Witajcie
pogoda nadal dopisuje i na szczęście!. Dzisiaj u nas na obiad zupa, której już
bardzo dawno nie robiłam, czyli zupa -
krem grochowa.
Składniki
-
O, 5 kg mięsa wieprzowego lub
porcja rosołowa albo po prostu kości schabowe
-
2
marchewki
-
1
pietruszka
-
Kawałek
pora
-
Kawałek
selera
-
30 dkg
grochu łuskanego
-
Sól,
pieprz, vegeta, ziele angielskie, liść laurowy, odrobina papryki chili
-
Zielona
pietruszka
Groch
moczę w misce około 2 – 3 godziny przed ugotowaniem. Najpierw należy zagotować
wodę z mięsem i wybrać ewentualne „szuwary”.
Następnie dodaję wszelkie warzywa wraz z grochem, dodaję ziele angielskie,
liść laurowy, paprykę, delikatnie sole i pieprzę, gotuję do miękkości grochu (
w zasadzie do jego rozpuszczenia). Po ugotowaniu wyciągam mięso, pora, ziele
angielskie i liścia laurowego, a resztę dokładnie blenderuję do uzyskania
jednolitej masy- i ewentualnie jeszcze doprawiam.
Gdyby
zupa wyszła zbyt wodnista można zrobić zasmażkę.
Ja
podaję krem z natką pietruszki i grzankami zrobionymi z bułki.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz