sobota, 29 grudnia 2012

ŚLEDŹ PO WĘGIERSKU


Śledzie znakomicie sprawdzają się na wigilijnym stole, ale jak wiadomo: „rybka lubi pływać”, dlatego na Sylwestrowym stole śledziki też powinny koniecznie się pojawiać.


Składniki
-        1 kg śledzi matiasów
-        200 ml wody
-        3 – 4 cebule średnie cebule
-        1 łyżka koncentratu pomidorowego
-        1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku
-        Szczypta chili
-        1 łyżka octu
-        5 łyżek oleju
-        10 ziarenek ziela angielskiego
-        1 łyżka cukru

Śledzie namoczyć w wodzie przez około 1 godzinę. Cebule obrać, pokroić w półplasterki i sparzyć wrzącą wodą. Wodę zagotować z octem, zielem angielskim i cukrem. Ostudzić i dodać wymieszany koncentrat pomidorowy, olej, paprykę i chili. Śledzie pokroić w kawałki i układać ciasno w słoiku na przemian z cebulą. Zalać przygotowaną zalewą. Śledzie należy zostawić w lodowce do następnego dnia. 




2 komentarze: