Niedzielny
obiad to tradycyjnie rosołek a dziś do rosołku pieczone udka z pieczonymi
ziemniaczkami.
Składniki
-
3 udka
lub ćwiartki
-
Przyprawy
(według uznania)
-
3 – 4
ząbków czosnku
-
Olej
-
2 kg ziemniaków
-
Koperek
zielony
Udka
dokładnie myję a następnie nacieram olejem (żeby przyprawy lepiej się
trzymały), nacieram rozgniecionym czosnkiem, sola, pieprzem i przyprawami
(papryką słodką, ziołami prowansalskimi, oregano, odrobioną papryki ostrej- kto
jakie lubi).Układam na blasze.
Ziemniaki
obieram i delikatnie podgotowuję, kroje w plasterki, obsypuje solą, pieprzem,
tymiankiem, papryką i świeżym koperkiem, również układam na blasze. Całość
polać jeszcze trochę olejem, można piec osobno (ja piekę razem).
Całość
piecze się około 1, 5 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz