niedziela, 30 grudnia 2012

CZERWONY BARSZCZ WIGILIJNY


W mojej rodzinie na Wigilię gotowało się zawsze dwa rodzaje barszczu, grzybowy z uszkami (przepis niedługo) oraz czerwony z fasolą Jaś.


Składniki
-        3 marchewki
-        1 pietruszka
-        Połowa selera
-        Por
-        3 – 4 ząbki czosnku
-        5 ziarenek ziela angielskiego
-        4 – 5 listków laurowych
-        Vegeta
-        Łyżka masła
-        Buteleczka soku cytrynowego (cytrynek) lub sok z cytryny
-        6 buraków ćwikłowych
Gotuję wywar z warzyw z dodatkiem przypraw i czosnku, w osobnym garnku gotuję w niewielkiej ilości wody same obrane buraczki, gdy buraczki będę miękkie i dokładnie puszczą kolor dodaje wszystko do wywaru z warzyw, dodaję również łyżkę masła i sok z cytryny lub cytrynek, już całości nie gotuję, ewentualnie doprawiam jeszcze do smaku, przyprawami lub większą ilością soku z cytryny. Całość dokładnie przecedzam przez sito i mam czysty barszczyk, który ja na Wigilię podaję właśnie z ugotowaną fasolą Jaś.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz