku,
przyprawami lub większą ilością soku z cytryny. Całość dokładnie przecedzam przez
sito i mam czysty barszczyk, który ja na Wigilię podaję właśnie z ugotowaną
fasolą Jaś.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz