Dziś
rano dostałam od Karoliny bardzo fajny, przepis na szybką szarlotkę – obiecała,
że na pewno się uda i…………
Składniki
-
1szkl.
mąki,
-
1szkl.
kaszy manny,
-
1szkl.
cukru kryształu,
-
1op.cukru
waniliowego,
-
Łyżeczka
proszku do pieczenia,
-
0, 5 kostki
twardego masła,
-
1kg. jabłek(może
być więcej),
-
Cynamon,
-
Bułka
tarta.
Do
miski wsypać mąkę, kaszę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Tak
przygotowaną masę suchą podzielić na 3 części. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o
grubych oczkach, wymieszać z cynamonem podzielić na 2 części. Tortownicę wysmarować
masłem i wysypać bułką tartą. Na dno tortownicy wysypać jedną cześć suchej
masy. Wyłożyć połowę jabłek i równomiernie posypać drugą częścią suchej masy. Następnie
wyłożyć pozostałe jabłka i rozsypać na nich trzecią część suchej masy. Na
wierzch, na tarce o dużych oczkach zetrzeć schłodzone masło. Piec 1godz, w
temp.180stopni.
To
jest przepis na tą mniejszą tortownicę. Ja natomiast zrobiłam na malej blaszce.
J
Udała się, wyszła
pyszna i pachnąca.!!!! Bardzo dziękuję za przepis.
jedna z prostszych i lepszych
OdpowiedzUsuńdokładnie, wyszła naprawdę super a łatwo i szybko się ją robi :)
OdpowiedzUsuń