wtorek, 18 września 2012

SZARLOTKA SYPANA


Dziś rano dostałam od Karoliny bardzo fajny, przepis na szybką szarlotkę – obiecała, że na pewno się uda i…………

Składniki
-        1szkl. mąki,
-        1szkl. kaszy manny,
-        1szkl. cukru kryształu,
-        1op.cukru waniliowego,
-        Łyżeczka proszku do pieczenia,
-        0, 5 kostki twardego masła,
-        1kg. jabłek(może być więcej),
-        Cynamon,
-        Bułka tarta.

Do miski wsypać mąkę, kaszę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Tak przygotowaną masę suchą podzielić na 3 części. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wymieszać z cynamonem podzielić na 2 części. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Na dno tortownicy wysypać jedną cześć suchej masy. Wyłożyć połowę jabłek i równomiernie posypać drugą częścią suchej masy. Następnie wyłożyć pozostałe jabłka i rozsypać na nich trzecią część suchej masy. Na wierzch, na tarce o dużych oczkach zetrzeć schłodzone masło. Piec 1godz, w temp.180stopni.
To jest przepis na tą mniejszą tortownicę. Ja natomiast zrobiłam na malej blaszce. J
Udała się, wyszła pyszna i pachnąca.!!!! Bardzo dziękuję za przepis.



2 komentarze:

  1. jedna z prostszych i lepszych

    OdpowiedzUsuń
  2. dokładnie, wyszła naprawdę super a łatwo i szybko się ją robi :)

    OdpowiedzUsuń