Spaghetti carbonara – przepisów na nie
prawie tyle, co włoskich rodzin, ja robię zawsze z jednego przepisu i mi
smakuje wybornie. To znakomite włoskie danie idealnie smakuje z włoskim winem,
np. czerwone, półwytrawne włoskie wino CELEBRO.
Inspiracji kuchennych z wykorzystaniem win
tej firmy szukajcie na
A ja tymczasem zapraszam na carbonarę.
Składniki
-
Makaron
spaghetti
-
40 dag
wędzonego boczku
-
Cebula
-
2 – 3
ząbki czosnku
-
4 jajka
-
200 ml
śmietany
-
1
łyżka startego parmezanu ( u mnie grana padano)
-
Pęczek
natki pietruszki
-
Sól
-
Pieprz
-
Olej
Makaron ugotować według przepisu na
opakowaniu ( al dente). Na patelni podsmażyć drobno pobrojoną cebulkę, wraz z
czosnkiem, dorzucić pokrojony w kostkę boczek (najlepiej pancettę –włoski
boczek, ale jako, że ja nie miałam takowego, dałam najzwyklejszy wędzony
boczek) i smażyć dopóki boczek trochę się nie wytopi. W tym czasie jajka, śmietanę,
ser, dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem według uznania.
Ugotowany makaron, dodać do podsmażonego
boczku, wymieszać. Do całości wlać masę jajeczną, dokładnie wymieszać i zestawić
z ognia. Podawać od razu, wcześniej posypując sporą ilością posiekanej natki
pietruszki.
Prawdziwie po włosku, carbonarę robi się trochę inaczej. Zestawia się wymieszany z boczkiem makaron z gazu i wbija 1-2 jajka, miesza. Jajko się zetnie, ale nie da wrażenia jajecznicy.:)
OdpowiedzUsuńTak jak we wstępie napisałam, przepisów na carbonarę jest bardzo dużo i każdy uważa, że jego jest prawdziwy. Wrażenia jajecznicy tutaj także nie ma :)
Usuń