sobota, 22 września 2012

SURÓWKA Z CZERWONEJ KAPUSTY


Do obiadu dzisiaj dodałam surówkę z czerwonej kapusty.
Składniki
-        Czerwona kapusta
-        Kwaśne jabłko
-        Pęczek szczypiorku
-        Pól pęczka koperku
-        Majonez i śmietana
-        Sól, pieprz

Szatkuję kapustę, solę ją i odstawiam na jakaś godzinę, aby zmiękła ( ja wylewam powstały sok), na tarce o grubych oczach ścieram jabłko, dodaję poszatkowany szczypior i koper, pieprzę i dodaję łyżkę majonezu wymieszaną z łyżką śmietany ( może być jogurt naturalny), dokładnie mieszam, ewentualnie doprawiam do smaku.




SZYBKA NIESPODZIANKA


Jest Was – moich gości ponad 100 – tka, dlatego pomyślałam, że może warto przygotować dla Was jakąś szybką niespodziankę.
Wśród osób, które polubią mój blog i zostawią komentarz pod tym postem na blogu do poniedziałku 24.09. 2012 rozlosuję trzy jednorazowe maseczki do twarzy.
 Takie jak na poniższym zdjęciu. 




Zapraszam

POMYSŁ NA...PAPIRUS


Tak jak obiecałam dziś na obiad był pomysł na: Kurczaka w papirusie – wybrałam smak czosnkowy z ziołami.

 Kupiłam do tego dania pierś z kurczaka (tak jak podano w przepisie), ale zastanawiam się czy następnym razem nie wypróbuję czegoś innego. Muszę powiedzieć, że smak świetny, mięsko delikatne i bardzo soczyste, do tego znakomicie przeszło tymi przyprawami. No i co najważniejsze smażone bez tłuszczu i szybciutko, bo w sumie około 15 minut. Ze świeżą bagietką i surówką z czerwonej kapusty smakowało znakomicie – nie tylko mi.
Oczywiście taki papirus można zastąpić papierem do pieczenia i wtedy mięsko doprawiać takimi przyprawami, jakimi się lubi, nie mniej jednak warto spróbować.



KANAPECZKI Z WASY


Dziś na śniadanie  jedliśmy takie o to kanapki, naprawdę są przepyszne J




A i chcę Wam przypomnieć, że dziś Europejski Dzień Bez Samochodu, więc na spacerek zapraszam. Ja ubieram się ciepło i idę na rynek po warzywka.

piątek, 21 września 2012

WYGRAŁAM

Dziś miło mi się dzień zaczął, wstałam rano patrzę przez okno i widzę piękne słonko, teraz jeszcze listonoszka przyniosła mi list polecony, w nim dwie torebki POMYSŁU na.. kurczaka w papirusie, oj chyba jutro na obiad zrobię

 Teraz uciekam na miasto, może tam wynajdę jeszcze jakąś "perełkę"

ZAPIEKANY SER CAMEMBERT


Sery zwłaszcza w takiej postaci nauczył mnie jadać mój mąż, jakoś zawsze to był tylko zwykły ser żółty, biały i topiony, teraz nie wyobrażam sobie jak mogłam nie jeść innych rodzajów sera.
Dziś na początek dnia ser camembert zapiekany w piekarniku.
Składniki

-        Krążek sera camembert
-        Zioła prowansalskie
-        Papryka słodka
-        Żurawina
-        Zielona pietruszka

Ser przekrawamy na pół( na dwa krążki), posypujemy ziołami prowansalskimi i mieloną słodką papryką, wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 5 minut. Ja podałam z żurawiną i z zieloną pietruszką.

A może w piątek ….deska serów




czwartek, 20 września 2012

KOTLET MIELONY


 A co powiecie na tradycyjny kotlet mielony J, U mnie znika z talerzy bardzo szybko.
Składniki
-        O, 5 kg mięsa mielonego
-        1 bułka
-        Cebula
-        Jajko
-        Natka pietruszki
-        Bułka tarta
-        Sól, pieprz, czosnek granulowany, olej
Bułkę włóż do miski z mlekiem, aż dobrze nasiąknie. Pokrój drobno cebulkę i podsmaż na oleju. Do miski z mięsem wbij jajko, dodaj odsączoną bułkę, usmażoną cebulę i natkę pietruszki. Tak przygotowane mięso, przypraw solą, pieprze i czosnkiem. Następnie formuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron.
Dziś do obiady przetestowałam moje ogórki po meksykańsku i muszę powiedzieć, że jest OSTRO.