poniedziałek, 17 września 2012

PIECZONE UDKA


Niedzielny obiad to tradycyjnie rosołek a dziś do rosołku pieczone udka z pieczonymi ziemniaczkami.



Składniki
-        3 udka lub ćwiartki
-        Przyprawy (według uznania)
-        3 – 4 ząbków czosnku
-        Olej
-        2 kg ziemniaków
-        Koperek zielony

Udka dokładnie myję a następnie nacieram olejem (żeby przyprawy lepiej się trzymały), nacieram rozgniecionym czosnkiem, sola, pieprzem i przyprawami (papryką słodką, ziołami prowansalskimi, oregano, odrobioną papryki ostrej- kto jakie lubi).Układam na blasze.
Ziemniaki obieram i delikatnie podgotowuję, kroje w plasterki, obsypuje solą, pieprzem, tymiankiem, papryką i świeżym koperkiem, również układam na blasze. Całość polać jeszcze trochę olejem, można piec osobno (ja piekę razem).
Całość piecze się około 1, 5 godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz