W tym roku jakoś przegapiłam dużo owoców, z
których można zrobić nalewki, ale jak tylko kupiłam maliny, to musiałam zrobić malinówkę.
Składniki
-
600
dag malin
-
0, 5 l
wódki
-
2
łyżki miodu
-
4 goździki
-
1
szklanka cukru
Maliny wkładamy do słoja, zasypujemy cukrem,
dodajemy miód i goździki i wlewamy wódkę Słój zakręcamy i odstawiamy w ciemne
miejsce na około 4 tygodnie, Można od czasu do czasu poruszać słoikiem, aby
cukier i miód dobrze się rozpuścił, Po 4 tygodniach nalewkę przelać przez gazę,
owoce dokładnie wycisnąć również przez gazę. Nalewkę przelać do butelek. Można część
owoców nie przeciskać, tylko delikatnie odsączyć, włożyć do słoiczka i zostawić jako
dodatek do ciast.
uwielbiam nalewki! dzis planuję zrobić dereniówkę!
OdpowiedzUsuńo takiej nie robiłam ani chyba jeszcze nie piłam
Usuń