wtorek, 18 września 2012

ZUPA - KREM GROCHOWA


Witajcie pogoda nadal dopisuje i na szczęście!. Dzisiaj u nas na obiad zupa, której już bardzo dawno nie robiłam, czyli zupa  - krem grochowa.
Składniki

-        O, 5 kg mięsa wieprzowego lub porcja rosołowa albo po prostu kości schabowe
-        2 marchewki
-        1 pietruszka
-        Kawałek pora
-        Kawałek selera
-        30 dkg grochu łuskanego
-        Sól, pieprz, vegeta, ziele angielskie, liść laurowy, odrobina papryki chili
-        Zielona pietruszka

Groch moczę w misce około 2 – 3 godziny przed ugotowaniem. Najpierw należy zagotować wodę z mięsem i wybrać ewentualne „szuwary”. Następnie dodaję wszelkie warzywa wraz z grochem, dodaję ziele angielskie, liść laurowy, paprykę, delikatnie sole i pieprzę, gotuję do miękkości grochu ( w zasadzie do jego rozpuszczenia). Po ugotowaniu wyciągam mięso, pora, ziele angielskie i liścia laurowego, a resztę dokładnie blenderuję do uzyskania jednolitej masy- i ewentualnie jeszcze doprawiam.
Gdyby zupa wyszła zbyt wodnista można zrobić zasmażkę.
Ja podaję krem z natką pietruszki i grzankami zrobionymi z bułki.

Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz