wtorek, 10 września 2013

SPAGHETTI CARBONARA

Spaghetti carbonara – przepisów na nie prawie tyle, co włoskich rodzin, ja robię zawsze z jednego przepisu i mi smakuje wybornie. To znakomite włoskie danie idealnie smakuje z włoskim winem, np. czerwone, półwytrawne włoskie wino CELEBRO.
Inspiracji kuchennych z wykorzystaniem win tej firmy szukajcie na



A ja tymczasem zapraszam na carbonarę.


Składniki

-        Makaron spaghetti
-        40 dag wędzonego boczku
-        Cebula
-        2 – 3 ząbki czosnku 
-        4 jajka
-        200 ml śmietany
-        1 łyżka startego parmezanu ( u mnie grana padano)
-        Pęczek natki pietruszki
-        Sól
-        Pieprz
-        Olej

Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu ( al dente). Na patelni podsmażyć drobno pobrojoną cebulkę, wraz z czosnkiem, dorzucić pokrojony w kostkę boczek (najlepiej pancettę –włoski boczek, ale jako, że ja nie miałam takowego, dałam najzwyklejszy wędzony boczek) i smażyć dopóki boczek trochę się nie wytopi. W tym czasie jajka, śmietanę, ser, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem według uznania.
Ugotowany makaron, dodać do podsmażonego boczku, wymieszać. Do całości wlać masę jajeczną, dokładnie wymieszać i zestawić z ognia. Podawać od razu, wcześniej posypując sporą ilością posiekanej natki pietruszki.



2 komentarze:

  1. Prawdziwie po włosku, carbonarę robi się trochę inaczej. Zestawia się wymieszany z boczkiem makaron z gazu i wbija 1-2 jajka, miesza. Jajko się zetnie, ale nie da wrażenia jajecznicy.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak jak we wstępie napisałam, przepisów na carbonarę jest bardzo dużo i każdy uważa, że jego jest prawdziwy. Wrażenia jajecznicy tutaj także nie ma :)

      Usuń